РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _18.09. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _осемнадесети септември_ две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_340_ по описа на съда за _2017 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Д.И.Б. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 15.08.2017 г., в с.Обнова, област Плевен, около 13.50 часа,  по ул.„Неофит Рилски”, пред дом № 7, управлявал моторно превозно средство – мотопед марка ***, с номер на рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред, посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание към минимума.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава за виновен и съжалява. Моли съда за по-ниско наказание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Д.И.Б. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, завършил 11-ти клас на обучение, учи задочно, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

На 15.08.2017 г., около 13:50 часа служители на РУМВР-Левски спрели за проверка водач на мотопед. При извършената документална проверка установили, че водачът на мотопеда е без свидетелство за управление на МПС и мотопедът е без регистрационна табела. Била извършена проверка и в информационните масиви на МВР по номера на рамата на мотопеда, но не било открито МПС, което да отговаря на зададените критерии. За установеното бил съставен АУАН.

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от пълните признания на обвиняемия и представените по делото писмени доказателства.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от Б. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Тъй като Б. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Б. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА Д.И.Б., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, завършил 11-ти клас на обучение, учи задочно, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 15.08.2017 г., в с.Обнова, област Плевен, около 13.50 часа,  по ул.„Неофит Рилски”, пред дом № 7, управлявал моторно превозно средство – мотопед марка ***, с номер на рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред, посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: