РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _09.01._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _девети януари_ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_484_ по описа на съда за _2016 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на В.И.Р. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.343б, ал.3 от НК за това, че на 17.10.2016 г., около 22.00 часа в гр.Белене по ул.„Малчика” управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка *** с рег. № ***, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и такива, съдържащи тетрахидроканабинол – карбокси - ∆ 9 – ТНС – (канабис, марихуана), установено по надлежния ред със съдебно-химическа (токсикологична) експертиза от 02.11.2016 г. на Военномедицинска академия гр.София.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  предаден на съд и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание към минимума, предвиден в закона.

 Обвиняемият не се явява в съдебно заседание и не е изразил

лично становище по внесеното по отношение на него предложение за освобождаване от наказателна отговорност.

 Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл.78а от НК и на обвиняемия следва да се наложи административно наказание в минимален размер.

 Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Обвиняемият В.И.Р. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН **********.

На 17.10.2016 г., около 22 часа, при изпълнение на служебните си задължения, полицейските служители при РУ на МВР Белене – К.А. и М.Б. спрели за проверка лек автомобил, управляван от В.Р.. Р. бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, което отчело отрицателен резултат. След това бил изпробван и за употреба на наркотични вещества, като тестът отчел, че Р. е употребил наркотични вещества. При проверен разговор между свидетеля Б. и обвиняемия Р., последният споделил, че „всеки ден пуши марихуана и от време на време взема амфетамини”. Освен извършения тест от служителите на РУ на МВР гр.Белене, на Р. била взета и кръвна проба във ФСМП-Белене, като резултатът от изследванията на кръвта, видно от съдебно-токсикологичната експертиза е, че Р. е употребил упойващи вещества, съдържащи марихуана (канабис).  

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

За извършеното от Р. престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода от една до три година” и „Глоба от 500 до 1500 лева”.

Тъй като Р. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Р. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК, а именно глоба в размер на хиляда лева.

Налице са основанията за приложение разпоредбата на чл.53, ал.1, б.„а” от НК и следва да бъде отнет в полза на държавата 1 брой запечатан с телбод наркополеви тест „Drager Drug Check 3000” с № 8325554, който следва след влизане в сила на решението да се унищожи.

Следва на основание чл.343г от НК Р. да бъде лишен от правото да управлява МПС за срок от три месеца, считано от 17.10.2016 г., от която дата е отнето свидетелството му за управление на МПС.

При този изход на делото, следва да бъде осъден В.И.Р. да заплати направените деловодни разноски в размер на 253,28 лв., дължими по сметка на ОД „Полиция” гр.Плевен.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА В.И.Р., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.343б, ал.3 от НК за това, че на 17.10.2016 г., около 22.00 часа в гр.Белене по ул.„Малчика” управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка *** с рег. № ***, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и такива, съдържащи тетрахидроканабинол – карбокси - ∆ 9 – ТНС – (канабис, марихуана), установено по надлежния ред и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

На основание чл.343г, във връзка с чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА В.И.Р. от правото да управлява МПС за срок от ТРИ МЕСЕЦА, считано от 17.10.2016 г.

НА ОСНОВАНИЕ чл.53, ал.1, б.„а” от НК ОТНЕМА в полза на държавата: 1 брой запечатан с телбод наркополеви тест „Drager Drug Check 3000” с № 8325554, който след влизане в сила на решението да се унищожи.

ОСЪЖДА В.И.Р., със сочена по-горе самоличност, да заплати направените деловодни разноски по сметка на ОД „Полиция” гр.Плевен в размер на 253,28 лв. за съдебно-химическа експертиза.  

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: