РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _11.08. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Левски, в публичното съдебно заседание на _десети август_ 2017 г. в състав:

 

                                            Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                         Съдебни заседатели:

                                                                Членове:

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № ­_520_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Постъпила е  молба с правно основание чл.50 и чл.51 от СК.

Молителите са заявили, че са съпрузи и че на ***., в гр.*** са сключили граждански брак, като е първи по ред и за двамата съпрузи, че от брака си имат родени две деца – малолетните Д. К. Ю., роден на ***г. и З. К. Ю., роден на ***г. Твърдят, че от 2011г. заедно с децата си трайно са се установили да живеят и работят в Германия. От около половин година, поради установеното несходство в характерите живеят разделени. Не поддържат каквито и да било контакти помежду си, духовни, физически или икономически.

Представили са споразумение, което урежда пълно и всестранно всички отношения между тях и молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака помежду им, поради постигнато сериозно и непоколебимо съгласие за това и да одобри постигнатото между тях споразумение, което урежда пълно и всестранно всичките им отношения.

         Предвид заявеното в молбата и след като съдът се запозна със споразумението на страните, приема, че същото отговаря на изискванията на чл.50 от СК.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

         Видно от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак е, че страните по делото са сключили такъв на ***. в гр. ***.

         Предвид заявеното в молбата от страните сериозно и непоколебимо съгласие да се разведат, съдът намира, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен и същият не може да бъде заздравен, както и че е обезсмислен от своето съдържание, поради което следва да бъде прекратен.

         Страните са представили по делото споразумение по чл.50 от СК, което десезира съда от произнасяне по въпроса за брачната вина. Представеното споразумение урежда пълно и всестранно всички отношения между страните, не противоречи на закона и морала, поради което съдът намира, че същото следва да бъде одобрено.

         Предвид постигнатото споразумение между страните, съдът намира, че разноските по делото следва да бъдат оставени така, както са направени.

При този изход на делото следва К.Ю.Ш. да бъде осъден да заплати да заплати д.т. върху размера на издръжката от 201.60  лв.

При този изход на делото следва да бъдат осъдени молителите да заплатят окончателна държавна такса за развод в размер по 20 лв.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ  чл.50 от СК ПРЕКРАТЯВА сключения на ***в гр. Левски, област Плевен, граждански брак между К.Ю.Ш., ЕГН **********,*** и С.Д.Ш., ЕГН **********,***, поради постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод.

         УТВЪРЖДАВА постигнатото между К.Ю.Ш. и С.Д.Ш., споразумение, съгласно което:

Родителските права, свързани с възпитанието и отглеждането на родените през време на брака деца малолетните: Д.К.Ю., роден на ***г., ЕГН ********** и З.К.Ю., роден на ***г., ЕГН **********, за напред ще бъдат упражнявани от тяхната майка С.Д.Ш..

Бащата К.Ю.Ш. има право на лични отношения с децата Д. К.Ю. и З. К. Ю.: всяка първа и трета седмица от месеца както следва: с преспиване в дома му от 08.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден от месеца, както и да прекарва с децата 30 дни от платения си годишен отпуск , когато същият не съвпада с този на майката.

Бащата К.Ю.Ш., ЕГН ********** се задължава да заплаща ежемесечна издръжка за всяко от децата Д.К. Ю. и З. К.Ю. чрез тяхната майка и законен представител С.Д.Ш. в размер на 140 лв., считано от влизане в сила на решението  за развод, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

СЛЕД прекратяване на брака С.Д.Ш. ще продължи да носи брачното си фамилно име Ш..

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ – жилищна сграда, находяща се в гр. ***, за напред ще бъде ползван от съпруга К.Ю.Ш..

След прекратяване на брака, страните няма да си дължат издръжка.

 ОСЪЖДА К.Ю.Ш., ЕГН **********,*** да заплати д.т. върху размера на издръжката от 201.60 лв.

ОСЪЖДА К.Ю.Ш., ЕГН **********,*** да заплати ОКОНЧАТЕЛНА ДЪРЖАВНА ТАКСА ЗА РАЗВОД  в размер на 20 лв.

ОСЪЖДА С.Д.Ш., ЕГН **********,*** да заплати окончателна  ДЪРЖАВНА ТАКСА ЗА РАЗВОД  в размер на 20 лв.

         РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: