РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _16.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _втори октомври_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_399_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 344 ал.1 т.1 и 2 от КТ.

В исковата си молба ищецът твърди, че е бил в трудово правоотношение с ответника, че със заповед е прекратено трудовото му правоотношение на основание чл. 325 ал.1 т.4 от КТ. Твърди, че уволнението му е незаконно. Моли съда да постанови решение, с което да признае уволнението за незаконно и да го отмени, както и да го  възстанови на заеманата преди уволнението длъжност.

В дадения от съда срок, ответникът  е представил отговор. Изразил е становище по предявения иск, като счита, че предявените искове са неоснователни и недоказани и моли съда да ги отхвърли. Твърди също така, че исковете са погасени по давност.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

         Трудовото правоотношение между страните е прекратено на 01.03.2017 г., а исковата молба е подадена на 19.06.2017 г. – т.е. след изтичането на двумесечния давностен срок. Възражението за изтекла погасителна давност е направено своевременно още в отговора на исковата молба.

         Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск с правно основание чл. 344 ал.1 т.1 от КТ е погасен по давност. При това положение искът за възстановяване на предишната работа е неоснователен.

         При този изход на делото, следва да бъде осъден ищецът да заплати на ответника направените деловодни разноски съгласно представения списък на разноските, а именно сумата от 552 лв. – представляваща възнаграждение за 1 адвокат.

         Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

         ОТХВЪРЛЯ предявения от П.К.И. *** против ****************, представлявано от *********** - директор  иск с правно основание чл. 344 ал.1 т.1 от КТ за признаване за незаконно на уволнението на П.К.И. с акт за прекратяване на трудовото правоотношение № РД-09-76/28.02.2017г., считано от 01.03.2017 г.  - като погасен по давност.

         ОТХВЪРЛЯ предявения от П.К.И. *** против *****************, представлявано от *************- директор  иск с правно основание чл. 344 ал.1 т.2 от КТ за възстановяване на длъжността *********** – заемана преди уволнението с акт за прекратяване на трудовото правоотношение № РД-09-76/28.02.2017г., считано от 01.03.2017 г.  - като неоснователен.

ОСЪЖДА  П.К.И. *** да заплати на **************, представлявано от ************ – директор направените деловодни разноски в размер на 552 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от датата на обявяването му - 16.10.2017 г., съгласно разпоредбата на чл. 315 ал.2 от ГПК.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: