П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _12.03.  2015 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд на _дванадесети март_ през две хиляди и петнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                       ЧЛЕНОВЕ:

                                                            

при секретаря _В.Д., в присъствието на прокурора _Диана Мицканова, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_41_ по описа на съда за _2015 год._, и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия А.Ю., ***, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 20.09.2014г., в гр.Белене, обл.Плевен, пред дом на ***, причинил на Й.Г. от *** лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.1 от НК, извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК, изразяваща се в разстройство на здравето – временно и неопасно за живота, при удължен оздравителен период (разкъсно-контузна рана на веждата, оток и кръвонасядане на горен ляв клепач, значимо намаление на зрението на лявото око за под 30 дни, поради ерозия на роговицата), като деянието е извършено по хулигански подбуди, поради което и на основание чл.131, ал.1, т.1, във вр. с чл.130, ал.1, във вр. с чл.54 от НК го ОСЪЖДА на наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание с ТРИ ГОДИНИ изпитателен срок.

На основание чл.45 във вр. с чл.52 от ЗЗД ОСЪЖДА А.Ю.,***, ЕГН ********** да заплати на Й.Г.,***, ЕГН ********** сумата от 1500 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на деянието, изразяващи се разкъсно – контузна рана в областта на лявата вежда, оток и кръвонасядане на горен ляв клепач, кръвонасядане по лигавицата на лявата очна ябълка, което довело до разстройство на здравето, временно и неопасно за живота, ведно със законната лихва, считано от датата на деянието – 20.09.2014г. до окончателното изплащане на сумата, както и сумата от 60.22 лв., представляваща обезщетение за причинени  имуществени вреди в резултат на деянието.

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата вещественото доказателство: 1 бр. метален бастун с дължина 78 см., дебелина ф16, собственост на подсъдимия, послужило за извършване на престъплението, което след влизане в сила на присъдата да бъде унищожено.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия А.Ю. със снета по-горе самоличност да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 62.48 лв.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия А.Ю. със снета по-горе самоличност да заплати направените по досъдебното производство разноски в размер на 70.00 лв., и в съдебното производство деловодни разноски в размер на 65.12 лв.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

 

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: