РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _30.06._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Левски в закрито съдебно заседание на _тридесети юни_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_131_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Произнасяне по реда на чл. 247 и чл. 248 от ГПК:

          В районен съд гр. Левски е постъпила молба от процесуалния представител на ответната страна, с която е направено искане да бъде изменено/допълнено решението в частта за разноските, като бъдат присъдени на ответника разноски съразмерни на отхвърлителната част на иска, като се изразява становище, че същите следва да бъдат в размер на 112,50 лв.

          Препис от искането е връчено на другата страна, с указание за представяне на отговор в едноседмичен срок.

          В дадения от съда срока в РС Левски е постъпил отговор по искането от непълнолетния ищец, със знанието и съгласието на майката, в който се изразява становище, че искането следва да бъде оставено без уважение. Твърди се, че тъй като съдът е формирал волята си в своите мотиви, но не се е произнесъл изрично с диспозитива на решението, то в настоящия случай се касае до допусната очевидна фактическа грешка.

          Съдът, като прецени изложеното в искането, в представения отговор, както и при съобразяване на отразеното в постановеното по настоящото дело съдебно решение, приема за установено следното:

          При произнасяне на решението си, съдът е формирал своята воля, относно искането за разноски на ответника, като е посочил същата в мотивите си. Тази своя воля, обаче, съдът не е изписал в диспозитива на постановеното решение, поради което е налице допусната очевидна фактическа грешка.

Тъй като в настоящия случай искането подадено от ответника по делото не е за поправка на допусната очевидна фактическа грешка, а за изменяне, респ. допълване на решението в частта за разноските, съдът съобразявайки разпоредбата на чл. 247 ал.1 от ГПК приема, че  следва по своя инициатива да поправи допуснатата в решението очевидна фактическа грешка изразяваща се в неотразяване в решението на съда, неговото становище, личащо от мотивите, с което е приел, че не следва да бъде уважавано искането на ответника за присъждане на разноски по делото съобразно отхвърлената част.

След допускане на посочената по-горе поправка на очевидната фактическа грешка, съдът следва да разгледа и искането на ответната страна за изменение на решението в частта за разноските.

Съдът приема, че следва да бъде оставено без уважение искането на ответната страна за изменение на решението в частта за разноските, като му се присъдят такива съразмерно на отхвърлената част от иска по следните съображения:

   Претенцията на ответника е неоснователна, независимо от изхода на спора, предвид предмета на делото и съобразно императивната норма на чл. 83 ал.1 т.2 от ГПК. Отделно от това, искането за осъждане на търсещото издръжка непълнолетно лице да заплати разноски на задължения за издръжката му родител, според настоящия съдебен състав противоречи на закона, морала и добрите нрави, което е самостоятелно основание за отхвърлянето му.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 247 ал.1 от ГПК ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка при изписване диспозитива на постановеното решение с №89/29.05.2017 г. по гр. д. 131 по описа на РС Левски за 2017 г. – изразяваща се в неотразяване в решението на съда, неговото становище, личащо от мотивите, с което е приел, че не следва да бъде уважавано искането на ответника за разноски съобразно отхвърлената част от иска, като: ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направеното искане от З.Ю. ***, ЕГН ********** да бъде осъден непълнолетния Ю.З.Ю. да му заплати направените по делото разноски съразмерно на отхвърлената част от предявения иск за издръжка.

          ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направеното искане по чл. 248 ал.1 от ГПК от З.Ю. ***, ЕГН ********** за изменение на постановеното решение с №89/29.05.2017 г. по гр. д. 131 по описа на РС Левски за 2017 г. в частта за разноските, с искане да бъде осъден непълнолетния Ю.З.Ю. да му заплати направените по делото разноски съразмерно на отхвърлената част от предявения иск за издръжка.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на препис от същото на страните.                 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: