Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _10.12._  2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Районен съд гр. Левски в съдебно заседание на вадесет и шести ноември_ две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_277_ по описа за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 422 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че ищецът  е депозирал срещу ответника заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, срещу която ответника, в законоустановения срок, е депозирал възражение.

Твърди се, че на 01.07.2017 г. между  страните е подписан договор за наем на недвижим имот, находящ се в ****************, че ответникът в качеството си наемател се е задължил да заплаща месечна наемна вноска в размер на 600 лв. до 5-то число за съответния месец и депозит в размер на 600 лв. Твърди се, че съгласно договора, същият се прекратява без предизвестие и автоматично, преди изтичане на срока, в случай, че наемателя забави плащането на дължима наемна вноска повече от 10 дни от датата на падежа, че  наемателя  е платил само две месечни наемни вноски в размер на 1200 лв. за месеците юли и август 2017 г. и дължи по 600 лв. месечен наем за месеците септември, октомври, ноември и декември 2017 г. – общо сумата от 2400 лв. Твърди се, че въпреки многократните опити от страна на наемодателя да се свърже с наемателя, последния отказва контакт и не желае да изпълни задължението по сключения договор за наем.

Моли се съда да постанови решение, с което да приеме за установено по отношение на В.М.М. ***, че последния дължи на ищеца сумата от 2400 лв., представляваща дължим наем за месеците септември 2017 г., октомври 2017 г., ноември 2017 г. и декември 2017 г. – съгласно договор за наем от 01.07.2017 г.  за жилищен имот находящ се в ****************.

Претендират се направените деловодни разноски в заповедното и настоящото производство.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК  не е постъпил писмен отговор от страна на ответника, не са представени доказателства и не са направени доказателствени искания.

          Предвид това ищцовата страна е поискала постановяване на неприсъствено решение.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Съдът счита, че са налице основанията за постановяване на неприсъствено решение, предвид обстоятелството, че ответника лично е отказал да получи своето съобщение. Указани са му последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание, както и задължението за уведомяване на съда при промяна на адреса на който е получил съдебните книжа. Ответникът е редовно призован за съдебно заседание при условията на чл. 41 ал.2 от ГПК, тъй като не е намерен на адреса за връчване на призовката за съдебно заседание, въпреки многократното посещаване на адреса, но не е и изпълнил задължението си за уведомяване на съда за новия си адрес.

Към исковата молба са представени писмени доказателства и съдът приема, че искът е вероятно основателен. Налице са предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, поради което, съдът следва да постанови такова и да уважи изцяло исковата претенция.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответника да заплати на ищеца направените деловодни разноски съгласно представения списък на разноските, а именно разноски по настоящото дело в размер на 548 лв., от които 500 лв. – адвокатско възнаграждение и 48 лв. заплатени като държавна такса, както и направените деловодни разноски в заповедното производство в размер на 548 лв. от които 48 лв. заплатени като държавна такса и 500 лв. като адвокатско възнаграждение.

          На основание изложеното и предвид разпоредбата на чл. 239 от ГПК, съдът

                                                  Р Е Ш И :

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО вземането на П.А.С., с ЕГН **********,***. ****************, със съдебен адерс: **************** – чрез адв. И.Е. – ВАК по отношение на В.М.М., с ЕГН **********,***, който дължи на П.А.С. сумата от 2400 лв. - главница, представляваща дължим наем за месеците септември 2017 г., октомври 2017 г., ноември 2017 г. и декември 2017 г. – съгласно договор за наем от 01.07.2017 г.  за жилищен имот находящ се в ****************, ведно със законната лихва върху главницата, считано от момента на подаване на заявлението – 19.01.2018 г. до окончателното изплащане на главницата.

ОСЪЖДА В.М.М., с ЕГН **********,*** да заплати на П.А.С. със сочени по-горе данни направените деловодни разноски в заповедното производство по ч. гр.д. 56/2018 г. на РС Л. в размер на 548 лв., както и направените деловодни разноски в настоящото производство в размер на 548 лв.

          РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване съгласно разпоредбата на чл. 239 ал.4 от ГПК. 

          КОПИЕ от решението да се връчи на страните.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: