Мотиви към решение №82/08.08.2017г., постановено по а.н.д. №301/2017г. по описа на РС гр. Левски.

         

В РС Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Е.К.Е., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, за това, че на 13.04.2017г., около 11.30 часа, в с.Българене, обл.Плевен, по ул.”Иван Вазов”, пред дом №12, управлявал МПС, мотопед „***” с рег. №***, собственост на К. Е. М., което не е регистрирано по надлежния ред, регламентиран в чл.140, ал.1 и ал.2 от ЗДвП и Наредба 1-45 от 2000г.

Обвиняемият Е.  е редовно призован за съдебното заседание.

За РП гр. Левски не се явява представител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Е.К.Е. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, със средно специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

На 13.04.2017г. обвиняемият Е.Е. управлявал мотопед „***” с рег. № *** със стара регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред.

На същата дата свидетелите М. К. М. и А. П. П. – служители на РУ – Левски изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график на началник РУ – Левски. Около 11.30 ч., в с.Българене, обл.Плевен, пред дом №12 спрели за проверка мотопед „***” със стара регистрационна табела. След извършена проверка установили самоличността на водача. Същият представил свидетелство за управление на МПС и свидетелство за регистрация на МПС. Тъй като регистрационната табела на мотопеда била стар образец, била извършена проверка с дежурен ОДЧ при РУ – Левски за наличие на актуална регистрация на мотопеда. Установило се, че последният не бил регистриран по установения ред.

За констатираното нарушение на Е.Е. бил съставен АУАН.

По случая е образувано досъдебно производство.

От писмо на началник сектор ПП при ОД на МВР – Плевен е видно, че мотопед „***” с рег. № ***бил със служебно прекратена регистрация от 01.10.2016г., за това, че табелата с регистрационен номер не отговаря на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591.

Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №ЗМ 188/2017 г. по описа на  РУ – Левски, пр. пр. №580/2017 г. по описа на РП - Левски доказателствени средства, приобщени към доказателствения материал по делото.

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка и доказателствата по делото се налага изводът, че с деянието обвиняемият Е. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

На 13.04.2017 г. обвиняемият управлявал моторно превозно средство – мотопед „***с рег. № ***, без същото да е регистрирано по надлежния ред съгласно чл. 140, ал.2 от ЗДвП.

Законът за движение по пътищата установява, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства, които са регистрирани и с табели с регистрационен номер, поставени на определените затова места. Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал.2 от ЗДвП, условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

В конкретния случай се касае за управление на мотопед с регистрационен номер – стар образец и е била валидна до 01.10.2006г., когато регистрацията е служебно прекратена, тъй като регистрационния номер не отговаря на българските стандарти. След тази дата доколкото обвиняемият не е предприел действия по пререгистрация на мотопеда, регистрацията стар образец е служебно прекратена от МВР, считано от 01.10.2006 г.

Предвид изложеното съдът приема, че към инкриминираната дата обвиняемият е управлявал моторно превозно средство – мотопед, който няма нужната съгласно наредбата регистрация.

От субективна страна обвиняемият е извършил престъплението умишлено, с  пряк умисъл. 

Обвиняемият е съзнавал, че мотопедът е със стара регистрация, поради което не следва да го управлява по пътищата, отворени за обществено ползване. Въпреки това е привел в движение и управлявал в с. ***.  

Обвиняемият Е.К.Е. е пълнолетен и към момента на извършване на деянието не е осъждан. Към момента на извършване на деянието не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, което се изяснява от приложената справка за съдимост. С деянието не са причинени имуществени вреди.

От изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия Е..

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на досъдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца,  причините и мотивите за извършване на престъплението, признанието на вината.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          С оглед на горното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия Е.К.Е. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно хиляда лева.

Водим от горните мотиви съдът постанови решението си.

 

 

СЪДИЯ: