Р  Е Ш Е Н И Е

гр.Левски, _15.12. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски, първи състав в открито съдебно заседание на двадесет и осми ноември през две хиляди и седемнадесета година в състав

 

                                      Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                              Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря Илияна Петрова и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева н.а.х. дело №_479_  по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и  сл.  ЗАНН.

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН и е образувано по жалба С.В.Б. *** против наказателно постановление №35-000362/14.07.2017 г., издадено от главен инспектор в областен отдел „АА” гр.П., с което на жалбоподателя е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 500.00 (петстотин) лв. за нарушение по чл.32, пар.1, изр.2, пр.2 от Регламент №165/2014 г. на ЕС на основание чл.93в.  ал.24 от ЗАвПр.

Жалбоподателя С.  В.Б. редовно призован по делото не се явява лично и не се  представлява.  Постъпили са по делото писмени бележки от  адвокат  Г.П. от АК В. В подадената жалба въззивникът моли атакуваното НП да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно. Твърди, че в АУАН и в НП липсва описание на обстоятелствата, при които е извършено твърдяното нарушение, както и доказателствата, които потвърждават извършването му.  

Ответникът  по жалбата областен отдел „АА” гр.П.  редовно призовани не  изпращат представител. В съпроводително писмо  №25516/3.10.2017 година моли атакуваното НП да бъде потвърдено. Изтъква аргументи, че както при съставянето на АУАН, така и при издаването на атакуваното НП не да са допуснати нарушения на материалния и на процесуалния закон и по безспорен и категоричен начин е доказано осъществяването на нарушението от страна на въззивника.

Съдът, въз основа императивно вмененото задължение за цялостна проверка на издадения акт по отношение законосъобразността, обосноваността и справедливостта на наказателното постановление направи следните фактически и правни изводи:

ЖАЛБАТА  е подадена в рамките на преклузивният срок по чл. 59 ал. 2 от ЗАНН. Жалбата е подадена от надлежна страна в законоустановения срок и е приета от съда за разглеждане.

Наказателното постановление е издадено от компетентния орган – главен инспектор в областен отдел  „АА” гр.П.  определен за длъжностно лице по реда на чл.92 ал.2 ЗАвПр., чл.189 ал.12 ЗДП и чл.47 ал.2 от ЗАНН от Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Акта за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на същия наказателно постановление са издадени в сроковете по чл.34 ЗАНН и не страдат от съществени нарушения на процесуалните изисквания относно законоустановените форма и съдържание. Нарушението е констатирано въз основа на извършена проверка от служители на ОО „АА” гр.В. Съгласно чл.40, ал.1 ЗАНН, АУАН е съставен в присъствие на нарушителя и на свидетел, който е присъствал при установяване на нарушението.

Относно материално-правната законосъобразност и обоснованост на обжалвания административен акт.

Съдът намира, че АНО правилно е установил фактическата обстановка по делото.

Безспорно е установено, че на 09.06.2017 година  около 09.30 часа  на разклон Б., област П., жалбоподателат като водач на  товарен автомобил „**” с рег. № *** в лиценз №*** на „***” ЕООД, пътувал по маршрут с.А. – с.М. По същото това време и на същото това място били и свидетелите Г.Н.Н. и М.М.Х. ***. Спрели водача за проверка. При проверката установили, че има с пътен лист №371110, който в момента на проверката бил празен. При извършената проверка от служители на ОО „АА” П. се установило, че при извършване на превоз с МПС, оборудвано с аналогов тахограф марка „***” тип- 1324, попадащ в обхвата на Регламент /ЕО/ №561/2006 г., водачът не е осигурил правилното функциониране и отчитане на данните от тахографа върху тахографския лист за деня, водачът не е осигурил правилно функциониране на тахографа №***от марка „*** „1324-писците за изминати километри, време за управление и почивка ,скорост на движение не работят.

Разпитан като свидетел актосъставителя св.Н. депозира показания под страх от наказателна отговорност, че по време на проверката водачът е бил с не попълнен пътен лист, и най-вече не е имало записвания върху  тахографа, писците за изминати  километри, време за управление и почивка, скорост на движение не работят. При проверката не установил водача  ръчно да е нанасял данни на гърба на тахографския лист.

Св. Х. депозира показания, че е присъствал както при установяване на нарушението, така и  при съставянето на акта. Категоричен е в показанията  си, че водачът е бил с не попълнен пътен лист, и най- вече не е имало записвания върху  тахографа, писците за изминати  километри, време за управление и почивка, скорост на движение не работят. При проверката не установил водача  ръчно да е нанасял данни на гърба на тахографския лист.

За така установеното нарушение на жалбоподателя бил съставен АУАН – серия А-2016 №236593/09.06.2017 г., а в последствие било издадено и атакуваното НП № 35-0000362/14.07.2017 г.

При така   установеното от фактическа страна, настоящият състав на Районен съд гр.Л. счита, че в подкрепа на фактите по делото са показанията на  актосъставителя Г.Н.  и на свидетеля по акта М.Х., както и приложените към АНП – документи, прочетени и приобщени от съда съгласно разпоредбата на чл.283 НПК. Съдът приема, че безспорно е установено, че нарушението описано в НП е извършено от жалбоподателя. Административно – наказателната отговорност на въззивника е ангажирана за нарушение по чл.93в. ал.24 от ЗАвПр, вр. чл.32, пар.1, изр.2, пр.2 от Регламент № 165/2014 г. на ЕС, за това, че като водач на товарен автомобил,  **  с рег № *** лиценз № *** на „***” ЕОООД  пътува по маршрут с.А. – с.М. с пътен лист № 371110/ в момента празен /не е осигурил правилно функциониране на  тахограф с № 020168 марка „***” тип-1324, водачът  не е осигурил правилно функциониране на тахографа № ***  от марка „****-писците за изминати  километри, време за управление и почивка ,скорост на движение не работят.

Санкционната норма на чл. 93в. ал.24 от ЗАвПр., вр. чл.32, пар.1, изр.2, пр.2 от Регламент № 165/2014 г. на ЕС предвижда наказание за водачи, които не са осигурили  правилното функциониране и отчитане на данните от тахографа върху тахографския лист за деня.

Липсват данни и доказателства от АНО да е направена преценка за приложимостта на чл.28 от ЗАНН, съгласно ТР №1/2007г. Съдът обаче е длъжен да направи такава преценка, която е част от съдебният контрол за законосъобразност на НП. Тази преценка е задължителна, независимо, дали нарушението е формално или резултатно. Формалните нарушения не са изключени от приложното поле на чл.28 от ЗАНН. След като се запозна с всички факти и доказателства по делото съдът счита, че конкретното нарушение не е маловажен случай по чл.28 от ЗАНН и правилно АНО е издал атакуваното НП, с което на въззивника е била наложена глоба в размер на 500.00 /петстотин/ лв. Не е налице ниска обществена опасност на дееца не се представят доказателства  от водача – жалбоподател, че срещу него няма   издадени и други НП за различни нарушения по ЗДвП и ЗАвПр.

В хода на съдебното производство не са изтъкнати доводи и не са посочени доказателства, които да сочат на една по-ниска степен на обществена опасност, още повече, че водачът е имал професионална компетентност и знания относно използването на тахографския лист.  

Съдът намира, че констатираното нарушение е безспорно доказано и че жалбоподатела  не е осигурил правилното функциониране и отчитане на данните от тахографа върху тахографския лист за деня, като ползва тахографа който е повреден.

Административно наказващият орган правилно е приложил и материалния закон при налагането на наказанията. В разпоредбата на чл.93в. ал.24 от Закона за автомобилните превози е предвидена санкция „глоба” в размер на 500.00 (петстотин) лв., която е безалтернативна. Това налага потвърждаването на НП като правилно и законосъобразно.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.1, пр.1 ЗАНН, съдът

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №35-0000362 от 14.07.2017 г., издадено от началника на областен отдел „АА” гр.П., с което на жалбоподателя С.  В.Б. ***, е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 500,00 (петстотин) лева за нарушение по чл.32 пар.1, изр.2, пр.2 от Регламент №165/2014г. на ЕС на основание чл.93в., ал.24  от ЗАвПр.

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване, пред Административен съд Плевен в 14-дневен срок от съобщаването до страните.

След влизане в сила на съдебното решение, административно-наказателната преписка да се върне по компетентност на Началника на ОО „АА” гр.Плевен.

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: