М О Т И В И по НОХД № 487/2017  г.

 

Срещу подсъдимият М.П.К. от с.К. е повдигнато обвинение по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на на 25.10.2017 г., около 02:10 часа в гр.Л., обл.П., по ул.”***” управлявал МПС – лек автомобил „***” с рег. № **, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,81 промила, установено по надлежния ред – съгласно заключение на химическо изследване №658/27.10.2017 г. на ЦСМП – П.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства- показанията на свидетелите и приложените писмени доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимият  М.П.К. –роден на *** г. в гр.Д., с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

На 24.10.2017 г. подсъдимият К. консумирал алкохол и въпреки това около 02:00 часа на 25.10.2017 г. се качил в лек автомобил „***” с рег. № *** и започнал да го управлява.

На 25.10.2017 г. в гр.Л., обл.П. дежурен бил свидетелят В.Н.С., когато бил уведомен от колегите си ППД, че са спрели в гр.Л. на ул.”***” водач, който се движел по улицата криволичейки.

Свидетелят С. пристигнал на мястото и от колегите си разбрал, че спряното лице се казва М.К. и управлявал МПС без валидно свидетелство и без автомобила да е минал преглед. При проверката свидетелят С. установил, че водача е употребил алкохол, видимо било това му състояние, лъхал на алкохол и говорил забавено. Съставил му АУАН за констатираните обстоятелства, но не могъл да изпробва водача за алкохол, тъй като в момента уреда бил изпратен за тариране. Издал му талон за кръвна проба. Такава била извършена в ЦСМП гр.П., където било установено наличие на 1,81 на хиляда промила алкохол в кръвта.

По случая било образувано Бързо производство № ЗМ-324/2017 г. на РУ гр.Л. и пр.пр.№1326/2017г., по описа на РП- Л..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от: показанията на свидетеля В.С. (л.9-10), акт за установяване на административно нарушение (л.11), талон за медицинско изследване (л.14), справка за нарушител от региона (л.12-13) и бюлетин за съдимост (л.21).

При така изложената фактическа обстановка съдът намира за установено от правна страна, че с деянието си подсъдимия К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК. От обективна страна деянието е извършено с действие: управлявал е МПС след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно: 1,81 на хиляда, установено по надлежния за това ред със заключение на химическо изследване №658/27.10.2017 г. на ЦСМП П.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал. 2 от НК. Деянието е извършено от подсъдимия при форма на вина пряк умисъл като същият е съзнавал общественоопасния характер на същото, предвиждал е неизбежното настъпване на обществено опасните последици, които именно последици е целял.

Причина за извършване на престъплението е незачитането от страна на подсъдимия на установения в страната правов ред и в частност на правилата за движение по пътищата, както и неизграденото му правно съзнание.

Не са налице предпоставките за прилагане на института на чл. 78а от НК.

При определяне на наказанието, което следва да се наложи съдът съобрази сравнително ниската степен на обществена опасност на престъплението и дееца.

Като смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимия следва да бъдат посочени доброто процесуално поведение на досъдебната и съдебната фаза, както и чистото съдебно минало.

Като отегчаващи вината обстоятелства за К. следва да бъдат съобразени наложените много наказания за нарушения на ЗДвП.

Подсъдимия не е осъждан. Ето защо, съпоставяйки и преценявайки смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства съдът намира, че следва на основание чл.343б, ал.1 от НК да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца на подсъдимия К., чието изтърпяване бъде отложено на основание чл.66, ал.1 от НК с тригодишен изпитателен срок, както и кумулативно предвиденото наказание „Глоба” в минимален размер. Следва да бъде лишен на основание чл.343г от НК подсъдимия от право да управлява МПС за срок от осем месеца, считано от влизане на присъдата в законна сила..

С оглед личността на подсъдимия К. съдът възложи възпитателните мерки по чл.67 от НК да се изпълняват от МлРПИ по местоживеене на К. ***.

Съдът присъди с присъдата и направените разноски.

Така наложеното наказание ще постигне необходимия поправително-възпитателен ефект от една страна, а от друга с оглед генералната превенция – ще въздействат предупредително и превъзпитателно върху останалите членове на обществото.

По така изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: