РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _06.03._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шести февруари_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_12_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от И.А.И. *** против НП 2181/22.12.2016 г. на Директора на Регионална дирекция на горите – гр. Ловеч. Твърди се, че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно.

Моли съда да постанови решение, с което да отмени издаденото срещу него и обжалвано наказателно постановление.

          За ответника – редовно призован, представител не се явява, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представеният по делото акт за установяване на административно нарушение е, че  на 10.10.2016 г. в землището на с. Стежерово, община Левски, на асфалтов път с. Стежерово – с. Българене е констатирано, че И.А.И. *** в качеството си на шофьор управлява „Форд *” с рег. № *, натоварен с 2 пространствени кубически метра акациеви дърва за огрев, без да е снабден с функционирано устройство за позициониране и проследяване на движението му – Джи пи ес, с което виновно е нарушил чл. 148 ал.12 от Закона за Горите. В съставения акт няма отразени обяснения или възражения на нарушителя.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че за констатираното с акта нарушение, на основание чл. 270 от Закона за горите е наложено админис9тративно наказание глоба в размер на 100 лв.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетеля по акта, който е присъствал както на установяване на нарушението, така и на съставянето на акта, от показанията на които се установяват обстоятелствата отразени в акта. Показанията на свидетелите не са противоречиви и съответстват и на представените по делото писмени доказателства и съдът им дава вяра. Свидетелите при извършване на проверката и съставяне на акта са изпълнявали служебните си задължения и не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото.

          Издаденият акт за установяване на административно нарушение и съставеното въз основа на него наказателно постановление са съставени от лица имащи съответните правомощия за това.   

При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание.

Във връзка с направеното възражение от жалбоподателя, че  не е установено точното място на отсечените дърва, съдът намира, че същото е неотносимо към предмета на спора. Както в АУАН, така и в НП е посочено, че превозваната дървесина е от дървесен вид – акация, което внася достатъчно яснота, че произхожда от горска територия. Няма никакви данни по делото, дори твърдения за обратното. Нещо повече, разпоредбата на чл. 148 ал.12 от Закона за горите е ясна и категорична, че товарните превозни средства, транспортиращи дървесина трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им – джи пи ес. В настоящото производство по безспорен начин е установено, че жалбоподателя е транспортирал дървесина и автомобила не е снабден с функциониращо устройство за позициониране и проследяване на движението – джи пи ес, което е нарушение по чл. 148 ал.12 от Закона за горите, поради което правилно и законосъобразно за извършеното нарушение е съставен АУАН, а въз основа на него е издадено и съответното НП.  За това конкретно нарушение в Закона за горите няма предвидено конкретно наказание, поради което правилно административно наказващия орган е приложил разпоредбата на чл. 270 от ЗГ, съгласно която „за други нарушения на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му” е предвидено наказание глоба от 50 до 500 лв. Наложеното наказание глоба в размер на 100 лв. е близо до минималния предвиден в закона размер.

Предвид всички събрани по делото доказателства и изложеното по-горе, съдът приема, че наказателното постановление е законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

          Воден от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 2181 от 22.12.2016 г. на Директора на РД по горите гр. Ловеч, с което на И.А.И. с ЕГН **********,***  е наложено административно наказание – глоба в размер на 100 лв. на основание чл. 270 от Закона за горите за нарушение по чл. 148 ал.12 от Закона за горите, установено при извършена проверка на 10.10.2016 г., затова, че в землището на с. Стежерово, община Левски, на асфалтов път с. Стежерово – с. Българене, в качеството си на шофьор управлява „Форд *” с рег. № *, натоварен с 2 пространствени кубически метра акациеви дърва за огрев, без да е снабден с функциониращо устройство за позициониране и проследяване на движението му – джи пи ес и отразено в акт сериен № 093231, съставен на 10.10.2016 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: