Мотиви по н.о.х.д. № 169/2017 г.

 

         Срещу подсъдимия Н.А.Ю. е повдигнато и предявено обвинение за това, че 11.05.2017 г., в гр.*********, по ул.*******, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил *****************, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,31 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест-Дрегер” 7410, фабричен № 0267престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

         В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото срещу подсъдимия обвинение. Моли съда да го признае за виновен по обвинението и да му наложи наказание лишаване от свобода, като приложи разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК. Счита, че не следва да се налага кумулативно предвиденото в разпоредбата на чл. 343б, ал.1 от НК наказание глоба.

         Подсъдимият се признава за виновен, съжалява за извършеното. Съгласен е с предложеното от прокурора.

         Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Н.А.Ю. e роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, работи като строител в Б=, женен, неосъждан, ЕГН **********.

На 11.05.2017 г., около 22 часа служители от РУ на МВР гр.Левски изградили пункт на надлеза в гр.Л. (по ул.***** в близост до изхода на града, посока с.А.) и имали за задача да извършват проверка на всички МПС-та влизащи, респективно излизащи от града. По-късно същата вечер, около 23.35 часа е бил спрян за проверка водачът на л.а. „БМВ” 525Д, с белгийска регистрация и при извършената проверка било установено, че автомобилът се управлява от подсъдимия. На същия била извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство, което отчело резултат 1,31 промила. На водача бил издаден талон за медицинско изследване и същият бил отведен в ЦСМП гр.Л., но там последният отказал да му бъде взета кръв за изследване.

За установеното при извършената проверка бил съставен акт на подсъдимия за допуснатото от него нарушение, като е иззето СУМПС и са свалени регистрационните номера на автомобила.  

Тази фактическа обстановка се установява от пълните признания на подсъдимия, показанията на разпитаните свидетели и приложените писмени доказателства.

При това положение, съдът приема, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което следва да носи наказателна отговорност.

При определяне вида и размера на наказанието, съдът преценява всички смекчаващи и отегчаващи отговорността и вината обстоятелства, както и обществената опасност на деянието и дееца. Подсъдимият не е осъждан, съжалява и се разкайва, прави пълни признания, има добро процесуално поведение. Макар и употребил алкохол, същият не е станал причина за реализиране на ПТП и установеното количество на алкохол в кръвта е около минимално предвиденото в закона.   

При това положение, съдът счита, че по отношение на подсъдимия следва да бъде определено минималното предвидено в закона наказание лишаване от свобода, като се приложи разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.1 от НК, тъй като и най-лекото за този вид престъпление наказание би се оказало несъразмерно тежко, поради което на същия е определено наказание лишаване от свобода в минималния, предвиден от закона размер, а именно – три месеца. Подсъдимият не е осъждан и по отношение на него, съдът приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез приложение института на условното осъжданe, поради което на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложил изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години, а на основание чл.67, ал.2 от НК е възложил възпитателните грижи за условно осъдения на служител от РУ гр.Ловеч, отговарящ за района по местоживеенето му.

         На основание чл.343г, във връзка с чл.37, т.7 от НК, съдът е лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от три месеца, като на основание чл.59, ал. 4 от НК е приспаднал времето, през което подсъдимият е бил лишен от това право по административен ред, тъй като свидетелството му за управление е отнето на 11.05.2017 г.

         Съдът е приложил и разпоредбата на чл.55, ал. 3 от НК по изложените по-горе съображения за приложение разпоредбата на чл.55, ал.1 от НК и не е наложил предвиденото в разпоредбата на чл.343б, ал.1 от НК наказание глоба.

         По делото не са направени деловодни разноски и такива не са присъждани.

         Воден от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: