РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _20.03._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесети март _ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_80_ по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Н.В.П. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 от НК за това, че на 01.03.2017 г., около 23.30 часа в гр.Левски, област Плевен, по ул.„Елин Пелин”, пред дом № 62, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление № 16-0293-000286/08.09.2016 г. на началник РУ-Левски (влязло в законна сила на 20.09.2016 г.) за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил *** с рег. № ***.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  предаден на съд и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава се за виновен и съжалява. Защитникът на обвиняемия изразява становище, че подзащитният му следва да бъде оправдан, като алтернативно заявява, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл.78а от НК и на обвиняемия следва да се наложи административно наказание „обществено порицание”.

 Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Обвиняемият Н.В.П. e роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, не учи, не работи, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

На 01.03.2017 г., около 23,30 часа, при извършена проверка от служители на РУ-Левски е било установено, че П. управлява МПС без свидетелство за управление. Бил му съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП.

След извършена проверка в информационния масив на МВР било установено, че П. е наказан за друго такова нарушение по административен ред с НП от 08.09.2016 г., влязло в законна сила на 20.09.2016 г., т.е. установено е, че същият управлява МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред.

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Същият към момента на извършване на деянието (а и към настоящия момент) е непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което деянието следва да се квалифицира като престъпление във връзка с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

За извършеното от П. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба, което следва да се редуцира с приложение разпоредбата на чл.63, ал.1, т.4 от НК.

Тъй като П. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност и след редукция на престъплението, с приложение на разпоредбата за непълнолетни и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на П. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.6 от НК ОСВОБОЖДАВА Н.В.П., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с начално образование, не учи, не работи, неженен, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.343в, ал.2 от НК, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 от НК за това, че на 01.03.2017 г., около 23.30 часа в гр.Левски, област Плевен, по ул.„Елин Пелин”, пред дом № 62, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление № 16-0293-000286/08.09.2016 г. на началник РУ-Левски (влязло в законна сила на 20.09.2016 г.) за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил *** с рег. № *** и му НАЛАГА административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на решението по местното радио в гр.Левски.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: