Мотиви по НОХД 488/2016 г.

 

          Срещу подсъдимия Д.С.И. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 17.09.2016 г. в гр.Л., област П., около 21,15 часа, на кръстовището на ул.„В. ***, по посока ул. ****** управлявал МПС –***** с рег. № ******, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено с техническо средство ****** с фабр. ***** – престъпление по  чл.343б, ал.3 от НК.

          В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода в размер около средата  за предвиденото наказание по чл. 343б ал.3 от НК, което да се изтърпи при общ режим в затвор. Направено е искане за привеждане и на наказанието лишаване от свобода за срок от 7 месеца, в изпитателния срок на което е извършено деянието, за което е повдигнато обвинение по настоящото дело. Направено искане и подсъдимият да бъде лишен от правото да управлява МПС за срок от около една година и шест месеца.

          Защитникът на подсъдимия изразява становище, че подсъдимия следва да бъде оправдан. Счита се, че извършената проверка за употреба на наркотични вещества е извършена неправилно и при грубо неспазване на методиката за извършване на тези изследвания.

          Подсъдимия не се признава за виновен и моли съда да бъде оправдан.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Подсъдимият Д.С.И. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН **********.

Вечерта на 17.09.2016 г. около 21.15 ч, в гр. Левски, подсъдимият бил спрян за проверка от служители при РУ МВР Левски, които изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. В хода на извършената проверка била установена самоличността на водача, а именно - на подсъдимият Д.С.И., който бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство. Техническото средство отчело, че И. не е употребил алкохол. По същото време в района на гр. Левски били и служители на ОД МВР Плевен, които извършвали проверка на водачите за употреба на наркотични вещества. Служителите от РУ гр. Левски извикали колегите си от гр. Плевен, които пристигнали на мястото на проверката и водача бил изпробван за употреба на наркотични вещества и техните аналози с техническо средство ****** с фабр. № ****. Уреда отчел положителен резултат, а именно, че лицето от което е взело пробата /подсъдимия И./ е употребил наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин. За установеното св. Х. съставил на И. акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване. В съставен акт за административно нарушение И. не е вписал такова. Същия посетил ФСМП гр. Левски с издадения му талон за кръвна проба, но отказал да му бъде взета такава. Отказът на И. е отразен в протокол за медицинско изследване за употреба на алкохол или друго упойващо вещество.

 Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по досъдебното производство свидетели и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимия е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Като смекчаващо обстоятелство, съдът приема доброто процесуално поведение на подсъдимия. Няма отегчаващи отговорността и вината обстоятелства и обществената опасност на деянието и дееца са обичайните за този вид престъпления. Предвид изложеното, съдът е определил наказание в минималния предвиден за този вид престъпление, а именно една година лишаване от свобода и 500 лв. глоба.

Тъй като подсъдимият е осъждан, съдът е определил наложеното му наказание лишаване от свобода да бъде изтърпяно при първоначален общ режим на изтърпяване в затвор.

          На основание чл.343г, във връзка с чл.37, т.7 от НК, съдът е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от една година и шест месеца, съобразявайки многобройните му нарушения като водач на МПС – видно от представената по досъдебното производство справка за нарушител/водач. Тъй като свидетелството за управление на МПС на подсъдимия е отнето със съставения му АУАН на 17.09.2016 г., съдът на основание чл. 59 ал.4 от НК е приспаднал времето през което И. е лишен от правото да управлява МПС по административен ред, считано от 17.09.2016 г. при изпълнение на наказанието лишаване от право да управлява МПС.

          Както бе посочено по-горе подсъдимият И. е осъждан. По отношение на него е налице влязъл в сила на 30.12.2014 г. съдебен акт по нохд 23934/2014 г. на СРС, с който на И. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от седем месеца и изпълнението на наложеното наказание е отложено за срок от три години.  Деянието, за което е осъден И. по настоящото дело е извършено на 17.09.2016 г. – т.е. в изпитателния срок на наложеното му наказание по нохд 23934/2014 г. на СРС. Предвид изложеното, съдът е приел, че са налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 68 ал.1 от НК и е постановил И. да изтърпи и отложеното наказание лишаване от свобода за срок от седем месеца по нохд 23934/2014 г. на РС София при първоначален общ режим на изтърпяване. При изпълнение на това наказание, съдът на основание чл. 59 ал.1 от НК е приспаднал и времето, през което И. е бил задържан, считано от 26.12.2014 г.  до 30.12.2014 г.

          По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

          Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: