РЕШЕНИЕ

гр.Левски, 18.10.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски, първи състав, в публично заседание на осемнадесети октомври през две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Наташа Панчева

 

При секретаря Илияна Петрова и в присъствието на прокурора Чавдар Мънев като разгледа докладваното от съдията Панчева ч.н.д. №383 по описа за 2017 г. и за да се произнесе, съобрази следното:

Производство е по реда на чл.155 от закона за здравето.

Районен съд гр.Левски е сезиран с предложение от Районна прокуратура – Л. да бъде постановено задължително настаняване на лечение в психиатрично болнично заведение на освидетелствания Л.П.И. с постоянен адрес ***, ЕГН **********.

В съдебно заседание представителят на РП-Левски изразява становище, че с оглед заболяването, от което страда освидетелстваната И. – параноидна шизофрения, липсата на критично отношение към болестта й и опасността същата да увреди собственото си здраве, следва да бъде постановено настаняване на задължително лечение в психиатрично заведение от закрит тип по съвет на експерта по назначената съдебно - психиатрична експертиза.

В съдебно заседание освидетелстваното лице се явява лично. Представлява се от служебен защитник в лицето на адвокат А.А. от ПлАК. Счита, че предложението е основателно и следва да бъде уважено, предвид наличието на безспорни данни за психиатрично заболяване у подзащитната му, което създава опасност за собственото й здраве.

Съдът след като изслуша освидетелстваното лице, взе предвид становището на експерта по изготвената съдебно - психиатрична експертиза и разпоредбите на чл.155 от Закона за здравето, намери за установено следното:

            Освидетелстваният Л.П.И. е родена на *** ***, с постоянен адрес:***, с българско гражданство, със средно-специално образование, безработна, неосъждана, ЕГН **********.

Освидетелстваната Л.П.И. се води на учет в ЦПЗ гр. П., лекувана е многократно с д-за: параноидна шизофрения – МКБ10:F20.0. Лекувана е многократно в ДПБ Л., ДПБ К., като последната хоспитализация е била през април 2012 година в ДПБ Л.

Заболяването започва още през 1995 година, когато станала неспокойна, не можела да спи, говорела, че контактува с извънземни и в нея се зараждат сили. Споделяла, че всички се интересуват от нея и я подслушват. Изпадала в психомоторна възбуда и правила опит за убийство. Следват многократни хоспитализации във връзка с хода на болестта. Болестта й е с хроничен ход, с негативна симптоматика, социална дезадаптация и епизодична враждебност към близките, не поддържа редовно лечение. Повод за последното хоспитализиране било поведение несъвместимо с нормите за морал – намерена била гола, викала, пеела песни, говорела неразбираемо, говорела неадекватно – несвързано. Повод за настоящето й освидетелстване е, че от около месец станала конфликтна с близките си, изразявала високо и на глас, че е „Жената Вамп” и, че „говорела с извънземни”.

В домашни условия не приема поддържащо лечение.

От направения клиничен преглед в стационарни условия, данните от наличната медицинска документация се установява, че Л.П.И. страда от: параноидна шизофрения, в момента в обострено състояние с психпотични симптоми.

От медицинската документация и клиничното наблюдение е видно, че са налице промени в поведението на Л.П.И..

В горната насока са показанията на всички разпитаната на поделото свидетелка Б.Д.Я., която разпитана в с.з. свидетелства, че видяла дъщеря си на площада в гр.Лл боса и крещяща лозунги, враждебно настроена към майка си, емоционално приповдигната. Свидетелката споделя, че през септември й е поставила инжекция, но въпреки всичко състоянието й се обострило. Споделя, че когато е добре се държи адекватно, но промените настъпват внезапно, включва ел. печка в банята без да има спомен за това, вика на висок глас – крещи.

Психиатричният преглед на освидетелстванита П. установява наличието на психично заболяване, а именно параноидна шизофрения.

Параноидната шизофрения е психично заболяване по смисъла на чл.146 от ЗЗ.

Описаните по горе обстоятелства, интерпретирани подборно и в обстоятелствената част на експертизата установява по несъмнен начин наличието на заболяване у освидетелствания от кръга на посочените в разпоредбата на чл. 146 от Закона за здравето. При нея липсва каквото и да е самосъзнание за болест, което е болестно изводимо. Тя е враждебна към околните и с поведението си, което е психотично мотивирано вреди най - вече на собственото си здраве.

Преценявайки горните обстоятелства и разпоредбите на закона съдът намери, че така внесеното предложение за настаняване на задължително лечение на освидетелстваната Л.П.И. ***, е основателно. Налице са изискуемите по смисъла на закона предпоставки, същия да бъде настанен за лечение в заведение от закрит тип – Държавна психиатрична болница гр.Л. за срок от два месеца на задължително лечение.

С оглед липсата на каквато и да е способност на Л.П.И. да изразява информирано съгласие за лечение съдът намери, че за това лице, че за него такова съгласие следва да изразява съответното длъжностно лице, определено от кмета на гр.Л.

Водим от горното и на основание чл.162, ал.1 от Закона за здравето, съдът

РЕШИ:

 

НАСТАНЯВА Л.П.И. родена на *** ***, с постоянен адрес:***, с българско гражданство, със средно-специално образование, безработна, неосъждана, ЕГН ********** на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИНУДИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ за срок от ДВА МЕСЕЦА, в заведение от закрит тип – Държавна психиатрична болница гр.Л.

НАЗНАЧАВА определено от Кмета на Община Л, по седалището на ДПБ гр.Л, лице да изразява информирано съгласие за лечението на Л.П.И. за време на престоя й в клиниката.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва и протестира в 7-мо дневен срок от днес пред Плевенски окръжен съд.

След влизане в сила на решението препис от същото да се изпрати на Държавна психиатрична болница гр.Л и на Кмета на гр.Л, за сведение и изпълнение.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: