О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр.Левски в закрито заседание на _осми ноември  две хиляди и седемнадесета година в състав:

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                             ЧЛЕНОВЕ:………

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_616  по описа за _2017_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по постъпила искова молба от К.К.К., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, против Л.К.Г. – майка и законен представител на децата К.К.К., ЕГН********** и М.К.К., ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, с правно основание чл. 150 от СК, за намаляване определената със съдебно решение от 08.12.2015 г. на РС - Добрич по гр.д. 2815/2015 г. издръжка от 300 лв. за всяко от децата К.К.К. и М.К.К. на 120 лв. за всяко от децата, чрез тяхната майка и законен представител Л.К.Г..

Препис от исковата молба и приложенията към нея са връчени на ответницата, която е депозирала писмен отговор на исковата молба.

В отговора се съдържа възражение за неподсъдност на делото пред Районен съд – Левски, като се прави искане делото да бъде изпратено по подсъдност на РС – Добрич.

          Съдът намира, че направеното възражение за неподсъдност на делото на РС – Левски е заявено своевременно – в срока по чл. 119, ал.3 от ГПК, както и че същото е основателно.

          По силата на чл. 105 от ГПК искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес на ответника. Изключение от това общо правило е направено за иска за издръжка в разпоредбата на чл. 112 от ГПК, който може да се предяви и по постоянния адрес на ищеца. Под ищец по смисъла на посочената разпоредба се има предвид този, който предявява претенция за издръжка, а не този, който дължи такава, когато с предявен от него иск се претендира намаляване или прекратяване на присъдената издръжка.

Видно от представеното копие на личната карта на ответницата, същата е с постоянен адрес ***.

 

Предвид изложеното съдът намира, че производството по делото следва да се прекрати и да се изпрати по подсъдност на компетентния съд.

 

          На основание изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №616/2017 г. по описа РС -  Левски.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на РС - Добрич.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд Плевен в едноседмичен срок от съобщението.

 

         

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: