РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _27.04._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и седми март_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_798_ по описа за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск за делба – първа фаза по допускането на делбата.

В исковата молба се твърди, че страните са съсобственици на земеделски имоти – подробно описани, находящи се в землището на с. Д., общ. Б., обл. П. при квоти 5/8 идеални части за ищеца и 3/8 идеални части за ответника.  Твърди се, че 1/8 идеална част ищецът притежава по наследство от  И.Т.К. б.ж. на с. Д., починал на 02.03.1990 г. и Д.Т.К. – б.ж. на с.с., починал на 09.08.1996 г., а останалите 4/8 идеални части е придобил чрез правна сделка – договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № 112 т.1 рег. № 268 д. 52/2016 г. на Нотариус с рег. № 374 на НК.  Твърди се също така, че притежаваните от ответното дружество 3/8 идеални части са придобити чрез правни сделки – договор за дарение, обективиран в нотариален акт № 42 т.1 рег. № 277 д. № 36/2014 г. на Нотариус с рег. № 568 на Нотариалната камара и договор за продажба, обективиран в нотариален акт № 43 т., рег. № 282 д. № 37/2014 г. на Нотариус с рег. № 568 на Нотариалната камара. Твърди се също така, че с посочените договори, ответното дружество е придобило повече от реално притежаваните от прехвърлителите Д.С.А. и П. С. А. 3/8 идеални части от съсобствеността, но счита, че за прехвърлените в повече права, които не са били притежавани от прехвърлителите, договорите не са породили вещно-правни последици и вещно-прехвърлителния ефект на сделките не е настъпил.

Моли съда да постанови решение, с което да допусне и извърши делба между страните по отношение на имотите подробно описани в обстоятелствената част на исковата молба при осем равни дяла, от които 5 равни дяла за ищеца и 3 равни дяла за ответника.

В съдебно заседание ищцовата страна поддържа изложените твърдения и искането си в исковата молба.

Ответникът, в представения отговор на исковата молба е изразил становище, че исковата молба е допустима и следва да бъде разгледана по същество, както и че същата е вероятно основателна по отношение на имотите, за които се иска делба, по отношение лицата между които се иска делба и по отношение на квотите на всеки съделител.

В съдебно заседание, след съобразяване събраните по делото доказателства ответната страна заявява, че искът е основателен и доказан и следва да бъде допусната делба между страните при 8 равни дяла, от които 5 за ищеца и 3 за ответника.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представеното по делото решение на ПК Б. по преписка № 00209Д/19.12.1991 г. е, че със същата е възстановено правото на собственост на наследниците на братята И.Д.Т.К. б.ж. на с. Д. върху процесните земеделски земи. Тъй като в решението, с което се възстановява собствеността не са посочени конкретни дялове на двамата съсобственици, съдът приема, че същите са съсобственици при равни права – т.е. всеки един от двамата е бил собственик на ½ идеална част от процесните имоти.

По делото е представено удостоверение за наследници на И.Т.К., видно от което е, че същият е починал на 02.03.1990 г. Представено е и копие личният регистрационен картон на К., изпратено от кметство с. Д., от което се установява, че И.К. не е имал деца и не е сключвал граждански брак. Същия е имал брат Д. К. и две сестри П.Т.Т. и Н.Т.К.

От материалите по делото се установява, че П.Т.Т.  е починала на 22.02.1975 г. т.е. преди своя брат И.К. /починал на 02.03.1990г./. По делото няма представени доказателства П.Т. да е имала деца. Видно от удостоверението за наследници на същата /приложено на л. 172 от делото/ е, че като нейни наследници са вписани: П. Т.И. – съпруг – починал на 02.04.1985 г., И.К. – брат, починал на  02.03.1990 г., Д.К.– брат, починал на  08.08.1996 г. и Н.К. – сестра, починала на  20.06.1999 г. Въпреки изисканите документи – копия от съответните регистри, по делото не са представени каквито и да било доказателства, от които да се установи, че действително между П.Т.Т. и П.Т.И. е имало сключен граждански брак. От кметство с. Д. е представено копие от личния регистрационен картон на П.Т.И., от който се установява, че той е имал сключен граждански брак с Ц.Е.Л. и не е имал деца. Предвид изложеното, съдът приема, че П.Т. е починала преди своя брат И.Т. К. и същата не е оставила свои съпруг и деца, които да я заместят в наследяването на нейния брат И.Т.К. Предвид това към момента на смъртта на И.Т.К. – 02.03.1990 г. негови наследници са брат му Д.Т.К. и сестра му Н.Т.К. и между тях следва да се подели при равни права притежаваната от И.К. ½ идеална част от процесните имоти.

От изложеното следва, че наследниците на Д.Т.К. към наследената от Д.К. ½ идеална част от процесните имоти, следва да добавят и наследената от И. К. ¼ идеална част от същите имоти – т.е. между тях следва да се поделят ¾ идеални част, а останалата ¼ идеална част от имотите следва да се получи от наследниците на Н.Т.К.

От представените по делото писмени доказателства се установява, че Н.Т.К. се наследява от своята дъщеря Л.Г.Н. и от синът си К.Г.А. Тъй като последния също е починал /починал на 04.04.2014 г./ и е оставил  като свой единствен наследник сестра си Л.Г.Н., то последната е станала собственик на цялата полагаема се част на  Н.Т.К. от наследството получено от И.К., а именно на ¼ идеална част от процесните имоти.

По отношение на вторият наследодател Д.Т.К. бе посочено по-горе, че същия на собствено основание е бил собственик на ½ идеална част от имотите и по наследство получено от неговия брат И.К. е станал собственик на още ¼ идеална част от същите имоти – т.е. бил е собственик на ¾ идеални част, които следва да се поделят между неговите наследници.

От представените по делото доказателства се установява, че Д.К. след своята смърт е оставил като наследници преживяла съпруга – Д.И.К. /починала по-късно на 05.12.2002г./ и две деца М.Д.Ц. и Г.Д.Т. След смъртта и на тяхната майка /към 05.12.2002 г./ М.Д.Ц. и Г.Д.Т. са станали собственици по наследство от своите родители на процесните имоти по на 3/8 идеални части.

Тъй като М.Д.Ц. /дъщеря на Д.К./ е починала на 10.12.2008 г. – нейните 3/8 идеални части следва да се поделят по равно между двете й деца – П.С.А.и Д. С.А., като всеки от тях по наследство е станал собственик на 3/16 идеални части.

 Синът на Д.К. – Г.Д.Т. също е починал /починал на 27.08.2010 г./ и след своята смърт е оставил като свои законни наследници преживяла съпруга – Л. П.Т.и две деца – Ц.Г.Н. и И.Г.Д., поради което неговата полагаема му се част от 3/8 идеални части следва да се подели между тримата по равно и всеки един от тях е станал собственик на по 1/8 идеална част.

Предвид изложеното, съдът приема, че наследници на братята Д.Т.К. и И.Т.К. са: Л.Г.Н., П.С.А., Д.С.А., Л.П.Т., Ц.Г.Н. и И.Г.Д..

Полученото от тях наследство следва да бъде разделено при четиридесет и осем равни дяла и за всеки един от наследниците се полагат следните идеални части: за Л.Г.Н. – 12/48, за П.С.А. – 9/48, за Д.С.А. – 9/48, за Л.П.Т. – 6/48, за Ц.Г.Н. 6/48 и за И.Г.Д. 6/48.

Видно от приложения на л. 6 от делото нотариален акт № 112 т.1 рег. № 268 дело № 52 от 12.08.2016 г. на нотариус Д.Б.с № 374 на нотариалната камара и район на действие РС Л., вписан в службата по вписвания гр. Л. с вх. Рег. № 2668/12.08.2016 г. е, че със същия Л.П.Т. и Ц.Г.Д. са продали на И.Г.Д. притежаваните от тях 12/24 идеални части /съответни на 4/8 идеални части/, в резултат на което И.Г.Д. /прибавяйки закупените 4/8 идеални части към наследената 1/8 идеална част/ е станал собственик на 5/8 идеални части от процесните имоти.

Към делото са приложени нотариален акт № 42 том 1 рег. № 277 дело 36 от 2014 г. на нотариус С.Л. с № 568 на нотариалната камара и район на действие РС Л., вписан в службата по вписвания гр. Л. с вх. Рег. № 147/30.01.2014 г. и нотариален акт № 43 том 1 рег. № 282 дело 37 от 2014 г. на нотариус С.Л. с № 568 на нотариалната камара и район на действие РС Левски, вписан в службата по вписвания гр. Левски с вх. Рег. № 148/30.01.2014 г., от които се установява, че Д. С.А. и П.С.А. са прехвърлили на ответника **** ООД 6/12 идеални части от процесните имоти, които са съответни на 24/48 идеални части. Както бе посочено, обаче по-горе същите са били собственици всеки от тях по на 9/48 идеални части - или общо на 18/48 идеални части /съответни на 3/8 идеални части/, поради което съдът приема, че Д.А. и П.А. с посочените по-горе сделки са прехвърлили на ответника ***0 ООД повече от колкото са притежавали. Предвид това, че никой не може да прехвърли повече от това което притежава, съдът приема, че  сделките, обективирани в нотариален акт № 42 и нотариален акт № 43 са породили своя транслативен ефект само по отношение на действително притежаваните от прехвърлителите идеални части, а именно за 3/8 идеални части, поради което ответното дружество е придобило собствеността на 3/8 идеални части от процесните имоти.

На основание изложеното, съдът приема, че съделителите са съсобственици на процесните имоти и между тях следва да бъде допусната делба при осем равни дяла, от които 5 равни дяла за ищеца И.Г.Д. и 3 равни дяла за ответника *** ООД.   

На основание изложеното, съдът

                                        Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между И.Г.Д. с ЕГН **********, с постоянен адрес: *** и *** ООД, ***, със седалище и адрес на управление: гр.С., обл. В.Т., ул. *** върху следните недвижими имоти, находящи се в землището на с. Д., общ. Б., обл. П., ЕКАТТЕ ***:

1. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – НИВА в местността ***, с площ от 10.001 дка, трета категория, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при съседи: ********;

          2. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – НИВА в местността ****, с площ от 19.498 дка, пета категория, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при съседи: ******;

          3. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ОВОЩНА ГРАДИНА в местността ***, с площ от 0.964 дка, пета категория, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при съседи: ******;

          4. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ЗЕЛЕНЧУКОВА КУЛТУРА в местността ***, с площ от 0.200 дка, трета категория, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при съседи: ******;

          5. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ЛОЗЕ в местността ****, с площ от 0.847 дка, трета категория, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при съседи: ***.

ОТ ДОПУСНАТИТЕ до делба недвижими имоти да се образуват  ОСЕМ равни дяла, от които 5 равни дяла за  И.Г.Д. и 3 равни дяла за *** ООД.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: