МОТИВИ към присъда, постановена по НОХД №291/2017г. по описа на РС - Левски

 

Обвинението срещу Е.Ц.Е., родена на ***г***, с постоянен адрес:***, настоящ адрес ***, с българско гражданство, с начално образование, неомъжена, неосъждана, безработна, ЕГН  **********, за това, че на неустановена дата през периода 15.06.2017 г. до 05.07.2017 г. включително, в с. ***, в частен дом, находящ се на ул. „***” №*, сама е осъществила неправомерно присъединяване към водоснабдителната система на с. ***, собственост на ВиК ЕООД гр. Плевен, посредством монтиране на мека връзка – гумен маркуч към спирателен кран, с което създала условия за непълно отчитане на потребената вода в имота.

Представителят на РП гр. Левски счита, че в хода на проведеното бързо производство са събрани категорични и несъмнени доказателства относно извършеното деяние, времето, мястото и начина на извършването, както и формата на вината. Пледира подсъдимата да бъде призната за виновна, като по отношение индивидуализацията на наказанието счита, че следва да се отчете, че подсъдимата е неосъждана, с тежко семейно положение, с четири деца, безработна, и е съдействала за разкриване на обективната истина в хода на разследването. Предлага на подсъдимата да й бъде наложено наказание пробация около една година.

Подсъдимата лично и чрез служебно назначения защитник адв. Спартански счита, че деянието е доказано по несъмнен и безспорен начин. Моли съда да приеме, че в случая са налице многобройни смекчаващи както вината, така и отговорността обстоятелства, като освен изброените от представителя на прокуратурата моли съда да има предвид тежкото семейно положение на подсъдимата, лоши битови услови, мотивът, който я е подтикнал да извърши деянието – липсата на работа и грижи за четирите деца. Моли съда да приложи разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК, като определи наказанието пробация в законовия минимален размер, а именно – двете пробационни мерки за срок от шест месеца. С оглед приложението на чл. 55 моли съда да не налага наказанието глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Подсъдимата Е. *** заедно със семейството си. Партидата на ВиК се водела на името на Ф. А. П. от с. ***. Поради неизплащане в срок на дължимите суми за питейна и канална вода,  било прекъснато водозахранването на абоната.

Е.Ц. решила да се присъедини към системата н ВиК, въпреки, че съзнавала, че няма това право.

На неустановена дата през периода 15.06.2017г. до 05.07.2017г., в с.***, Е. се присъединила към водоснабдителната мрежа на ВиК. За целта демонтирала тапата  и едната пломба и на тяхно място поставила градински маркуч. След предприетите от нея действия към битовата инсталация потекла вода от централен водоизточник. Поради тази причина се създали условия за неправилно отчитане на разходената вода. С тези си действия подсъдимата Е. осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234в, ал.1 от НК.

На 05.07.2017г. в изпълнение на служебните си задължения свидетелят С.М. извършил проверка в района на спрените абонати, именно в с.*** Установил, че партидата се води на името на Ф. А., който имал неплатени фактури и било прекъснато водоподаването. При извършената проверка било установено, че тапата и едната пломба били демонтирани и на тяхно място имало поставен градински маркуч, черен на цвят, с дължина около 3 м.  При пускане на спирателния кран от шахтата потекла вода с прозрачен цвят и нормално налягане. Съставен бил констативен протоколи за констатираното нарушение били уведомени органите на полицията.

На място бил извършен оглед на местопроизшествие, изготвен фотоалбум.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно – техническа експертиза било установено, че била изменена схемата на свързване към уличната водопроводна мрежа от централен водоизточник, което е нерегламентирано и санкционирано.

С протокол от 05.07.2017г. е извършен оглед на местопроизшествие, при който не били иззети веществени доказателства.

          Подсъдимата и защитникът й са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371, т.1 от НПК съдът е уведомил подсъдимата, че съответните доказателства от досъдебното производство ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.3 от НПК съдът е одобрил изразеното съгласие.

На основание чл.373, ал.1 от НПК съдът не е извършил разпит на свидетелите и вещото лице за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Събраните по делото доказателства установяват по един безспорен начин факти относно начина на извършване на престъплението и мястото на неговото извършване.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимата е осъществила от обективна и субективна страна състава на чл.234в, ал.1 от НК. На неустановена дата през периода 15.06.2017 г. до 05.07.2017 г. включително, в с***, в частен дом, находящ се на ул. „***, сама е осъществила неправомерно присъединяване към водоснабдителната система на с***, собственост на ВиК ЕООД гр. Плевен, посредством монтиране на мека връзка – гумен маркуч към спирателен кран, с което създала условия за непълно отчитане на потребената вода в имота.

Подсъдимата е осъществила изпълнителното деяние като се е присъединила неправомерно към водоснабдителната мрежа на ВиК.

В този смисъл подсъдимата е съзнавала общественоопасния характер на деянието, предвиждала е общественопасните последици и искала настъпването им.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимата съдът съобрази, че тя е съдействала изцяло за разкриване на обективната истина. Подсъдимата е с тежко семейно положение, грижи се за 4 деца. Като взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, признанието на вината, както и мотива за извършване на престъплението, съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при приложение разпоредбата на чл. 55, ал.1 от НК. Предвид изложеното съдът й налага наказание към минимума, предвиден за престъплението, а именно – пробация със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, при периодичност за явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител - два пъти седмично;

- и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

Предвид изложеното съдът прилага разпоредбата на чл. 55, ал.3 от НК и не налага по – лекото наказание глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

При този изход на делото следва подсъдимата да бъде осъдена на основание чл. 189, ал.3 от НПК да заплати направените по делото разноски на досъдебното производство в размер на 42.32 лв. за изготвяне на експертиза.

 

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: