РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _26.05._ 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и седми април_ 2017 г. в състав:

                     

       Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                                  Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _658_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Постъпила е искова молба от М.П.К. *** срещу А.П.Б. и А.Н.Б., в която се твърди, че ищцата като сестра на първия ответник и сънаследник на откритото със смъртта на баща им наследство предявила иск за делба на имуществените права, придобити от нея и от А.Б. в качеството им на деца и законни наследници на покойния. Сочи, че в първата фаза на делбеното производство съдът е разгледал и претенцията на ищцата за възстановяване на запазените им части, нарушени с договор за дарение, сключен между наследниците на Джантов и неговата съпруга със сестра й А.Б.. Твърди се, че предмет на договора за дарение, нарушаващ правото на запазена част на ищцата, е поземлен имот в Белене, ул. „***” №*** с идентификатор ***, ведно с построените в имота еднофамилна двуетажна жилищна сграда на площ от 74 кв.м. с идентификатор *** и постройка като допълваща застрояване на площ от 70 кв.м. и идентификатор *** като съдът е върнал изцяло в наследството – предмет на делбеното производство поземления имот ведно с построените в имота еднофамилна двуетажна жилищна сграда и постройка като допълващо застрояване.

Сочи се в исковата молба, че с постановеното решение РС Левски е разпределил обособените два самостоятелни дяла от наследствената маса, като ищцата е получила дял втори, включващ поземлен имот с идентификатор *** ведно с построените в него сгради.

Твърди се в исковата молба, че е уведомена от ЧСИ Т. К., че 2/3 идеални части от имота в *** се изнасят на публична продан, по което взискател е вторият ответник Б., а длъжник – първият ответник А.Б., като изпълняемото право по делото на ЧСИ е парично вземане на А.Б. срещу А.Б., обезпечено през 2013 г. с възбрани върху самостоятелен обект сграда с идентификатор *** с адрес: гр. *** и поземлен имот с идентификатор *** с адрес: гр. ***

Молбата от страна на ищцата до ЧСИ да преустанови изпълнителните действия е отклонена.

Ищцата счита, че описаната фактическа обстановка е безспорна и че посочените обстоятелства се установяват по категоричен начин с писмените доказателства, приложени по гр.д. №80/2015 г. на РС Левски. Счита, че в резултат на упражненото от нея преобразуващо потестативно право по чл. 30 от ЗН, придобивният способ, по силата на който длъжникът в изпълнителното производство А.Б. се е легитимирала като собственик на имота е отпаднал с обратна сила, и основанието за преминаване в неговото имущество на част от вещното право е вече не частно, а общо правоприемство.

Моли се съда да постанови решение, с което да приеме за установено по отношение на ответниците А.П.Б. и А.Н.Б., че длъжникът по изп. д. *** по описа на ЧСИ Т. К., рег. №*** и район на действие Окръжен съд Плевен А.Б. не е собственик на поземления имот в гр. *** с идентификатор *** съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Белене, община Белене, област Плевен, одобрени със Заповед  РД-18-58 от 24.09.2007 г. на изпълнителния директор на АГКК с площ от 1201 кв.м. и трайно предназначение „урбанизиран”, ведно с построените в имота еднофамилна двуетажна жилищна сграда на площ от 74 кв.м. с идентификатор ***. и постройка като допълваща застрояване на площ от 70 кв.м. и идентификатор *** и да осъди всеки един от ответниците да й заплати половината от направените от ищцата разноски в производството.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК  е постъпил писмен отговор от страна на ответника А.Н.Б., с който оспорва изцяло  предявения иск като недопустим и неоснователен и моли съда да го отхвърли.

Сочи, че след като А.Б. е подала молба за опис на имота, ищцата по настоящото дело е предявила иск за делба, в чийто предмет е включен имотът заедно с три земеделски земи и че исковата молба за делба е вписана в имотния регистър на 05.03.2015 г.

Становището на ответницата е, че искът по чл. 440 от ГПК е недопустим и неоснователен.

Съображенията за това са, че съдебното решение, с което съдът е възстановил на ищцата 1/3 запазена част от имота по предявения иск по чл. 30 от ЗН има конститутивно действие занапред и няма обратно действие; ищцата е призната за съсобственик на 1/3 идеална част от имота, считано от влизане в сила на решението на РС Левски. Оспорва твърдението на ищцата, че тя и длъжницата са придобили имота въз основа на общо правоприемство (наследяване), считано от датата на откриване на наследството, и моментът, в който ищцата е придобила останалите 2/3 ид. части от имота е датата на влизане в сила на решението по извършване на делбата, с което съдът възлага в дял на ищцата имота изцяло от 28.07.2016 г.

Изразява становище, че ищцата няма правен интерес да води иска по чл. 440 от ГПК, защото е предявен от лице, чието право на собственост върху имота е непротивопоставимо спрямо А.Б.. След като възбраната е вписана първа, в случая приложими са разпоредбите на чл. 453, т.1 и т.2 от ГПК.

Оспорва твърдението на ищцата, че от правна страна е от значение обстоятелството, че прекратяването на съсобствеността е резултат от правораздавателен акт, а не на разпоредителни действия, извършени от длъжницата. Посочва, че съдебната делба има вещноправни последици, считано от разделянето на дяловете между съделителите и конститутивен ефект, изразяващ се в прекратяване на съсобствеността и възникване в полза на отделните съделители на изключителното право на собственост върху имотите включени в техните права. Счита, че взискателят има право да продължи с изпълнението върху имота независимо от последващи възбраната прехвърляния или вписани съдебни решения по които взискателят не е страна и нямат сила спрямо него. Ответницата А.Б. с отговора прави възражение, че съгласно чл.298, ал.1 от ГПК съдебното решение влиза в сила само между страните, конституирани по делото и, че тъй като същата не е била страна в производството по съдебна делба, съдебното решение, с което на ищцата е възстановена 1/3 ид.ч. от имота и съдебното решение по извършване на делбата, нямат обвързваща сила спрямо нея.

В случай, че съдът намери, че решенията са противопоставими и обвързват А.Б., то прави възражение за тяхната нищожност, а при условията на евентуалност – и за относителна недействителност спрямо ответницата на: Решение №***. по гр.д. №***. на РС – Левски, влязло в сила на 21.04.2016г. и на Решение №***. по гр.д. №***. на РС – Левски, влязло в сила на 28.07.2016г., поради водене на симулативен процес и недобросъвестно упражняване на процесуални права.

Моли съда да прекрати делото поради недопустимост на предявения иск по чл.440 от ГПК, а в случай, че приеме, че искът е допустим, моли съда да постанови решение с което изцяло да го отхвърли като неоснователен. Претендира направените разноски, включително адвокатско възнаграждение.

Установява се от приложеното гр. дело № *** г. по описа на РС – Левски, че съдът е възстановил на основание чл. 30, ал.1 от ЗН запазена част от наследството, оставено от общия наследодател П. А. Д., в размер на 1/3 идеални части в полза на М.П.К., като намалява извършеното дарение, обективирано в нотариален акт №*** на нотариус при РС – Левски, с който П. А. Д. и М. П. Д. даряват дъщеря си А.П.Б. с поземлен имот с идентификатор ***, ведно с построените в него еднофамилна двуетажна жилищна сграда с идентификатор *** и постройка. С решението е върнато изцяло в наследството описания поземлен имот и допуснато да се извърши съдебна делба при три равни дяла, при квоти 1/3 ид. част за М.К. и 2/3 идеални части за А.Б..

С решение, постановено по гр.д. №*** г. съдът е разпределил на основание чл. 353 от ГПК допуснатите недвижими имоти, като М.К. е получила поземлен имот  с идентификатор ***, ведно с построените в него еднофамилна двуетажна жилищна сграда с идентификатор *** и постройка. Решението е влязло в законна сила на 28.07.2016 г.

Представено е уведомително писмо от Агенция по вписванията до А.П.Б., с което е уведомена, че на 20.02.2013 г. е вписана възбрана на имота, собственост на А.Б., за обезпечаване вземането на А.Н.Б. по и.д. *** на ЧСИ Т. К..

Със съобщение до М.П.К. ЧСИ е уведомила настоящия ищец, че е насрочена публична продан от 18.09.2016 г. 17:00 часа на 18.10.2016 г., като е приложено обявление за публичната продан.

Искът по чл. 440 ГПК е предвиден в полза на всяко трето лице, чието право е засегнато от изпълнението и в полза на което е предвидена правната възможност да установи, че имуществото, върху което е насочено изпълнението за парично вземане, не принадлежи на длъжника. Съдът споделя становището на процесуалния представител на ответницата А.Б., че моментът, към който следва да се преценява притежанието на ищцата е именно възбраната на имота, наложена на 20.02.2013 г.  Ищцата е станала собственик на целия имот след влизане в сила на съдебното решение по извършване на делбата на 28.07.2016 г., а не в по – ранен момент. Придобитото след възбраната право на собственост на ищцата не може да се  противопоставя във вреда на А.Б. като взискател, тъй като и изпълнението към имота е започнало в момент, когато собственик е била длъжницата.

Разпоредбите на чл. 452, ал.2 и чл. 453, т.1 и 2 от ГПК предвиждат, че на взискателя и присъединилите се кредитори не могат да се противопоставят прехвърлянето и учредяването на вещни права и решенията по искови молби, които не са били вписани преди възбраната.

От изложеното следва извода, че предявеният иск по чл. 440 от ГПК се явява неоснователен и като такъв следва да бъде отхвърлен.

Имуществото, върху което е било насочено изпълнението към момента на налагане на възбраната, не е принадлежало на ищцата.

Мотивиран от всичко изложено съдът намира, че ищцата не можа да установи в условията на пълно и главно доказване, че длъжникът по изп. дело №*** по описа на ЧСИ Т. К., район на действие Окръжен съд гр. Плевен А.Б. не е собственик на поземления имот с идентификатор ***, поради което предявеният отрицателен установителен иск с правно основание чл. 440 ГПК като неоснователен и недоказан следва да бъде отхвърлен.

При този изход на делото следва ищцата М.П.К. да бъде осъдена да заплати на А.Н.Б., направените деловодни разноски в размер на 1200 лв.

 

Така мотивиран, съдът

 

                                               Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от М.П.К., с ЕГН**********,*** срещу А.П.Б., ЕГН**********,*** и А.Н.Б., ЕГН **********,*** иск с правно основание чл. 440 от ГПК за признаване за установено, че длъжникът по изп.д. №*** по описа на ЧСИ Т. К., рег.№*** и район на действие Окръжен съд – Плевен       А.Б. НЕ Е СОБСТВЕНИК на поземления имот в гр. ***, с идентификатор *** съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. ***, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 1201 кв.м. и трайно предназначение „урбанизиран”, ведно с построените в имота еднофамилна двуетажна жилищна сграда на площ от 74.00 кв.м. с идентификатор *** и постройка като допълващо застрояване на площ от 70 кв.м. и идентификатор *** като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА М.П.К., ЕГН**********,*** да заплати на А.Н.Б., ЕГН **********,*** направените деловодни разноски в размер на 1200 лв.

         РЕШЕНИЕТО  подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред ОС - Плевен от съобщението.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: