РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _17.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _осемнадесети септември_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА А._

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия А. а.н. дело № ­­_201_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Д.А.Т. ***-0938-002950/01.09.2014 г. на Началника на сектор ПП към ОД МВР П. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. В писмото, с което е изпратена в РС Левски окомплектованата жалба е направено искане обжалваното НП да бъде потвърдено.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения АУАН от 20.08.2014 г. е, че същия е съставен против Д.А.Т. за това, че на 06.09.2013 г. в с. Б. община Л. на път първи клас № ПП-3, като водач на лек автомобил с рег. № *****, управлява лекия автомобил със скорост 102 км./ч. при разрешена за населено място 50 км./ч. В акта е отразено, че скоростта е засечена и заснета със система за видеоконтрол с посочени номер и клип. Отразено е, че водача е нарушил разпоредбата на чл. 21 ал.1 от ЗДвП.

По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посоченото нарушение в акта – цитиран по-горе, на Т. е наложено административно наказание на основание чл. 182 ал.1 т. 5 от ЗДвП – глоба в размер на 350 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 3 месеца.

Видно от АУАН е, че нарушението е извършено на 06.09.2013 г., а АУАН е съставен на 20.08.2014 г. /почти една година след извършване на нарушението/. В акта е отразено също така, че нарушението е констатирано със система за видеоконтрол.

Съгласно чл. 34 ал.1 от ЗАНН не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен АУАН в продължение на три месеца от откриване на нарушителя, или ако е изтекла една година от извършване на нарушението. В конкретния случай следва да се приложи първата хипотеза, тъй като с установяването на нарушението посредством системата за видеоконтрол, нарушителят автоматично става известен и АУАН следва да бъде съставен най-късно до 06.12.2013 г.  съставянето му след този срок опорочава издаденото НП до степен на унищожаемост. Нормата на чл. 34 ал.1 от ЗАНН не предоставя на административния орган възможност да избира в кой от двата срока да извърши процесуалното действие – съставяне на акт за установяване на нарушение. След като нарушителят е известен, акта за установяване на административно нарушение следва да бъде съставен в продължение на три месеца от откриването му. Приложимостта на втората хипотеза /съставяне на АУАН в едногодишен срок от извършване на нарушението/  се предпоставя само при липса на данни у административнонаказващия орган за конкретния нарушител и с оглед възможността административнонаказващия орган да положи усилия за откриването му. В настоящия случай видно от представените по делото доказателства е, че регистрационния номер на автомобила е заснет на клипа, с който е установено нарушението, изразяващо се в превишаване на резрешената скорост в населено място от същата дата. В чл. 188 от ЗДвП е предвидено, че в общия случай за нарушение извършено с МПС се наказва собственикът на същото. Задължителен реквизит на свидетелството за  регистрация на МПС, издавано от органите на КАТ е информация за собственика на автомобила. Контролните органи, оправомощени да издават АУАН по ЗДвП имат служебен достъп до база данни, съдържаща информация за собствениците на всеки автомобил с даден регистрационен номер. При заснемане на регистрационния номер на автомобила, с който е извършено нарушението, собственикът на МПС /който е презумптивен нарушител съгласно чл. 188 от ЗДвП/ може да бъде открит чрез извършване на служебна справка в базата данни от контролните органи, поради което забавянето от страна на контролните органи да не извършат справка за установяване на нарушителя в законовия три месечен срок е неоправдано.

След като нарушителят е известен или установен от административнонаказващия орган, то задължение на последния е в рамките на три месеца от този момент да състави АУАН, въз основа на който да приключи законосъобразно административно-наказателното производство с издаване на постановление и налагане на санкция. Ако този срок не е спазен, то се преклудира и възможността за реализиране на административнонаказателната отговорност на нарушителя.

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14-0938-002950 от 01.09.2014 г., издадено от Началника на сектор ПП към ОДМВР Плевен, с което на Д.А.Т. ***, ЕГН **********  е наложено административно наказание глоба в размер на 350 лв. и лишаване на право да управлява МПС за  3 месеца на основание чл. 182 ал.1 т. 5 от ЗДвП  за нарушение извършено на 06.09.2013 г., за което е съставен АУАН от 20.08.2014 г., като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: