РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _14.09._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _четиринадесети август_ 2017 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_259_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от А.Д.А. ***-0293-000234/29.05.2017 г. на Началник РУП към ОД МВР Плевен РУ Левски. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени. Алтернативно, моли съда да му намали наложените наказания до предвидения в закона минимум.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 06.05.2017 г. е, че същия е съставен против А.Д.А., за това, че на 27.04.2017 г. в 10.15 часа в гр. Левски на кръстовището на ул. „Александър Стамболийски” и ул. „Кирил и Методий” – като водач на лек автомобил „***” с рег. № *** – с временна швейцарска регистрация, валидна до 30.12.2016 г. , управлява без да е регистрирал автомобила по надлежния ред и не спира на подаден ясен и видим сигнал за спиране със стоп палка от служители на МВР, както и че при проверката не представя свидетелство за управление на МПС и контролен талон. В акта е отразено, че водача е нарушил чл. 103 от ЗДвП, чл. 100 ал.1 т.1 от ЗДвП и чл. 140 ал.1 от ЗДвП.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че на А. за посочените в акта нарушения е наложено наказание глоба в размер на 150 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца – на основание чл. 175 ал.1 т.4 от ЗДвП и на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр. 1 и 2 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетелите по акта, пострадалото лице, както и други лица от с. Г. от показанията на които се установяват обстоятелствата отразени в акта.

          При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

Относно размера на наложеното наказание, съдът приема, че същото е съобразено с обстоятелството, че жалбоподателя многократно е допускал нарушения на Закона за движение по пътищата – видно от приложената справка.

          Воден от горното, съдът

                                                Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0293-000234 от 29.05.2017 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ Левски, с което на А.Д.А. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 175 ал.1 т. 4 от ЗДвП и на основание чл. 183 ал.1 т.1 пр.1,2 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв. за нарушения допуснати на 27.04.2017 г., за които е съставен АУАН Д95676/06.05.2017 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: