РЕШЕНИЕ

 

гр. Л., _26.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Л. в публичното съдебно заседание на _двадесет и шести октомври_ 2017 г. в състав:

 

                               Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                               Съдебни заседатели:

                                                     Членове:

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­_ _, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_386_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.414г, ал. 3 НПК във вр. чл.414а НПК.

Постъпило е предложение  от районна прокуратура – Л. да бъде освободен от наказателна отговорност обвиняемия С.С.Б., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: гр.Л., обл.П., ул.”***” № *

В постановлението, по реда на чл. 414А НПК се излагат доводи за наличието на всички предпоставки по смисъла на чл.78А НК, поради което на Б. следва да бъде определено и наложено административно наказание в рамките, предвидени от закона.

Районна прокуратура – Л., редовно призована не се  представлява.

Обвиняемия  С.С.Б. – редовно призован не се явява в съдебно заседание, представлява се от адвокат С. от ПлАК, който моли съда да постанови решение, с което да му наложи наказание в минимален размер.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства, взе предвид изложеното в постановлението на РП-Л., взе предвид становището на уличения, намира за установено следното:

Обвиняемият С.С.Б. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

Обвиняемият С.Б. не притежава свидетелство за управление на МПС и е неправоспособен.

На неустановен ден Б. закупил от Г. два мотопеда марка „***”. Единия от тях бил без регистрационна табела с номера и само с номер на рама. Другият бил с регистрационна табела №***и номер на рама. Внесъл МПС-тата в България, но не ги регистрирал по надлежния за това ред. Демонтирал намиращата се на едното МПС регистрационна табела и я поставил на този, който бил без табела и бил само с номер на рама.

На 15.08.2017 г. около 10:00 часа излязъл с това МПС в гр.Л. и предприел движение по ул.”***”, като управлявал това МПС „***” с регистрационна табела монтирана от него самия върху МПС-то, но издадено за друго МПС. Полицейските служители С. и Ц. забелязали движещия се срещу тях мотоциклет „***”. Спрели го за проверка, установили неговата самоличност в лицето на Б., установили, че не притежава свидетелство за управление на МПС. Той им дал обяснения, че е закупил това МПС от Г., както и как е разменил регистрационните табели на закупените от него МПС-та. Направили справка в масивите и констатирали, че това МПС не е регистрирано по надлежния ред, съгласно чл.140, ал.1 от ЗДвП.

За установените нарушения му съставили АУАН. Иззели СРМПС немски образец първа и втора част и регистрационна табела немски образец. Направен бил оглед на местопроизшествие, образувано било наказателното производство. Направена била проверка какви регистрационни табели са издавани в Г. за периода от 19.05.2016 г. до 05.09.2016 г. по номер на рамата за мотоциклет „***”, като бил установен нейния собственик, който е италиански гражданин, както и че към 15.08.2017 г. регистрационните табели не са валидни.

В хода на производството разследващия полицай направил проверка в информационната система на МВР в КАТ и установил, че мотоциклет марка „***”с номер на рамата не е бил регистриран.

От обективна страна обв.С.С.Б. на 15.08.2017 година в гр.Л. по ул.”***”, управлявал процесното моторно превозно средтво „***” с номер на рама *** с монтирана на мотоциклета регистрационна табела с номер *** издадена за друго МПС мотоциклет „***” с номер на рама *** без да е регистрирано по надлежния за това ред – чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места”

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината -пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Обв.Б. е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасния му характер, а именно, че управлява моторно превозно средство, без същото да е регистрирано по надлежния ред.

С оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.345, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година и с глоба от петстотин до хиляда лева.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателствени средства – протокол за оглед на местопроизшествие, албум, протоколи за разпит на свидетелите св.В. Н. С. и св.С. Ц., разпит на обвиняемия Б., Справка за нарушител, Акт за установяване на административно нарушение, протокол за доброволно предаване и справка за съдимост.

ПРИОБЩЕНИ  като доказателства по делото чрез тяхното прочитане по реда на чл. 281 НПК.

При така приетото за установено от фактическа страна е видно, че с деянието си обвиняемия Б. осъществил както от обективна, така и от субективна страна признаците  от състава на престъпление по чл. 345, ал.2 от НК.

За извършеното от Б., престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една или с глоба от петстотин до хиляда лева.

Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер.

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

От извършеното противоправно деяние не са настъпили имуществени вреди, обвиняем е пълнолетен, неосъждан, не е освобождаван досега от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от глава  деветнадесета на НПК. Ето защо СЪДЪТ счита, че са налице всички законови предпоставки за приложението на чл. 78А от НК, поради което обвиняемия Б. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание – глоба.

При определяне размера на административната санкция, която следва да бъде наложена на обвиняемия Б. съдът съобрази чистото съдебно минало, доброто процесуално поведение на досъдебната и съдебната фаза на производството, степента на обществена опасност на извършеното. Ето защо съдът счита, че на обвиняемия Б. следва да бъде наложена глоба към минималният размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78 А НК, а именно – 1000 лв. в полза на държавата.

При този изход на делото следва на основание чл. 21 ал.І т. 7 от НПК да бъде прекратено наказателното производство, образувано срещу обвиняемия Б. за престъпление по чл.345, ал.2 от НК, пр.пр. № 1035/2017 г. по описа на РП-Л., № ЗМ-248/2017 г. по описа на РУ на МВР Л..

Водим от горното и на основание чл. 414Г, ал.ІV, т.1 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВА С.С.Б., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: гр.Л., обл.П., ул.”***” № *, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 15.08.2017 г. в гр.Л., обл.П., около 10:00 часа по ул.”***” на кръстовището с улица „***” при управление на МПС мотоциклет марка „***” с номер на рама *** си служил с контролен знак *** издаден за друго МПС – Мотоциклет „***” с номер на рама *** ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК поради което и на основание чл. 78А НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000 лв.

ОТНЕМА на основание чл.53, ал.1 от НК един брой регистрационна табела с номер ***, която след влизане в сила на решението ДА СЕ УНИЩОЖИ.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 21, ал.І, т. 7 от НПК наказателното производство, провеждано срещу С.С.Б., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: гр.Л., обл.П., ул.”***” № * за престъпление по чл 345, ал.2 от НК.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ПлОС.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: