РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _01.12._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шести ноември_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_326_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от И.А.Д. ***-0938-002526/05.07.2017 г. на Началник сектор ПП – Плевен към ОД на МВР гр. П.

          В жалбата се твърди, че в административно наказателната преписка по обжалваното НП са допуснати съществени процесуални нарушения възпрепятстващи правото на защита на жалбоподателя.         Моли се съда да постанови решение, с което да отмени обжалваното НП.

          Ответникът по жалбата – административно наказващият орган  е изразил становище в писмото, с което е изпратил в РС Левски административно-наказателната преписка и моли съда да потвърди обжалваното НП.  Представил е цялата административно – наказателна преписка.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото АУАН е, че  такъв е съставен на И.А.Д. за това, че на 25.06.2017 г.  около 21.25 часа в гр. Б. управлява собствения си мотопед *** с рег. № *** без да е сключил задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите, с което е нарушил чл. 638 ал. 3 от КЗ.

          Представено е и обжалваното НП, видно от което е, че със същото е наложено административно наказание на И.А.Д. на основание чл. 638 ал.3 от КЗ – глоба в размер на 400 лв. за това, че на 28.06.2017  г. в гр. Б. на ул.*** като водач на лек автомобил *** с рег.№ *** управлява собствения си мотопед без да е сключил договор за задължителна застраховка гражданска отговорност. В НП е отразено, че виновно е нарушил разпоредбата на чл. 638 ал.3 от КЗ.

          Съдът приема, че между обжалваното НП и акта, възоснова на който е издадено НП има съществени противоречия. Както бе посочено по-горе в акта е отразено, че нарушението е извършено на 25.06.2017 г., а в НП е отразено, че нарушението е извършено на 28.06.2017 г. В акта е отразено, че управлява мотопед, а в НП е отразено, че управлява МПС.

          В НП е допуснато и друго съществено нарушение, като е налице разминаване между цифрово и текстово изписване на нарушението, което водача е извършил. С отразеното в акта и НП, Д. е посочен като собственик на МПС-то, а разпоредбата на чл. 638 ал.3 от КЗ – посочена като нарушена, както в акта, така и в НП и въз основа на която е наложено административно наказание, касае лице, което не е собственик и само управлява МПС, за което не е сключена застраховка „гражданска отговорност”.

          Предвид изложеното, съдът приема, че е налице съществено процесуално нарушение при издаване на обжалваното НП, а именно от издадените НП и АУАН не става ясно по един несъмнен и категоричен начин времето и мястото на извършване на нарушението, както и при определяне и посочване на нарушената правна норма.

          При това положение, съдът приема, че обжалваното НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

         

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0938-002526/05.07.2017 г., издадено от И.М.И. – на длъжност началник сектор към ОД МВР П., сектор Пътна полиция, упълномощен със заповед № 316з-770/18.03.2016 г., с което на И.А.Д. ***, с ЕГН ********** за това, че на 28.06.2017 г. около 21.25 часа в гр. Б. на ул.*** като водач на лек автомобил ***** с рег.№ *** управлява собствения си мотопед без да е сключил договор за задължителна застраховка гражданска отговорност, с което е нарушил чл. 638 ал. 3 от КЗ и на основание чл. 638 ал. 3 от КЗ е наложено административно наказание глоба в размер на 400 лв.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: