МОТИВИ към присъда №75/22.11.2017г., постановена по НОХД №496/2017г. по описа на РС гр. Левски

 

Обвинението срещу Д.З.Д., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, понастоящем в Ареста – Плевен, с българско гражданство, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********, е по чл.196, ал.1, т.2, във вр. с чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК, за това, че в периода от 03.00 часа до 04.30 часа на 01.11.2017г., в с.Козар Белене, обл.Плевен, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, противозаконно отнел чужди движим вещи на обща стойност 105.45 лв., както следва:

-в периода от 03.00 часа до 04.30 часа на 01.11.2017г., в с.Козар Белене, обл.Плевен, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив от кафе – аперитив „АВИ – А.А.”***, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот – разрязване мрежа на комарник, отнел чужди движими вещи: монети на стойност 20 .00 лв.; 2 бр. енергийни напитки „Тайгър” на стойност 2.00 лв.; 2 бр. голям шоколадов десерт „Сникърс” на стойност 2.60 лв. и 1 бр. малък шоколадов десерт „Сникърс” на стойност 0.85 лв., или вещи на обща стойност 25.45 лв. от владението на А.И.А. ***, собственост на ЕТ „АВИ – А.А.”***, без съгласието на собственика с намерение противозаконно да ги присвои.

-в периода от 03.00 часа до 04.30 часа на 01.11.2017г., в с.Козар Белене, обл.Плевен, пред кафе „АВИ – А.А.” с.с., при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, отнел чужда движима вещ: 1 бр. дамски велосипед, марка „***” на стойност 80.00 лв., собственост на Г.С.П. от с.Козар Белене, без съгласието на собственика с намерение противозаконно да го присвои.

Представителят на РП гр. Левски поддържа изцяло обвинителния акт срещу подсъдимия Д.. Счита, че в хода на проведеното бързо производство са събрани категорични доказателства относно извършеното на 01.11.2017г. престъпление.  Намира, че няма спор относно механизма на извършеното престъпление, датата и мястото на извършване, както и че са безспорни доказателствата, описващи обективната и субективната страна на престъплението. Пледира подсъдимият да бъде признат за виновен, като му бъде наложено наказание лишаване от свобода, ориентирано към минимума, регламентиран от законодателя, което наказание да търпи при строг режим.

Подсъдимият лично и чрез назначеният му за защитник адв. Спартански намира, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин. По отношение индивидуализацията на наказанието моли съда да определи наказанието по отношение на подзащитния му при условията на чл. 55 от НК, като слезе под определения от закона минимум от три години и определи същото в размер на 3 месеца. Моли съда да отчете оказаното съдействие, обстоятелствата, мотивирали подзащитния му да извърши деянието - предметът на престъплението са хранителни продукти, както и фактическата стойност на вещите.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

            Подсъдимият Д.Д. е осъждан многократно, включително и за престъпление по чл.196, ал.1, т.2, във вр. с чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК, като на 26.08.2017г. е изтърпял наложеното му наказание лишаване от свобода за срок от 18 години.

Подсъдимият пребивавал в София, където си търсел работа, но тъй като не си намерил, пристигнал с влак в гр.Левски и продължил пеш за с.Козар Белене. Пристигайки в с.Козар Белене за времето от 03.00 часа до 04.30 часа, решил да извърши кражба от кафе – аперитив „АВИ – А.А.”***. Чрез разрязване на комарника проникнал в заведението, като извършил кражба на 20 лв. на монети, 2 бр. енергийни напитки „Тайгър” на стойност; 2 бр. голям шоколадов десерт „Сникърс” и 1 бр. малък шоколадов десерт „Сникърс”. Излизайки от заведението, подсъдимият Д. видял един дамски велосипед, марка „***”. Велосипедът бил собственост на Герги С.П. от с. Козар Белене. Подсъдимият откраднал велосипеда и тръгнал с него посока гр.Левски. Действията на подсъдимия били забелязани от лице, живеещо в централната част на селото, което уведомило органите на полицията.

            Поради подаденият сигнал в РУ – Левски за съмнително лице, което обикаля в центъра на с. Козар Белене, свидетелите С.С. и Д.Д. – полицейски служители се отправили към с.Козар Белене. Около 04:10 часа е бил получена информация, че същото лице е извършило кражба на велосипед. Влизайки в селото, на около 200 м. преди табелата, полицейските служители забелязали лице, отговарящо на даденото описание. Подсъдимият се е движел по пътното платно в посока гр. Левски с велосипед. Свидетелите го спрели за проверка. В хода на проверката от представената лична карта била установена самоличността му. Подсъдимият направил самопризнания за извършената кражба на велосипеда, след което бил отведен в РУ за изясняване на случая.

            С протокол за доброволно предаване подсъдимият предал на служител при РУ Левски дамски велосипед, черен на цвят, марка „Junior” с багажник и кошница за багаж отпред, който бил върнат срещу разписка на собственика Г.С.П., без претенции от негова страна.

            От заключението на вещото лице по назначената съдебно – оценителна експертиза е видно, че пазарната стойност на откраднатите вещи към датата на извършване на деянието – 01.11.2017г. са: 2 бр. енергийни напитки „Тайгър” - 2.00 лв.; 2 бр. голям шоколадов десерт „Сникърс” - 2.60 лв. и 1 бр. малък шоколадов десерт „Сникърс” - 0.85 лв., 1 бр. дамски велосипед, марка „***” - 80.00 лв, или вещи на обща стойност 85.45 лв.

            Подсъдимият Д.З.Д. в качеството си на обвиняем в присъствието на назначеният му служебен защитник адв. Спартански е отказал да дава обяснения по случая.

            Така описаната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните свидетели, заключението на вещото лице по назначената съдебно – оценителна експертиза, оглед на местопроизшествието и приложените писмени доказателства.

Подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.196, ал.1, т.2, във вр. с чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК.

            Видно от справката за съдимост на подсъдимия, престъплението е извършено след като е осъждан два или повече пъти на наказание лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, чието изпълнение не е отложено на основание чл.66 от НК и след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по – малко от една година, изпълнението на което не е отложено по реда на чл. 66 от НК. Не са изтекли повече от пет години от изтърпяване на наказанията по предходните присъди.

От обективна страна изпълнителното деяние е осъществено чрез прекъсване на фактическата власт върху вещите от техните собственици, като е установил своя такава. Налице е квалифициращото обстоятелство по чл. 195, ал.1, т.3 от НК.

            От субективна страна деянието е извършено виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е целял настъпването им.

Подсъдимият е съзнавал е, че лишава от фактическа власт собствениците на вещите и установява своя такава, както и че не е имал разрешение за това.

            Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371, т.1 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.1 от НПК съдът не е извършил разпит на свидетелите и вещото лице за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.196, ал.1, т.2, във вр. с чл.195, ал.1, т.3, във вр. с чл.26, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК. Установено е, в периода от 03.00 часа до 04.30 часа на 01.11.2017г., в с.Козар Белене, обл.Плевен, при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, противозаконно отнел чужди движим вещи на обща стойност 105.45 лв. без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Д.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

Подсъдимият Д., видно от приложената справка за съдимост е осъждан.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът съобрази, че той е съдействал изцяло за разкриване на обективната истина. Подсъдимият е с добро процесуално поведение. Съдът съобрази обществената опасност на деянието и дееца, стойността на движимите вещи, както и че част от вещите са върнати на собствениците.

Като съобрази горните мотиви, съдът счита, че наказанието по отношение на подсъдимия следва да бъде определено при условията на чл. 55 от НК. При индивидуализацията на наказанието съдът съобрази и предишните осъждания на Д., поради което му налага наказание лишаване от свобода в размер на седем месеца, което да изтърпи ефективно при първоначален строг режим на изтърпяване.

Предвид на изложените мотиви следва да бъде приложена разпоредбата на чл.59, ал.2 от НК, като при изпълнение на наказанието лишаване от свобода приспада времето през което подсъдимият Д.З.Д. е бил задържан, считано от 01.11.2017г. 

При този изход на делото следва на подсъдимия на бъдат възложени направените на досъдебното производство деловодни разноски в размер на 42.32 лв.

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: