РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _17.12._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _седемнадесети декември_ две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_407_ по описа на съда за _2018 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на П.Г.С. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.1, пр.2 от НК за това, че на 28.09.2018 г., в гр.Левски, област Плевен, около 11.50 часа, по ул.„Никола Вапцаров” е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил **********, като си служи с контролен знак – регистрационна табела № **********, монтирана на управляваното от него МПС – негова собственост, неиздадена от съответните органи.

Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице основанията за приложение на чл.78а от НК и моли да му се наложи минималното предвидено в закона наказание.

Обвиняемият не се явява в съдебно заседание.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         П.Г.С. e роден на *** г. в гр.Д., с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********.

         През месец септември 2018 г. С. пътувал за гр.С., като управлявал лек автомобил ********** с рег. № **********. По пътя установил, че предната табела на автомобила е паднала, като съобщил за това на колегата си, но не и на надлежните органи. В по-късен момент С. се снабдил с друга табела, неотговаряща на БДС, която била монтирана на автомобила и въпреки че последният знаел, че тази табела не е издадена от съответните надлежни органи, продължил да управлява автомобила. На 28.09.2018 г., около 11.50 часа в гр.Левски, управлявайки същия автомобил, С. бил спрян от служители на РУМВР гр.Л. за проверка и в хода на извършената проверка свидетелят В.С. установил, че предната регистрационна табела е неистинска, неотговаряща на БДС. За констатираното нарушение на С. бил съставен АУАН, който бил подписан без възражения.

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от пълните признания на обвиняемия в хода на досъдебното производство и представените по делото писмени доказателства.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.1, предл.2 от НК.

За извършеното от С. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Тъй като П.Г.С. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на С. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

При определяне размера на глобата, съдът съобразява обстоятелството, че С. като пенсионер е с ниски доходи, пълното съдействие, което е оказал за разкриване на обективната истина по делото, поради което приема, че следва да му бъде наложена минималната по размер глоба, предвидена в разпоредбата на чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА П.Г.С., роден на *** г. в гр.Д., с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно специално образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал.1, пр.2 от НК за това, че на 28.09.2018 г., в гр.Левски, област Плевен, около 11.50 часа, по ул.„Никола Вапцаров” е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил ********, като си служи с контролен знак – регистрационна табела № *********, монтирана на управляваното от него МПС – негова собственост, неиздадена от съответните органи и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: