РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _20.08._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _двадесети август две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Илияна Петрова_ и в присъствието на прокурора _Мая Тончева  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_222_ по описа на съда за _2018 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С.В.Б. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.2, във вр. с ар.1, с чл.63, ал.1, т.4 от НК за това, че на 16.07.2018 г. около 19:17 часа в с.А., общ.Л., обл.П., по земен път в посока от селото към моста на р.О., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си управлявал МПС – лек автомобил „***” без поставени регистрационни табели, с номер на рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба №1-45 от 24.03.2000 година за „Регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркетата теглени от тях”.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  привлечен като обвиняем и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Защитникът на обвиняемия изразява становище, че действително са налице основанията за приложение разпоредбата на чл.78а от НК. Подзащитния му съжалява и искрено се разкайва за извършеното. 

Обвиняемият се признава за виновен и съжалява.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          С.В.Б. е роден на ***г***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес ***, с българско гражданство, с основно образование, неженен, работи в „***” гр.Л., неосъждан, ЕГН **********.

На 16.07.2018 г. при извършена проверка от служители на РУ-Левски било установено, че Б. управлява МПС без същото да е регистрирано по надлежния ред. Управляваният лек автомобил е бил без регистрационни табели и установявайки това, служител от РУ-Левски е извършил справка в информационния масив на КАТ, при което установил отразеното по-горе обстоятелство, а именно, че лекия автомобил не е регистриран. За констатираното на Б. бил съставен акт за установяване на административно нарушение. Към момента на извършване на деянието Б. е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значение на извършеното и да ръководи постъпките си.

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

За извършеното от Б. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева.

Тъй като С.В.Б. към момента на деянието е бил непълнолетен, не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Б. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а, ал.6, във връзка с ал.1 от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА  С.В.Б., роден на ***г***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес *** , с българско гражданство, с основно образование, неженен, работи в „***” гр.Л., неосъждан, ЕГН ********** от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 от НК за това, че на 16.07.2018 г. около 19:17 часа в с.А., общ.Л., обл.П., по земен път в посока от селото към моста на р.О., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си управлявал МПС – лек автомобил „***” без поставени регистрационни табели, с номер на рама ***, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба №1-45 от 24.03.2000 година за „Регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркетата теглени от тях” и му НАЛАГА административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да бъде изпълнено чрез прочитане на диспозитива на решението по радио Левски.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: