РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _03.08._ 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _четвърти юли_ 2017 г. в състав:                       

       Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                   Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _251_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:           

 

Иск с правно основание чл. 87 ал. 3 от ЗЗД.

В РС – Левски е постъпила искова молба  И.А.И.,***, с ЕГН**********, чрез адв. Евгения Рачева от ПлАК, срещу П.И.П.,***, ЕГН **********; М.И.Р. *** и И.П.И. ***, ЕГН **********, непълнолетна, действаща със съгласието на своя баща и законен представител П.И.П., ЕГН**********.

В исковата молба се твърди, че от 2002 г. ищецът заживял на съпружески начала с П. Б. П., ЕГН********** в дома му на адрес: ***, че първите двама ответници са нейни деца, а третият ответник – нейна внучка, дъщеря на сина й П.П..

Твърди, че бил в много добри отношения с П., поради което решил, че може да й повери грижите за себе си докато е жив – искал да се подсигури, тъй като имал сърдечно заболяване, поради което сключил с нея договор, обективиран в НА №***, с който й прехвърлил 375 кв.м. ид. части от дворно място, цялото от ***., ведно с построените в него ½ ид.ч. от лятна кухня и ½ ид.ч. от едноетажна къща, съставляващ УПИ *** на кмета на община Левски, в кв.трети, при граници и съседи на УПИ: от две страни улици, УПИ на Ц. Ц. К. и Ц. К. М., УПИ на В. С. Н., В.Д. Н. и Л. К. Л., срещу задължението й да поеме гледането и издръжката на прехвърлителя до настъпването на неговата смърт.

 Твърди се, че самата П. П. заболяла, поради което ищецът не само не можел да разчита на нейните грижи и издръжка и не получил такива, но до смъртта й основно ищецът е полагал грижи за нея, поради което решил да сключи договор за издръжка и гледане и с внучката й И. (непълнолетна към момента на изповядване на сделката, действаща със съгласието на своя баща и законен представител П.П.), обективиран в НА №***, по силата на който ищецът прехвърлил в собственост на И.П.И.  следния недвижим имот: ***; при граници и съседи на целия имот: ПИ ***; *** и ПИ № ***, срещу задължението на  И.П.И., действаща със съгласието на своя баща и законен представител П.И.П., да поеме изцяло за собствена сметка грижите по издръжката и гледането на прехвърлителя, като му осигури подслон, храна, облекло, отопление, грижи и лечение при заболяване до края на живота му; до навършване пълнолетие на И.И., задължението по издръжката и гледането му ще се поемат от бащата П.И.П., който се е съгласил с тази уговорка при подписване на НА. По силата на договора, ищецът си запазил правото на безвъзмездно ползване и обитаване върху прехвърления имот до края на живота му.

Твърди, че до смъртта на П. П., настъпила на 09.12.2016 г. не е получил никакви грижи или финансови средства както от П., така и от П.П., напротив, той бил този, който полагал грижи за П., като понякога синът й помагал за лечението й с финансови средства. Не бил получавал никаква издръжка и грижи от първите двама ответници след смъртта на П. (наследници на П.) и от третата ответница И. чрез баща й, освен осигуряване на храна от П.П. – през ден – два й осигурявал супа и/или яхния, но нищо повече. Това било до първата десетдневка на месец март 2017 г., когато П.П. го напсувал и си влошили отношенията, като оттогава нито някой от ответниците е идвал да го види, нито са му осигурявани грижи или средства за живот.  

Твърди, че живее сами е пенсионер с пенсия от 263,91 лв., която е крайно недостатъчна, не може да разчита на никого за помощ, като имал и здравословни проблеми.

Ищецът моли съда да постанови решение, с което да развали:

По отношение на първите двама ответници (за по ½ ид. част за всеки един, като единствени наследници на П. Б. П., ЕГН**********, с равни дялове на наследяване) НА ***, с който са прехвърлени на от И.А.И., ЕГН**********, на П. Б. П., ЕГН**********, *** при граници и съседи на УПИ: ***, срещу задължението й да поеме гледането и издръжката на прехвърлителя до настъпването на неговата смърт;

по отношение на третия ответник - НА ***, по силата на който И.А.И., ЕГН**********, е прехвърлил в собственост на И.П.И.  следния недвижим имот: 475 кв.м. ид. части от поземлен имот, целият с площ от 1425 кв.м., намиращ се в гр. ***; при граници и съседи на целия имот: ПИ ***, срещу задължението на  И.П.И., действаща със съгласието на своя баща и законен представител П.И.П., ЕГН **********, да поеме изцяло за собствена сметка грижите по издръжката и гледането на прехвърлителя, като му осигури подслон, храна, облекло, отопление, грижи и лечение при заболяване до края на живота му и до навършване пълнолетие на И.И., задължението по издръжката и гледането му ще се поемат от бащата П.И.П., който се е съгласил с тази уговорка при подписване на НА.

ИЩЕЦЪТ И.А.И. - редовно призован по делото, не се явява, представлява се от адвокат Евгения Рачева от ПлАК с пълномощно към исковата молба.

ОТВЕТНИКЪТ П.П. се явява в първото по делото заседание, като изразява становище, че желае да се откаже от делото. Заявява, че правел ремонт, прозорци сменял, купувал дърва.

ОТВЕТНИКЪТ М.И.Р. и И.П.И. се явяват в съдебно заседание.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства и съобрази доводите на страните, намира за установено следното:

Безспорно е, което се установява и от нотариален акт  ***, че на 09.05.2006 година е ищецът И.А.И. е прехвърлил на П. Б. П. подробно описания имот – 375 кв.м. ид. части от дворното си място, цялото от 1440 кв.м. ведно с построените в него ½ ид.части лятна кухня и ½ ид. части от едноетажна къща срещу задължението П.П.да поеме издръжката и гледанетона прехвърлителя до настъпването на неговата смърт.

Установява се, че ищецът е сключил договор за издръжка и гледане и с внучката на П. П. -И. (непълнолетна към момента на изповядване на сделката, действаща със съгласието на своя баща и законен представител П.П.), обективиран в нотариален акт №*** по силата на който ищецът прехвърлил в собственост на И.П.И.  следния недвижим имот: ***да поеме изцяло за собствена сметка грижите по издръжката и гледането на прехвърлителя, като му осигури подслон, храна, облекло, отопление, грижи и лечение при заболяване до края на живота му, като е заявила, че е съгласна след навършване на пълнолетие да изпълнява задължениеята по издръжката игледането на прехвърлителя. До навършване пълнолетие на И.И., задължението по издръжката и гледането му ще се поемат от бащата П.И.П., който се е съгласил с тази уговорка при подписване на НА. По силата на договора, ищецът си запазил правото на безвъзмездно ползване и обитаване върху прехвърления имот до края на живота му.

Установено е по делото, че П. Б. П. е починала на *** г., като е оставила за свои наследници П.И.П. и М.И.Р..

Разпитани са свидетели, от показанията на които се установява, че преди да почине жената на ищеца имала сърдечни проблеми, страдала и от диабет, което налагало ищецът да полага грижи за нея, както и че ищецът също има здравословни проблеми – епилепсия и високо кръвно.

Установява се от показанията, че ищецът живее сам и никой не му помага; че до смъртта на П. синът й и близките й са посещавали дома на И. и ответникът П.П. е помагал финансово на майка си П.. Впоследствие възникнал конфликт, като ответникът П. обвинявал ищеца, че не е полагал грижи за майка му. Докато била жива П. не е имало проблеми между тях и синът вземал наготово всичко.

Единият от разпитаните свидетели заявява в показанията си, че не знае П. да е полагал грижи за ищеца И., като ищецът живее сам и никой не се грижи за него.

Горните показания са дадени от лица, които имат преки и непосредствени впечатления от спорните обстоятелства, поради което съдът кредитира същите като обективни и безпристрастни. Още повече, че така депозираните показания кореспондират с приложените по делото писмени доказателства, както и с признанието от страна на ответниците, изразено в депозираното пред съда писмено становище, в което ответниците  заявяват, че преди завеждане на иска са предприели действия за доброволно уреждане на отношенията им с ищеца, и тъй като не са давали никакъв повод за завеждане на делото, молят разноските по делото да се възложат на ищеца.

С предявения иск се претендира разваляне на алеаторен договор за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане поради виновно неизпълнение на задълженията по договора.  

Искът по чл. 87, ал.3 от ЗЗД е конститутивен. По отношение на доказателствената тежест ищецът по иска с правно основание чл. 87, ал.3 от ЗЗД не е длъжен да доказва, че ответникът не е изпълнил задълженията си. В тежест на приобритателя по алеаторния договор е да докаже, че изпълнява поетите задължения.

Следователно уважаването на посочения по - горе иск предполага наличието на няколко кумулативно дадени предпоставки, а именно: следва да съществува валидно облигационно отношение между страните, произтичащо от двустранен договор, с който се прехвърлят, учредяват, признават или прекратяват вещни права върху недвижим имот, трябва да е налице неизпълнение на задълженията по договора от насрещната страна и това неизпълнение да е виновно, като в същото време ищецът - кредитор трябва да е изправен, т. е. да е изпълнил своите задължения или най- малкото да е проявил готовност да ги изпълни. В конкретния случай всички тези основни законоустановени предпоставки са налице.

Изпълнението на задълженията за издръжка и гледане трябва да е ежедневно, непосредствено и непрекъснато поради самата същност на тези задължения. Изпълнението по договора трябва да бъде съответно на нуждите на прехвърлителя през отделите периоди от време.

Задължението на приобритателя по алеаторния договор е да следи във всеки момент конкретните нужди на прехвърлителя и да престира такава издръжка и гледане, които са съответни на тези нужди. Само ако това не е изпълнено от приобритателите, както е в случая, неизпълнението по договора следва да бъде определено като съществено. Това съществено неизпълнение на договора поради неделимостта на задължението за издръжка и гледане, влече след себе си пълно неизпълнение на договорните задължения с оглед правната характеристика на договора.

Установи се, че ищецът е възрастен човек, който живее сам и има нужда от издръжка и че страда от хронична исхемична болест на сърцето. Приобритателите не са изпълнили точно и пълно задълженията си по сключения договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, като неизпълнението се дължи на виновното им поведение, поради което предявеният иск с правно основание чл. 87, ал.3 от ЗЗД е основателен и следва да се уважи.

Макар и сключен с оглед личността на задълженото лице – П. П. да дава издръжка и да полага грижи за прехвърлителя, според естеството на придобитите права от приобретателя, те по същество са преминали върху неговите наследници.

При преценката на така събраните писмени и гласни доказателства - взети поотделно и в тяхната съвкупност се налага изводът, че е налице неизпълнение на задълженията по сключения алеаторен договор от страна на ответниците и причината за това се корени в тяхното виновно поведение. Задължението по договора за издръжка и гледане е неделимо по своя характер и поради намерението на договарящите, то следва да бъде изпълнявано постоянно, като в случая това не е сторено, поради което съдът намира, че са налице всички предпоставки за развалянето на процесния алеаторен договор.

 При това положение предявеният от И.А.И.  конститутивен иск с правно основание чл.87, ал.3 от ЗЗД се явява основателен и следва да бъде уважен.

Предвид изхода на делото ответниците следва да заплатят на ищеца на основание чл. 78, ал. 1 ГПК направените деловодни разноски в размер на 893, 12 лв.

Водим от горното  съдът,

Р      Е      Ш      И:

 

РАЗВАЛЯ на основание чл.87, ал.3 от ЗЗД по отношение на: П.И.П., ЕГН **********,***, и  М.И.Р., ЕГН**********,*** (за по ½ ид. част за всеки един, като единствени наследници на П. Б. П., ЕГН**********, с равни дялове на наследяване) договора, сключен на *** г. с нотариален акт №***, при граници и съседи на УПИ***, срещу задължението й да поеме гледането и издръжката на прехвърлителя до настъпването на неговата смърт;

и по отношение на третия ответник И.П.И., ЕГН ********** ***, непълнолетна, действаща със съгласието на своя баща и законен представител П.И.П., ЕГН********** договора, сключен на *** г. с нотариален *** при граници и съседи на целия имот: ПИ ***, срещу задължението на И.П.И., действаща със съгласието на своя баща и законен представител П.И.П., ЕГН **********, да поеме изцяло за собствена сметка грижите по издръжката и гледането на прехвърлителя, като му осигури подслон, храна, облекло, отопление, грижи и лечение при заболяване до края на живота му и до навършване пълнолетие на И.И., задължението по издръжката и гледането на прехвърлителя ще се поемат от бащата П.И.П., който се е съгласил с тази уговорка при подписване на нотариалния акт.

ОСЪЖДА П.И.П., ЕГН **********,***, М.И.Р., ЕГН**********,*** и И.П.И., ЕГН ********** ***, да заплатят на И.А.И., сумата от 893,12 лева., представляваща разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Плевенския окръжен съд в 14- дневен срок от връчването му.

 

                                               

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: