РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _13.01._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд в публичното съдебно заседание на _тринадесети декември_ 2016 г. в състав:

 

                       Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                               Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

 

при участието на секретаря . П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_342_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

ПРОИЗВОДСТВО ПО РЕДА НА чл. 59 от ЗАНН.

          Обжалвано е Наказателно постановление № 16-0293-000189/15.06.2016 г. на ОДМВР Плевен, РУ Левски, с което на И.В.И. *** за нарушение на чл.178Е от ЗДвП и на основание чл.178 Е от ЗДвП е наложена глоба в размер на 150 лв. Моли съда да бъдат отменени наложените наказания.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ редовно призован се явява лично в съдебно заседание  и се представлява от адвокат Ф. П. ***, моли съда  да постанови решение, с което да отмени  изцяло наказателното постановление или да го намали до законовия минимум.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата – редовно призован, не се явява представител в о.с.з. и не се представлява.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства - поотделно и в тяхната съвкупност, взе предвид изложеното в жалбата и становището на жалбоподателят, намира за установено следното:

ЖАЛБАТА  е подадена в рамките на преклузивният срок по чл. 59 ал. 2 от ЗАНН, в този смисъл се явява ДОПУСТИМА и следва да бъде разгледана.

По ОСНОВАТЕЛНОСТТА на жалбата съдът съобрази следното:

          На 28.05.2016 г. за времето от 08.30 часа до 20.30 часа  в гр. Левски  полицейски служители извършвали проверка по предварително утвърден график. В 10.30 часа били на улица *** по сигнал пристигнали полицейските служители Н.Х.Н. и В.А.П., които извършвали обход  установили, че лек автомобил с дк № * е паркирал автомобила на тротоара пред дом №* върху тревните площи. На нарушителя било вменено нарушение на чл. 94, ал. 3 от ЗДвП. Съставен бил акт. Актът бил подписал от жалбоподателя без писмени възражения.  Въз основа на съставения АУАН Началник РУ Левски издал оспорваното НП.

Горната фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от събраните по делото доказателства – свидетелските показания на П., обясненията на жалбоподателя и от приложените към делото писмени доказателства – акт за установяване на административно нарушение № 310693  и Наказателно постановление  № 16-0293-000180/15.06.2016 г на ОДМВР Плевен, РУ Левски.

Нарушението впрочем не се оспорва и от жалбоподателя, той твърди, че му се е наложило за кратко време да спре върху тревните площи. В подкрепа на тези си обяснения при дадената му възможност жалбоподателят не ангажира каквито и да са доказателства,въпреки двукратно дадената му.

Съдът намира, че вмененото на И.В.И.   нарушение на чл.94, ал. 3 от ЗДвП се явява доказано по безспорен начин. Видно от събраните по делото гласни и писмени доказателства, е че И. е бил спрял  автомобила си на тротоара.

С деянието си жалбоподателят е осъществил напълно състава на административното нарушение както от обективна,така и от субективна страна.

При така установеното от правна и фактическа страна, жалбата се явява частично основателна. НП е издадено от компетентен по степен и материя орган в съответствие както с материалния,така и процесуалният закон. При преценката си какво наказание да се наложи на жалбоподателя му  е наложено наказание като вид „глоба„. Съдът намира, с оглед доброто процесуално поведение на жалбоподателя  и тежкото му   материално състояние и наличието на задължение към дете, за което сам се грижи и издържа, че макар и наложеното наказание да е в пределите показани в закона, по отношение на жалбоподателя се явява твърде високо. Ето защо следва да се намали до законови минимум. Съдът намери този размер на наказанието глоба за справедливо и достатъчно и  за постигане на целите на индивидуалната, генералната и специалната превенция.

         Водим от горното и на основание чл.63 ал.І от ЗАНН, съдът

        

Р  Е  Ш  И :

 

         ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № 16-0293-000180/15.06.2016 г. на ОДМВР Плевен, РУ Левски, което на И.В.И. *** с ЕГН **********, с което за нарушение по чл.94, ал. 3 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 150 лева, като НАМЯЛЯВА глобата от 150 лева на 50,00 лева.

Решението може да се обжалва в 14 дневен срок от съобщението до страните за изготвянето му пред Регионален административен съд – Плевен.

 

                                                        

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: