РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _14.07._ 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _петнадесети юни_ 2017 г. в състав:

                     

       Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                  Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _217_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС – Левски е постъпила искова молба от Г.Я.Л., ЕГН **********, с адрес: ***, против Р.С.С., ЕГН **********, с адрес: ***.

В исковата молба се твърди, че ищцата и ответницата били добри познати, поради която причина ищцата се съгласила като авалист да поръчителства по нейно задължение – запис на заповед в полза на „***” ООД, с ЕИК: ****. Твърди, че ответницата не е изпълнила задължението си по запис на заповед и по тази причина по искане на кредитора се е снабдил с изпълнителен лист по ч.гр.д. №420/2011г. по описа на РС – Н. срещу ответницата С. в качеството й на издател на запис на заповед и срещу ищцата, като авалист по запис на заповед.

Ищцата твърди, че по издадения изпълнителен лист срещу нея бе образувано изп.д. №****. на ЧСИ Т.К., с район на действие този на ОС – П. Твърди, че е била принудена да заплати сумата от 1326.00 лв.

Твърди се също, към датата на подаване на исковата молба длъжникът по записа на заповед и ответник по настоящото дело не й е възстановила каквато и да е част от изплатената от нея сума.

Предвид гореизложеното моли съдът да осъди ответницата да й заплати сумата от 1326.00 лв., представляваща сбор от изплатените от ищцата на кредитора по изп.д. суми, както и законната лихва върху претендираната сума, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното погасяване на дълга, както и направените деловодни разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор от страна на ответника и не е изразено становище по предявения иск. Не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

         Видно от представените писмени доказателства Р.С.С. в качеството си на издател на запис на заповед и Г.Я.Л. в качеството на авалист на запис на заповед са осъдени да заплатят солидарно на кредитора „***” ООД задължението по запис на заповед с джиро. Вземането произтича от задължение по запис на заповед, предявен и прехвърлен с джиро. 

         Издадено е удостоверение от частен съдебен изпълнител Т. К., от което се установява, че в кантората на ЧСИ Т. К. рег.№* на КЧСИ с район на действие ОС-П., по искане на взискателя „***” ООД, със седалище и адрес на управление гр. С., ж.к. *** , и въз основа на изпълнителен лист издаден по ч.гр.д. №420/2011г. на РС – Н. е образувано изпълнително дело *** г. срещу Г.Я.Л. осъдена като поръчител на Р.С.С.. Установява се също, че по изпълнителното дело от удръжки от наложен запор и доброволно плащане от Г.Я.Л. *** ЕГН**********, е погасена сумата от 1326 лв.

Представените писмени доказателства не са оспорени от ответника.

Съгласно разпоредбата на чл. 507 от ТЗ платилият авалист разполага с обратен иск срещу издателя. Отговорността на издателя по чл. 507 от ТЗ обхваща сумата, която е платил, законната лихва върху платената сума от деня на плащането, направените разноски и комисионни.

От представените писмени доказателства се установява по безспорен начин, че ищцата в качеството на авалист е поръчителствала по задължение на ответницата към трето лице. Поради неизпълнение на задължението за погасяване на кредита, срещу ответницата е издаден изпълнителен лист в полза на кредитора. По този изпълнителен лист срещу ищцата е образувано изпълнително дело, по което същата е изплатила сумата от 1326 лв.

Предвид изложеното искът се явява основателени доказан и като такъв следва да бъде уважен, като следва ответницата да бъде осъдена да заплати па ищцата сумата от 1326 лв., представляваща  сбор от изплатени от ищцата на кредитора по изпълнителното дело сума, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от завеждане на делото до окончателното погасяване на дълга, както и направените по делото разноски съгласно представения списък на разноските – сумата от 388.04 лв.

         Воден от горното, съдът

 

                                               Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА Р.С.С., ЕГН**********, с адрес: ***, да ЗАПЛАТИ НА Г.Я.Л., ЕГН **********, с адрес: ***, сумата от 1326 лв., представляваща сбор от изплатени от ищцата в качеството на авалист по записа на заповед на кредитора по изп. дело сума, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 30.03.2017 г. – датата на завеждане на исковата молба, до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА Р.С.С., ЕГН**********, с адрес: ***, да ЗАПЛАТИ НА Г.Я.Л., ЕГН **********, с адрес: *** сумата от 388.04 лв., представляваща направените от ищеца разноски в производството пред РС - Левски.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд Плевен в двуседмичен срок от връчване на съобщението за постановяването му.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: