ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ, _05.09. 2017 г.

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _пети септември_ 2017 г.  в състав:

 

          Председател:  ПАЛМИРА АТАНАСОВА

                      Съдебни заседатели:  С.П.                                                                             Н.Д. 

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора   Чавдар Мънев  сложи за разглеждане _ч.н.д._330  по описа за 2017 г., докладвано от съдия _А..

На именното повикване в _ 10.40  часа се явиха:

ОСЪДЕНАТА Г.Х.А. – редовно призована – явява се лично и с адвокат М.С. от ПлАК.

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА гр.ЛЕВСКИ – явява се районен прокурор Чавдар Мънев.

 

                             ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВОКАТ С. – Запознат съм с материалите по делото. Съгласен съм да поема защитата. Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНАТА – Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОСЪДЕНАТА:

Г.Х.А. – родена на ***г***, с постоянен и настоящ адрес ***, с българско гражданство, без образование – неграмотна, неомъжена, безработна, осъждана, ЕГН **********.

 

          Предвид обстоятелството, че осъдената Г.Х.А. е без образование – неграмотна и явяването на защитник по делото е задължително, както и предвид обстоятелството, че по делото няма упълномощаване на такъв, а адвокат С. е бил служебен такъв по приложеното към настоящето дело н.о.х.д. №246/2017 г., съдът намира, че на А. следва да бъде назначен служебен защитник, а именно адвокат М.С. от ПлАК, който не само е запознат с материалите по делото, но е изготвил и молбата за кумулация.

          На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА адвокат М.С. от ПлАК за служебен защитник на осъдената Г.Х.А., ЕГН **********.

 

          На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо председател, отводи на състава на съда не правим, нови искания нямаме.

АДВОКАТ С. – Не правя отводи. Искания нямам.

ОСЪДЕНАТА – Не правя отводи. Нямам искания.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:    

 

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

 

          Съдът докладва, че в РС Л е постъпила справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини за съдимост по отношение на осъдената  Г.Х.А., както и че е приложено н.о.х.д. №246/2017 г. по описа на РС – Л.

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат.

АДВОКАТ С. – Да се приемат.

ОСЪДЕНАТА – Да се приемат.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:    

 

ПРИЕМА изисканата справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини за съдимост по отношение на осъдения Г.Х.А., както и приложеното служебно н.о.х.д. №246/2017 г. по описа на РС – Л.

 

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

ПРОКУРОРЪТ – Да се приключи съдебното следствие.

АДВОКАТ С. – Да се приключи.

ОСЪДЕНАТА – Да се приключи.

 

          Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

 

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, уважаеми съдебни заседатели, със споразумение от 04.07.2017 г. по н.о.х.д. №194/2017 г. на РС – Т. Г.Х.А. е осъдена на наказание „лишаване от свобода” за срок от три години, с приложение на чл.66, ал.1 от НК за срок от три години. Наложеното наказание е за извършено престъпление на 05.01.2017 г. С присъда постановена от РС – Л. по н.о.х.д. №246/2017 г., в сила 15.08.2017 г. е осъдена на наказание „лишаване от свобода” за една година и шест месеца, също така с приложение на чл.66, ал.1 от НК за срок от три години, като деянието е извършено в периода от 11.02.2017 г. до 11.03.2017 г. Посочените по-горе престъпления са извършени при условията на реална съвкупност, порази което са налице условията на чл.306, ал.1, т.1 от НПК, във връзка с чл.25, във връзка с чл.23, предложение 2 от НК. В тази връзка намирам, че следва да се произнесете с определените, като определите едно общо наказание за извършените от Г.А.Х. престъпления, а именно най-тежкото от тях „лишаване от свобода” за срок от 2 години, с приложение на чл.66, ал.1 от НК за срок от три години. В този смисъл моля за Вашия съдебен акт.

 

АДВОКАТ С. – Господа районни съдии, моля Ви да приемете, че депозираната пред Вас молба е основателна. От събраните по делото писмени доказателства е  видно, че в условията на реална съвкупност подзащитната ми е извършила две престъпления, за които към момента има влезли в сила споразумение и присъда. Налице са законовите изисквания. Моля Ви с Вашето определение да наложите едно наказание за извършените престъпление, а именно по-тежкото от двете „лишаване от свобода” за срок от две години, като отложите изтърпяването на същото за срок от три години. Моля Ви, да се произнесете в този смисъл.

 

ОСЪДЕНАТА – Каквото каза адвоката.

 

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНАТА – Съгласна съм.

         

          Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

 

          Съдът се оттегли на тайно съвещание.

          След съвещание:

Съдът като прецени постъпилата молба и  представените справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини, приема за установено следното:

Г.Х.А. е осъдена както следва:

1. Със споразумение № 45/04.07.2017 г., одобрено по н.о.х.д. № 194/2017 г. по описа на РС гр.Т., влязло в законна сила на 04.07.2017 г., на Г.Х.А. е наложено наказание ”Лишаване от свобода” за срок от две години, което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с три години изпитателен срок, за деяние извършено на 05.01.2017 г. в гр.Т., на основание чл.234, ал.2, т.1, във връзка с ал.1, пр.2, във връзка с чл.28, ал.1 от НК, във връзка с чл.2, т.2 и чл.4, т.1 и т.7 от ЗАДС чл.28, ал.1, във връзка с чл.25 от ЗТТИ и чл.54 от НК.

 

2. С присъда № 40/31.07.2017 г., постановена по н.о.х.д. № 246/2017 г. по описа на РС гр.Л., влязла в законна сила на 15.08.2017 г., на Г.Х.А. е наложено наказание „Лишаване от свобода” за срок от една година и шест месеца, което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с три години изпитателен срок, за деяние извършено през периода 11.02.2017 г. до 11.03.2017 г. в гр.Л.,  на основание чл.234, ал.2, т.1, във вр. с ал.1, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК.

Видно от изложеното по-горе е, че деянията по н.о.х.д. № 194/2017 г. на РС-Т. и по н.о.х.д. № 246/2017 г. на РС-Л. са извършени в реална съвкупност. Налице са основанията за определяне на едно общо наказание, поради което и на основание чл.25, ал.1, във връзка с чл.23, ал.1 от НК следва да бъде определено едно общо наказание, най-тежкото от наложените, а именно „Лишаване от свобода” за срок от две години, като на основание чл.66, ал.1 от НК следва да бъде отложено изтърпяването на определеното общо наказание за срок от три години. Следва на основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на Г.Х.А. през изпитателния срок да се възложи на служител при РУМВР гр.П., отговарящ за района по местоживеене на А..

           На основание чл.55, ал.3 от НК съдът не е налагал по-лекото предвидено в закона наказание „Глоба”.

На основание изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.25, ал.1, във връзка с чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на Г.Х.А., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, едно общо наказание по влезлите в сила съдебни актове, постановени по н.о.х.д. № 194/2017 г. по описа на РС – Т. и н.о.х.д. № 246/2017 г., по описа на РС-Л., а именно Лишаване от свобода за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на наложеното общо наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на Г.Х.А. през изпитателния срок се възлага на служител при РУМВР гр.П., отговарящ за района по местоживеенето й.

На основание чл.55, ал.3 от НК не е налагал по-лекото предвидено в закона наказание „Глоба”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест пред ПОС в 15-дневен срок от днес.     

 

Протоколът е написан в с.з., което приключи в 11.00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                       2.