РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _11.04._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесети март_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.дело № ­­_32_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          Постъпила е жалба  от А.С.Ф. ***93-000063/16.03.2016 г. издадено от ВНД Началник на РУ Л., с която моли да бъде отменено като незаконосъобразно издаденото наказателно постановление.

          В съдебно заседание процесуалният представител на жалбоподателя поддържа подадената жалба и заявеното с нея искане за отмяна на наложеното наказание.

Ответникът по жалбата – редовно призован, не се явява представител в съдебно заседание и не е взето становище по същата.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото акт за установяване на административно нарушение, издаден на 01.03.2016 г. е, че същия е съставен срещу А.С.Ф. затова, че на 01.03.2016 г. в 11.20 часа в гр. Л. по ул. *** пред дом № ***, като водач на МПС – товарен автомобил *** с временен рег. № *** не спазва достатъчно разстояние от движещото се пред него МПС – лек автомобил *** с рег. № ***, удря го и прави ПТП с материални щети и след настъпилото произшествие Ф. напуска местото на произшествието без да установи какви са последиците от произшествието и да уведоми службите за контрол на МВР.

          По делото е представено и издаденото въз основа на посочения по-горе АУАН наказателно постановление, с което за посочените в акта нарушения на жалбоподателя на основание чл. 179 ал.2 пр.2 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв. и на основание чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца.

          По делото са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя, свидетелите – присъствали при съставяне на акта, посоченото лице като водач на автомобила, с който е настъпило ПТП-то, както и доведени от жалбоподателя лица.

          От показанията на разпитаните в качеството на свидетели служители на РУ гр. Л. /В.С., Й.Н. и П.П./ се установява, че на посочената дата в РУ МВР Левски е постъпил сигнал за настъпило ПТП, след което мястото е посетено и е установено, че на мястото на ПТП-то е само единия автомобил и е установено, че по този автомобил има причинени щети. След проведен разговор с водача на автомобила е установено кой е другият участник в ПТП-то и са предприети съответните действия за намирането му, след което в полицейското управление е съставен съответния акт.

          В качеството на свидетели са разпитани пътувалите в автомобила на жалбоподателя  лица – Р.И.А. и А.М.А. От показанията на същите се установява, че на посочената дата са пътували за работа, че при навлизане в гр. Л. другата кола е била пред тях, че са се движели съвсем бавно и другата кола /тази пред тях/ изведнъж спряла, в резултат на което е последвал удар на двата автомобила. Свидетелките А. и А. установяват, че веднага след удара водачите на двата автомобила /и те самите/ слезли и видели какво е положението. Водача на другия автомобил била жена, която не пожелала да викат КАТ и след като установили какви са щетите и записали имената на водача и номера на колата продължили и отишли на работа, като по-късно от полицията отишли при тях и бил съставен акт на А..

          В качеството на свидетел е разпитана и П.Г. – водач на автомобила, участвал в ПТП-то, от показанията на която се установяват същите обстоятелства /посочени и от свидетелките Р.А. и А.А./, а именно, че след навлизане в гр.Л. следвало да направи ляв завой, че тъй като от среща идвал автомобил се наложило да спре и изчака преминаването, при което спиране била ударена от идващия зад нея автомобил.  И тази свидетелка заявява, че след настъпване на удара водача на ударилия я автомобил слязъл и отишъл на мястото. Установява, че тя и другия водач огледали автомобилите и видели по кой автомобил какви щети има, че другия водач записал името и телефона й и казал, че тя му е спукала бронята, както и че около 70 лв. струва броня втора употреба. След това другия водач заявил, че много бърза, тъй като има ангажименти и тръгнал.  Свидетелката Г. останала на място и се обадила на сина си по телефона и му разказала за случилото се. Малко след това синът й дошъл, сигнализирали органите на полицията, мястото било посетено от служителите на  полицията /разпитани като свидетели и посочени по-горе/, на които било разказано какво се е случило и след установяване кой е другият водач и точната фактическа обстановка бил съставен акт на жалбоподателя.

          От изложеното по-горе се установява по един несъмнен и категоричен начин, че действително на посочената в акта дата жалбоподателя е управлявал МПС, че същия не е спазил дистанция от движещия се пред него лек автомобил, управляван от свидетелката Г. и след внезапното спиране от нейна страна, Ф. причинил ПТП. Тъй като Ф. не е спазил необходимата дистанция и е причинил ПТП – съдът приема, че правилно административно-наказващия орган му е наложил административно наказание на основание чл. 179 ал.2 пр.2 от ЗДвП, а именно глоба в размер на 100 лв. Предвид изложеното НП в тази му част е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

По делото, обаче не се установява жалбоподателя да не е изпълнил задълженията си като участник в ПТП-то /каквото нарушение му е вменено с акта/, тъй като веднага след настъпването на ПТП-то той е спрял, за да установи какви са последиците от произшествието. По делото по един безспорен и категоричен начин е установено, че веднага след ПТП-то Ф. е спрял, слязъл от автомобила и заедно с другия водач са установили причинените щети по двата автомобила. След като Ф. установил, че няма пострадали хора той не е бил длъжен да уведомява компетентната служба на МВР, нито пък е бил длъжен да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на този орган и не следва да носи административно-наказателна отговорност за това. Съгласно разпоредбата на чл. 123 ал.1 т.2 б.а и б.б от ЗДвП „водачът на ПТС, който е участник в ПТП е длъжен когато при произшествието са пострадали хора: да уведоми компетентната служба на МВР и да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на компетентните органи на МВР.” Както бе посочено по-горе, в настоящия случай не е имало пострадали хора и посочените задължения в цитираната разпоредба не касаят Ф.. Предвид горното, съдът приема, че в частта, в която на Ф. е наложено административно наказание на основание чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДвП – лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца и глоба в размер на 200 лв., НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

  На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

НА ОСНОВАНИЕ чл. 63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ НП № 16-0293-000063 от 16.03.2016 г.  издадено от ВНД Началник на РУП към ОДМВР П., РУ Л. в следния смисъл:

ПОТВЪРЖДАВА НП № 16-0293-000063 от 16.03.2016 г.  издадено от ВНД Началник на РУП към ОДМВР П., РУ Л., в частта в която на А.С.Ф. ***, ЕГН ********** за нарушение на чл. 23 ал.1 от ЗДвП, допуснато на 01.03.2016 г. на основание чл. 179 ал.2 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв.

ОТМЕНЯ НП № 16-0293-000063 от 16.03.2016 г.  издадено от ВНД Началник на РУП към ОДМВР П., РУ Л., в частта в която на А.С.Ф. ***, ЕГН ********** за нарушение на чл. 123 ал.1 т.1 от ЗДвП, допуснато на 01.03.2016 г. на основание чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и  лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД гр. Плевен в 14-дневен срок от връчване на копие от същото на страните.

                   

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: