О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _23.03.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и трети март_ 2017  г. в състав:

 

                                              Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                                           Съдебни заседатели: С.Т.

                                                                                  М.М.

 

при участието на секретаря В.Д.  и прокурора _Мая Тончева, като разгледа докладваното от съдия Манолова ч.н.д. № _34_ по описа на съда за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

На основание данните по делото и закона, съдът   

 

          О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на И.Б.А., ЕГН ********** *** за постановяване на съдебна  реабилитация по чл.87 от НК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 7-дневен срок от днес.

 

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                  

                                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:     1.

 

 

                                                                                     2.

 

 

     

 

 

 

МОТИВИ към определение №169/19.05.2015г. по ч.н.д.№128/2015г.

 

Производството по делото е с правно основание чл. 436, ал.1 от НПК, във вр. с чл.87 от НК

В Районен съд гр.Левски е постъпила молба от И.Б.А., ЕГН ********** ***, подадена чрез процесуалния му представител адвокат А., с която моли съда да постанови определение, с което да постанови съдебна реабилитация по отношение на осъжданията по н.о.х.д. №306/2006г., н.о.х.д. №564/2007г. и н.о.х.д. №2/2013г. и трите по описа на РС – Левски.

Молителят не се явява в с.з. Процесуалният му представител адв. А. счита, че са налице основанията за съдебна реабилитация и моли съда молбата да бъде уважена.

Представителят на РП – Левски моли съда да остави без уважение депозираната от молителя молба. Счита, че не са налице основания за реабилитация по чл. 87 от НК на И.Б.А., тъй като не е изтекъл период от три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата наказание.

         Съдът, като прецени доводите на молителя, изложени в молбата и в съдебно заседание, събраните по делото доказателства и становището на Районна прокуратура гр.Левски, приема че не са налице основанията за допускане на реабилитация по отношение на молителя.

         За да се допусне исканата от молителя реабилитация, разпоредбата на чл. 87, ал.1 от НК предвижда наличието на следните кумулативни предпоставки: в течение на три години от изтичане на срока от наложеното с присъдата или намалена с работа или помилване наказание, лицето да не е извършило друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по – тежко наказание; молителят да е имал добро поведение; да е възстановил вредите от престъплението, ако то е умишлено.

         Това са общите предпоставки за допускане на съдебна реабилитация, като изискуемият се от закона тригодишен срок от изтичане на срока на наложеното с присъда или намалено с работа или помилване наказание е абсолютно задължително условие, което трябва да е налице, за да се допусне съдебна реабилитация.

         Когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и кумулативно наказание „глоба”, е достатъчно да е изтекъл срока на тези допълнителни санкции, а не след изтърпяването им да тече предвидени в чл. 87, ал.1 от НК тригодишен срок.

         Когато обаче наказанието „глоба” е наложено като основно наказание, какъвто е настоящият случай, за да се допусне реабилитация, е необходимо да са налице общите предпоставки, посочени в чл. 87, ал.1 от НК.

От приложените към делото писмени доказателства е видно, че молителят е заплатил наложеното му наказание „глоба” след образуване на настоящото съдебно производство – на 15.03.2017 г. Именно от тази дата започва да тече тригодишният срок, предвиден в разпоредбата на чл. 87, ал.1 от НК.

Предвид изложеното, съдът намира, че не са налице предпоставките за постановяване на съдебна реабилитация, поради което и молбата следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горните мотиви съдът постанови определението си.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: