РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _17.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _осемнадесети септември_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_289_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от К.П.М. против НП № 17-0241-000081/07.04.2017 г. на Началник група към ОД МВР Плевен РУ Б.. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 27.05.2017 г. е, че същия е съставен против К.П.М., за това, че на 27.05.2017 г. около 23.23 часа в гр.Б. на ул. *****, като водач на лек автомобил – ******* с рег. № ***** управлява лекия автомобил след употреба на алкохол – с концентрация на алкохола 0,51 промила, установено по надлежния ред с алкотест ****. В акта е отразено, че на водача е издаден талон за медицинско изследване. Отразено е, че виновно е нарушил чл. 5 ал.3 т.1 от ЗДвП. В акта жалбоподателя е отразил, че не прави възражения.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че на М. за посочените в акта нарушения е наложено наказание глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 174 ал.1 т.1 от ЗДвП.

В съдебно заседание е разпитан в качеството на свидетел актосъставителя по акта от показанията, на който се установяват обстоятелствата отразени в акта.

          При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание.

          Видно от изложеното от жалбоподателя е, че същия се позовава на евентуална допустима грешка, при измерването с техническо средство. На водача обаче е бил издаден талон за медицинско изследване и в случай, че същия е считал, че показанието на техническото средство не отговаря на действителното съдържание на алкохол, то той е имал възможност да даде кръвна проба за медицинско изследване, но не е сторил това. Нещо повече, към момента на съставяне на акта, в редовете за възражение водача е изписал „не” – т.е. той няма такива.

          Към писмените доказателства по делото са представени такива установяващи техническата изправност на техническото средство, с което е изпробван водача.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0241-000081 от 19.06.2017 г., издадено от Началник група към ОДМВР Плевен, РУ Б., с което на К.П.М. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 174 ал.1 т.1 от ЗДвП за нарушение допуснато на 27.05.2017 г., за което е съставен АУАН  с № Г845473/27.05.2017 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: