РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _13.03._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадести февруари_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_489_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Г.В.Г. против НП № 16-0293-000413/17.11.2016 г. на Началник РУП към ОД МВР Плевен, РУ Левски Твърди се, че както акта, така и самото наказателно постановление се явяват незаконосъобразни и моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалваното НП, а в случай, че не намери основания за това да измени същото, като определи наказанията към предвидения от Закона минимум.

          За ответника – редовно призован, представител не се явява, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представеният по делото акт за установяване на административно нарушение е, че същия е съставен на 06.11.2016 г., затова, че на 01.11.2016 г. в гр. Левски, Г.В.Г., като вочад на МПС лек автомобил „Мерцедес” с рег. № * управлява с несъобразена скорост и на десен завой изгубва управление над автомобила, удря се в метално предпазно колче, прави ПТП с материални щети и напуска мястото на произшествието без да установи какви са последиците от него. В акта е отразено също така, че към момента на произшествието водача Г. е бил без свидетелство за управление на МПС, както и че при проверката не представя свидетелство за регистрация на МПС част ІІ.

          В акта е отразено, че водача е нарушил разпоредбата на чл.20 ал.1, чл. 100 ал.1 т.1 и 2, чл. 123 ал.1 т.1 и чл. 150 от ЗДвП.

          Нарушителя е посочил като обяснение/възражение, че не е неправоспособен, че е блъснал своя автомобил и след това е възстановил нанесената от него щета, затова не е звъннал на МВР.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че за констатираните с акта нарушения, на основание чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на водача е наложено наказание глоба в размер на 150 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.3 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 10 лв., на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр., и 2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 10 лв. и на основание чл. 179 ал.2 пр.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лв.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетеля по акта, от показанията на които се установяват обстоятелствата отразени в акта. Показанията на свидетелите не са противоречиви и съответстват и на представените по делото писмени доказателства и съдът им дава вяра. Свидетелите при извършване на проверката и съставяне на акта са изпълнявали служебните си задължения и не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото.

          Издаденият акт за установяване на административно нарушение и съставеното въз основа на него наказателно постановление са съставени от лица имащи съответните правомощия за това.   

При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание. Дадените от нарушителя обяснения /вписани в акта/ отразяват признание на същия относно ПТП-то, причинените  щети /които заявява, че в последствие е възстановил/ и че не е уведомил органите на МВР за настъпилото ПТП, а е напуснал същото. Че жалбоподателя в последствие е възстановил причинените щети се установява и от показанията на св. С., дадени в съдебно заседание.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

Относно размера на наложените наказания, съдът приема, че същите са съобразени с обстоятелството, че жалбоподателя многократно е извършвал нарушения на правилата за движение по пътищата – видно от представената справка за нарушител водач – л. 9-14 от делото, поради което, съдът счита, че наложените наказания не следва да бъдат намалявани.

          Воден от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0293-000413/17.11.2016 г. на Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ Левски, с което на Г.В.Г. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание на основание чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДвП – глоба в размер на 150 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.3 от ЗДвП – глоба в размер на 10 лв., на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.1,2 от ЗДвП – глоба в размер на 10 лв и на основание чл. 179 ал.2 пр.1 от ЗДвП – глоба в размер на 200 лв., за нарушение на правилата за движение по пътищата, допуснато на 01.11.2016 г., установено с АУАН № Г 745854/06.11.2016 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: