РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _06.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Левски в закрито съдебно заседание на _шести октомври_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря __ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_182_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Произнасяне по реда на чл. 248 от ГПК:

          В районен съд гр. Левски е постъпила молба /наименована жалба/ от процесуалния представител на ответната страна, с която е направено искане да бъде изменено  решението в частта за разноските, като бъде осъдено третото лице помагач да заплати същите на ищцовата страна, тъй като то е действало без представителна власт в производството по гр.д. 314/2014 г. на РС Левски.

          Препис от молбата е била връчена на другата страна, с указание за представяне на отговор в едноседмичен срок.

          В дадения от съда срок е постъпил отговор по искането на ответната страна, в който се изразява становище, че правилно и законосъобразно съдът се е произнесъл и в частта за разноските.

          Съдът, като прецени изложеното в молбата, приема че същата следва да бъде оставена без уважение.

          Видно от данните по делото е, че действително третото лице помагач в производството по гр. д. 314/2014 г. е сключило спогодба с ответника в настоящото производство без изрична представителна власт за това. Причина за завеждане на настоящото производство обаче, не е само действието на третото лице помагач, но и действието на ответника, който е сключил спогодбата с това лице, без да се увери от представените по делото доказателства, че същото е овластено за това. От образуването до приключването на гр.д. 314/2014 г. Храм „Свети ВМЧК Георги” с. Деков е бил представляван от адвокат – т.е. от пълноправен юрист, който познава българското законодателство и в частност изискването на разпоредбата на чл. 34 ал.3 от ГПК за изрично упълномощаване за сключване на спогодба. Нещо повече, в производството по гр.д. 182/2017 г. е допуснато привличането на трето лице помагач, с оглед обвързване на същото с мотивите по настоящото дело и  възможността в по-късен момент да бъде предявен евентуално иск с правно основание по чл. 42 ал.1 от ЗЗД, в което производство страната ще има възможност да потърси съответното обезщетение /включително и за направени от нея ненужни деловодни разноски/.

            На основание изложеното, съдът

Р  Е Ш И:

          ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането с правно основание чл. 248  ал.1 от ГПК за изменение на решението в частта за присъдените деловодни разноски.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на препис от същото на страните.                 

                  

                  

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: