РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _11.08._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Левски в закрито съдебно заседание на _единадесети август_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_868_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Произнасяне по реда на чл. 247 и чл. 248 от ГПК:

          В районен съд гр. Левски е постъпила молба от процесуалния представител на ответната страна, с която е направено искане да бъде допълнено решението в частта за разноските, като бъдат присъдени на ответника разноски съразмерни на отхвърлителната част на иска.

Постъпила е и молба  до поправка на очевидна фактическа грешка в частта за лихвите, като вместо главницата от 35,99 лв. бъде записано главница от 32,99 лв.

          Препис от молбите са връчени на другата страна, с указание за представяне на отговор в едноседмичен срок.

          В дадения от съда срока в РС Левски не е постъпил отговор по исканията на ответника.

          Съдът, като прецени изложеното в молбите, приема че същите са основателни по следните съображения:

          Видно от решението е, че със същото е осъден ответника да заплати на ищеца сумата от 32,99 лв. – представляваща стойност на консумирана и неплатена вода за посочен период, ведно със законната лихва върху главницата, като след главницата е уточнен нейния размер и грешно е посочена сумата от 35,99 лв. Очевидно е, че е допусната техническа грешка при изписване на цифрите и от съдържанието на текста се установява, че действителната главница е в размер на 32,99 лв. Предвид изложеното, съдът приема, че следва да бъде допусната поправка на очевидна фактическа грешка и изписаната сума от 35,99 лв. на ред 12 от горе на долу на стр. 4 от решението по настоящото дело следва да се чете 32,99 лв.

          По искането за допълване на решението в частта за разноските, съдът приема, че и то е основателно. Видно от пледоариите по същество и на двете страни, и в представените от тях писмени защити е, че същите са направили искане за присъждане на направените деловодни разноски. В съдебно заседание страните са представили и списъци на разноските /л. 105 и 106 от делото/, видно от които е, че ищцовата кооперация е направила разноски в размер на 491,60 лв., а ответната кооперация е направила разноски в размер на 400 лв. Предявеният иск е уважен за ¼ и е отхвърлен за ¾ от предявената сума. При това положение на ищцовата страна се дължат разноски от ответника в размер на ¼ от направените разноски, а на ответната страна се дължат разноски от ищеца в размер на ¾ от направените разноски. Както бе посочено по-горе направените разноски от ищцовата кооперация са в размер на 491,60 лв. и ¼ от тази сума е 122,90 лв. Направените разноски от ответната кооперация са в размер на 400 лв. и ¾ от тази сума са 300 лв. При това положение, съдът приема, че по компенсация и след съобразяване размера на отхвърлената част от иска, съдът приема, че ищцовата кооперация следва да бъде осъдена да заплати разноски на ответната кооперация в размер на 177,10 лв.

          На основание изложеното, съдът

Р  Е Ш И:

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 247 ал.1 от ГПК допуска поправка на очевидна фактическа грешка допусната в диспозитива на решение № 132 от 07.07.2017 г. по гр.д. 868/2016 г. по описа на РС Левски, като изписаната сума от 35,99 лв. на ред 12 от горе на долу на стр. 4 от решението следва да се чете 32,99 лв.

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 248  ал.1 от ГПК във връзка с чл. 78 ал.3 от ГПК ОСЪЖДА ППК "С", общ. Левски, обл. Плевен, с ЕИК ******* , представлявана от председателя И. А. К.  да заплати на ЗПК „Н”  с.И общ. Левски, обл. Плевен, с ЕИК ********* представлявана от председателя М.Й. Д. направените деловодни разноски по компенсация в размер на 177,10 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на препис от същото на страните.                 

                  

                  

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: