РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.08._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публично съдебно заседание на _единадесети август_ 2017 г. в състав:

 

                 Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                               

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № _101_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл.245, ал.2, във връзка с чл.128, т.2 от КТ, по чл.224 от КТ и по чл.86 от ЗЗД.

 В исковата молба се твърди, че ищецът е работил при ответника по трудов договор на длъжността „машинист пътно-строителни машини”. Твърди се, че през м. май 2016 г. е прекратено трудовото правоотношение между страните, като е следвало да му бъде изплатено обезщетение по чл.224, ал.1 от КТ за неизползвания от него платен годишен отпуск за 2016 г. Твърди се също така, че ищецът не е получил пълния размер на дължимите му се трудови възнаграждения за периода от м. януари до м. май 2016 г. Твърди се, че дължимите му се суми за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетение за неизползван и полагаем му се платен годишен отпуск е общо в размер на 4395 лв.

 Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 4395 лв., представляваща общ сбор от неизплатени трудови възнаграждения за периода от м. януари 2016 г. до м. май 2016 г. вкл. и обезщетение по чл.224, ал.1 от КТ,  както и законната лихва върху главницата, считано от завеждане на делото до окончателното изплащане на сумата.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не  е постъпил писмен отговор от страна на ответника, чието съобщение е връчено чрез залепване на уведомление, не е изразил  становище по предявените искове, не е представил доказателства и не са направени доказателствени искания.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото трудов договор е, че между страните е съществувало валидно трудово правоотношение, възникнало на 26.07.2013 г. , като ищеца е назначен на длъжността машинист пътно-строителни машини.

          За установяване твърденията на ищеца дали има неизплатени и дължими суми като трудово възнаграждение и обезщетения по делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза. От заключението на вещото лице се установява, че действително на ищеца не са изплатени всички дължими му се суми за положения от него труд, като вещото лице е посочило същите по месеци, съобразно поставената задача. Посочени са и дължимите лихви за забава за всяка една от дължимите суми.

          Заключението на вещото лице не е оспорено от страните по делото и същото е прието като пълно и компетентно изготвено.

          Предвид изложеното и всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че предявеният иск /след неговото изменение/ е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен изцяло.

          Следва да бъде осъден ответника да заплати д.т. в размер на 160,70 лв., както и направените деловодни разноски по сметка на РС Левски в размер на 150 лв. – заплатени като възнаграждение за едно вещо лице.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА  **** АД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Б., ул. „С.” № *, ет.*, представлявано от управителя С. Б. Г. ДА ЗАПЛАТИ на И.С.И. *** ЕГН ********** сумата от 3652,25 лв., главница, представляваща общ сбор от неизплатени трудови възнаграждения за положен труд през периода от м. І.2016 г. до м. V.2016 г. вкл., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба – 16.02.2017 г. до окончателното им изплащане и сумата от 365,30 лв., представляваща общ сбор на лихвите за забавените плащания за редовен труд от падежа на всяка една от главниците за редовен труд до 16.02.2017 г. – датата на подаване на исковата молба.   

ОСЪЖДА *** АД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Б., ул. „С.” № *, ет.*, представлявано от управителя С. Б. Г. ДА ЗАПЛАТИ държавна такса в размер на 160,70 лв., както и направените деловодни разноски по сметка на РС Левски в размер на 150 лв.

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчването му на  страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: