РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _20.12. 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесети ноември 2018 г. в състав:

                      

                   Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА

                                                 Съдебни заседатели:

                                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _614_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Постъпила е молба с правно основание чл. 19 от ЗГР.

В Районен съд - Левски е постъпила молба от Е.З.Г., с ЕГН**********,с пост. адрес: ***, чрез пълномощник адв. М. Спартански от АК - Плевен, в която се твърди, че молителката е родена на *** г. в гр. Ш., че е жител ***, и че в акта за раждане е била записана от родителите си с имената Е.З. И..

Твърди, че на 18.03.1976 г. в гр. Левски сключила граждански брак с Г. И. Г. и че при сключване на брака приела неговото фамилно име, по която причина фамилното й име било променено на Г..

След години се разделили със съпруга си, който останал да живее в гр. Л., като молителката за дълъг период се установила в чужбина. При едно от завръщанията си в страната научила от общи познати, че докато се е намирала в чужбина съпругът й завел пред РС – Левски дело за развод – гр.д. №*** Поради отсъствието й същото се е провело без нейно знание и участие.

Твърди, че поради отсъствието й съдът не е имало как да знае за твърдото й желание да върне предбрачното си фамилно име и е постановил да продължи да носи брачното си фамилно име.

Твърди, че поради факта на настъпилия развод между нея и съпруга й не се налага да продължи да носи неговото фамилно име – Г., че с бившия й съпруг не поддържат каквито и да било отношения.

Счита, че известността й в обществото със собственото й фамилно име – И. и правното положение – фамилното име – Г., прието по повод сключване на граждански брак – вече прекратен, се явява обществено неприемливо и неоправдано за нея и роднините й.

Моли съда да постанови решение, с което да допусне промяна във фамилното име от Г. на И., както и да разпореди на съответното длъжностно лице по гражданското състояние да изготви нов акт за раждане, в който да бъде записана със собственото фамилно име – И..

Заинтересованата страна Община Левски не е представила отговор на  молбата в дадения им едномесечен срок от получаване на копие от същата и от доказателствата, не е направила доказателствени искания и не е представила писмени доказателства.

 

 Заинтересованата страна Община Ш. не е представила отговор на  молбата в дадения им едномесечен срок от получаване на копие от същата и от доказателствата, не е направила доказателствени искания и не е представила писмени доказателства.

Община Ш. е изразила становище по проекто - доклада по делото, според което в случай, че съдът прецени наличие на важни обстоятелства по смисъла на чл. 19, ал.1 от ЗГрР за допускане на промяна на фамилното име на молителката, която промяна следва да бъде отразена по реда на чл. 73 и чл. 74 от ЗГР от длъжностното лице по гражданското състояние при Община Л., тъй като в община  Ш. по отношение на молителката е съставен Акт за раждане, който нямало да бъде коригиран, нито пък щял да бъде съставен нов акт за раждане.    

 

Заинтересованата страна РП – Левски не е представила отговор на  молбата в дадения им едномесечен срок от получаване на копие от същата и от доказателствата, не е направила доказателствени искания и не е представила писмени доказателства.

         

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          От представените по делото писмени доказателства се установява,  че молителката е родена на *** г. в гр.Ш.. Видно от представеното копие от решение по гр.д. №** по описа на РС – Левски е, че e прекратен с развод гражданския брак между Е. З.Г. и Г. И. Г. Съдът е постановил с решението си Е. З. занапред да продължи да носи брачното си фамилно име Г..

В съдебно заседание е разпитана в качеството на свидетели Ж. А. П., от показанията на която се установява, че молителката е разведена със съпруга си, и след развода не поддържат никакви отношения. Заявява, че молителката е известна в обществото с фамилия И. Желанието й било да се обръщат  към нея с фамилия И..

Показанията на свидетелката са последователни, логични, непротиворечиви, кореспондиращи със събраните писмени доказателства.  Дадени са добросъвестно, поради което съдът ги кредитира като достоверни.   

В разглеждания случай съдът приема, че са налице важни обстоятелства, налагащи исканата промяна.

Гражданският брак е бил прекратен в отсъствие на молителката, поради което същата не е имала възможност да изрази пред съда дали желае да върне предбрачното си фамилно име, или желае да продължи да носи брачното такова.

Установи се, че отношенията между съпрузите са влошени и не ги свързва нищо. С подаване на настоящата молба молителката е направила избор, съгласно който същата не желае да бъде идентифицирана след развода с брачната си фамилия. Установи се, че молителката е известна в обществото и държи всички да се обръщат към нея с бащиното й фамилно име И..

          Предвид представените писмени доказателства по делото и показанията на разпитания свидетел, съдът приема, че молбата е основателна и като такава следва да бъде уважена.

          Налице са предпоставките на чл. 19 от ЗГрР, при които би била допустима промяна на фамилното име на молителката. Налице са „важни обстоятелства” по смисъла на закона, предвид желанието на молителката да носи бащиното фамилно име И.

          На основание изложеното, съдът

 

                                                 Р Е Ш И :

 

          ДОПУСКА на основание чл.19 от ЗГР да бъде извършена промяна във фамилното име на Е. З.Г.,***, ЕГН**********, като фамилното име се промени от Г. на И..

          СЛЕД ВЛИЗАНЕ на решението в  законна сила препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Л. за отразяване на промяната в регистрите на населението.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: