МОТИВИ към присъда №63 от 24.10.2017 г. по н.о.х.д. №362/2017г.

 

Районна прокуратура – Левски  е внесла обвинителен акт срещу Н.З.Н. *** за това, че на 01.04.2017 г. около 04:14 часа в гр.Л., по ул.„ ***” пред дом №50, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „***” с рег. № ***, след употреба на наркотично вещество амфетамин, метамфетамин и тетрахидроканабинол, установено по надлежния ред със съдебно-химическа (токсикологична) експертиза №И6264/09.08.2017 г. на ВМА – С. – престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

Подсъдимият редовно призован, се явява лично в съдебно заседание.Признава вината си и дава обяснения. Моли съда да бъде наказан с минимално наказание.  

Представителят на Районна прокуратура – Левски намира обвинението за доказано, счита за безспорно установено, че на посочената в акта дата подсъдимият е управлявал МПС след употреба на наркотично вещество амфетамин, метамфетамин, установено по надлежния ред със съдебно-химическа (токсикологична) експертиза №5366/29.062017 г. на ВМА – С.  Пледира за налагане на наказание лишаване от свобода като вид  и приложение на чл. 66 от НК.

В наказателния процес няма причинени имуществени вреди и конституиран граждански ищец и частен обвинител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази доводите на страните и въз основа на закона намери за установено следното:

Подсъдимия Н.З.Н. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със завършено средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

Подсъдимия Н.З.Н. *** и притежава СУМПС. На 01.04.2017 г. употребил известно количество наркотични вещества, но въпреки това около 04.14 часа на 01.04.2017 година се качил на л.а . „***” с рег. №*** и потеглил по улица „***”. По същото това време и на същото това място  били св. Е.П. и К.П., които изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график на територията на гр.Л. за  установяване на лице управлявали МПС под въздействието на алкохол, наркотични вещества и неправоспособни. Свидетелите забелязали движещият се по улица „***” лек автомобил направило им впечатление, че автомобилът се движи много бавно и криволичи и спрели водача за проверка. При проверката установили самоличността му. Изпробвали го за употреба на алкохол  и пробата била отрицателна. Тъй като имал особености в погледа и държанието си  и трудно слюноотделял полицейските служители се усъмнили и му направили проба и с техническо средство дрегер DRUGTEST5000testkits-KITS” с фабричен номер ARHG- 0005, който отчел положителна проба 225 за употреба  на амфетамин и метамфетамин. Издали му талон за медицинско изследване. Подсъдимия посетил ФМСБ Л.  и дал кръв и урина за изследване.

За констатираното нарушение св. П. съставил на подсъдимия Н. АУАН№ 846314, който бил подписан от подс. Н. без възражения.     

Назначени били  съдебно химическа /токсикологична /експертиза.

От заключението по назначената съдебно-химическа експертиза  извършена във ВМА С. се установява, че в взетите проби кръв и урина на подсъдимия е доказана употреба на наркотични вещества:  амфетамин, метаамфетамин.

Горната фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от показанията на свидетелите, обясненията на подсъдимия, както и от писмените доказателства присъединени към делото по реда на чл.281 от НПК по досъдебно производство № ЗМ96/2017 г. на РУМВР Л. и пр. преписка № 473/2017г. по описа на РП – Левски  и в конкретност АУАН от, талон за медицинско изследване,справка на сектор КАТ: РДВР-П. за нарушител ,бюлетин за съдимост.

Съдът кредитира обясненията на подсъдимия Н.   и показанията на свидетелите П.  и П.,  от които се установява времето,мястото и начина на извършване на деянието. Същите кореспондират с ценения от съда писмен доказателствен материал и в конкретност мястото на извършване на контролната проверка,замерването на наличието на наркотични вещества в организма  на подсъдимия със съответните технически устройства и отчетените показатели.

         Съдът намира, че е доказана употреба на наркотични вещества. Същата е установена по надлежния ред – чрез съдебно- химическа експертиза извършена от ВМА С.

От така установената фактическа обстановка е видно, че с деянието си подсъдимият Н.   е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б ал.3 от НК, като на  01.04.2017 година около 04.14  часа, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „***” с рег. №*** , след употреба на наркотично вещество амфетамин, метамфетамин, установено по надлежния ред със съдебно-химическа (токсикологична) експертиза №И5366/29.06.2017 г. на ВМА – С. – престъпление по чл.343б ал.3 от НК. Предвид правната характеристика на  инкриминираното деяние – такова на просто извършване, не е необходимо умисълът на дееца да е обхващал предвиждането, искането ли допускането на обществено опасните последици. Достатъчна е било той само да съзнава, че с действията си изменя неблагоприятно обективната действителност- застрашава с увреждане обществените отношения, свързани с осъществяване на транспорта

От субективна страна деянието е извършено при форма на вина – пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК

          При така установеното по категоричен начин съдът призна подсъдимия за виновен по повдигнатото обвинение.

          При определяне вида и размера на наказанието съдът взе предвид характера на провежданото производство, възрастта на подсъдимия  съдействието и за разкриване на обективната истина в двете фази на наказателното производство факта, че подсъдимият е бил осъждан, мотивите и причините за извършване на престъплението.По отношение на подсъдимия Н.  прилагайки разпоредбата на чл.54, ал.1, т.1 от НК при индивидуализацията на наказанието съдът осъди подсъдимия    Н.  -  на  наказание „лишаване от свобода „като вид  и в размер на  една година и шест месеца „лишаване от свобода” ,както и кумулативно предвиденото наказание „глоба” в размер над минимума  посочен в закона,  а именно от 800 лева, като отложи на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода  с 3 годишен изпитателен срок и възложи възпитателни мерки по чл. 67, ал. 1 от НК  на  районния полицейски инспектор по местоживеенето на подсъдимия. Съдът лиши подс. Н. от право да управлява МПС  за срок от 10 месеца , считано от фактическото отнемане н СУМПС. Отне на основание чл. 53, ал.1, т.1 от НК веществените доказателства по делото, като постанови  които след влизане на присъдата в сила да се унищожат. На основание чл. 189, ал.3 от НПК осъди подсъдимия Н. със сочена по-горе самоличност да заплати в полза на държавата по сметка на ОД на МВР Плевен направените по делото разноски. Съдът намери, че спрямо подсъдимия Н. това наказание изпълнява целите на наказанието визирани в чл. 36 от НК.

          По гореизложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: