О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 22.05.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в закрито съдебно заседание на двадесет и втори май 2017 г. в състав:

 

                           Председател: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                       Съдебни заседатели:                   

 

при участието на секретаря_ и прокурора­­_, като разгледа докладваното от съдия Атанасова ч.н.д. № ­173 по описа за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          В Районен съд гр.Л. е постъпила жалба от М.Д.Д. ***, с адрес за получаване на съобщения в страната: гр.П., обл.П., кв.”***”, ул.”***” №*, чрез Н. М. Д., против Постановление от 09.05.2017 г. на Районна прокуратура гр.Л. за спиране на наказателното производство по досъдебно производство пр.пр. №*** г. по описа на РП-гр.Л., ЗМ *** г. по описа на РУ на МВР-гр.Б.

В жалбата се твърди, че неоснователен е извода, че М.Д.  не може да бъде разпитан и да се проведена очна ставка, вкл. и по делегация, видеоконференция или телефонна конференция, като е посочил данни за контакт. Изложени са и други доводи във връзка с водената прокурорска преписка.

Съдът, след като се запозна с изложеното в жалбата и с материалите по досъдебното производство, приема за установено следното:

 Жалбата е подадена в законоустановения 7-дневен срок по чл.244, ал. 5 от НПК,  но не е подадена от лице, което попада в кръга на визираните в чл. 244 ал.5 от НПК, поради което е процесуално недопустима.

Съгласно разпоредбата на чл. 244 ал.5 от НПК постановлението, с което прокурорът спира наказателното производство, може да се обжалва от обвиняемия, пострадалия или неговите наследници. В производството по чл. 244 ал.5 от НПК, съдът проверява обжалваното постановление, само ако бъде сезиран от лицата, посочени в този текст от закона. Те са изчерпателно изброени в закона и кръгът им не може да се разширява.

Видно от материалите по делото е, че досъдебното производство е образувано с постановление на РП-гр.Л. от 09.10.2015 г., срещу неизвестен извършител за това, че: на неустановен ден през 2012 г., в с.П., обл.П., противозаконно унищожил чужда движима вещ – метална спортна конструкция, находяща се в двор на училище „***” в същото село - престъпление по чл.216, ал.1 от НК.

Повод за образуването е станал подаден сигнал от М.Д.Д., който съобщил, че през 2012 г. кмета на с.П., М. Д. /брат-близнак на жалбоподателя/, незаконно е разпоредил да се премахне метална спортна конструкция, намираща се в двора на училище „***” в селото, изградена между основната и по-малката сграда, в близост до футболното игрище.

В настоящия случай М.Д., макар и да е подал сигнал до прокуратурата, няма качеството на „пострадал” по смисъла на чл. 74 ал.1 от НПК. Движимите вещи, за които се твърди, че са противозаконно унищожени не са негова собственост и той не е претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъплението. Жалбоподателят М.Д. само е сезирал компетентните органи със сигнала, станал повод за образуване на наказателно производство, но този факт не го прави пострадал и той не е процесуално легитимиран да оспорва спирането на наказателното производство от прокурора, доколкото процедурата по чл. 244 ал.5 от НПК обезпечава интересите само на лице, което при условията на чл. 84 ал.1 от НПК може да встъпи в наказателния процес като граждански ищец.

Предвид изложеното, съдът приема, че подадената от М.Д.Д. жалба следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното съдебно производство следва да бъде прекратено.

Воден от горното, съдът

        О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ депозираната жалба от М.Д.Д. ***, с адрес за получаване на съобщения в страната: гр.П., обл.П., кв.”***”, ул.”***” №*, чрез Н. М. Д., против Постановление от 09.05.2017 г. на Районна прокуратура гр.Л. за спиране на наказателното производство по прокурорска преписка №** г. по описа на РП-гр.Л. КАТО НЕДОПУСТИМА.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ч.н.д. №*** г. по описа на Районен съд гр.Л.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

          

         РАЙОНЕН СЪДИЯ: