О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _първи август _ две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                              ЧЛЕНОВЕ:………

 

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_141_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството по делото е образувано по искова молба от ЕТ „*********”, със седалище и адрес на управление:с. Т,, обл. *****, представляван от В. Д. М., против „***********” ЕАД, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ул. ******** №1, с която са предявени установителни искове за съществуване на вземането, за което в полза на ищеца е издадена заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК по ч.гр.д.№879/2017г. за сумата от ******* лв. по пет броя фактури.

В исковата молба се твърди, че между страните е сключен договор от ******* г. за извършване на услуга със земекопна и транспортна техника, за изпълнение на СМР.

Съдът намира, че постъпилата искова молба не му е подсъдна, с оглед правилата на чл. 104, т.4 от ГПК за родова подсъдност на предявения иск.

          В конкретния случай са предявени установителни искове по чл. 422, ал.1 от ГПК с цена на иска ******** лв., със законната лихва върху тази сума, считано от подаване на заявлението, въз основа на което е образувано ч.гр.д. №879/2017г.

          Подсъдността на иска по чл. 422 от ГПК се определя от правилото на чл. 104, т.4 от ГПК, съгласно практиката на ВКС, според която подсъдността на установителните искове се определя съобразно общите правила за подсъдност.

          Според нормата на чл. 104, т.4 от ГПК, на окръжния съд са подсъдни исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над ******** лв.

          В случая главният иск за главница е с цена на иска над ******** лв., което обуславя компетентността на ОС – Плевен за разглеждане на спора по правилата на родовата подсъдност.

          Сумите по фактурите съставляват стойност на възложена работа по един и същ договор от ****** г. и представляват цена по един иск, който съгласно правилото на чл. 104, ал.1 т.4 от ГПК е подсъден на окръжен съд

          Предвид изложеното с оглед цената на предявения иск за главница, която е над ******** лв., настоящото дело не е родово подсъдно на районния съд, а компетентен да разгледа спора е Окръжен съд – Плевен.

          Това налага прекратяване на образуваното пред РС – Левски производство и изпращането му по подсъдност на ОС - Плевен.

          Мотивиран от горното и на основание чл. 118, ал.2, вр. чл. 119, ал.1, вр. чл.104,т.4 от ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №141/2018 г. по описа на РС – Левски.

          ИЗПРАЩА делото, съобразно правилата на родовата подсъдност на Окръжен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ПОС в седмичен срок от връчването му на ищеца.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: