Мотиви към присъда №6 от 08.02.2018г., постановено по н.о.х.д. №38/2018г. по описа на РС гр. Левски.

 

Обвинението срещу П.А.Х. - роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, работи, неженен, осъждан, ЕГН **********, е по чл. 345, ал.2, във вр. с ал. 1 от НК, за това, че на 28.01.2018 г., в 11.50 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Иван Асен ІІ” на кръстовище с ул.”Христо Ботев”, управлявал лек автомобил „***”, с № на рама *** и поставени временни рег. табели №***, изтекли на 08.10.2017г., без същият да е регистриран по надлежния ред.

Представителят на РП гр. Левски поддържа изцяло обвинителния акт срещу подсъдимия, като счита за доказано, че на 28.01.2018 г. подсъдимият е управлявал лекия автомобил, без да е регистриран по надлежния ред. Счита, че извършеното криминално деяние, неговото място, начин на извършване и автор са установени по несъмнен начин.

Моли съда да признае подсъдимия за виновен и му наложи наказание глоба в максимално предвидения от законодателя размер от 1000 лв., като счита, че по този начин ще се изпълнят функциите на чл.36 от НК.

Подсъдимият се явява лично и се представлява от упълномощен защитник адв. Ангелов.

Защитникът споделя становището на РП – Левски относно вида на наказанието, но пледира да бъде наложен по – малък размер на наказанието глоба.

          Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

В края на месец септември - началото на месец октомври 2017г., подсъдимият Х. закупил лек автомобил „***”, с № на рама *** и поставени временни рег. табели №***, които изтичали на 08.10.2017г.

Лекият автомобил закупил от свидетелката Р.П.Х., без да бъде спазен редът, регламентиран в ЗДвП.

След изтичане срока на временните табели, подсъдимият не регистрирал автомобила по надлежния ред и въпреки това на 28.01.2018г. управлявал въпросният лек автомобил по ул. „Иван Асен ІІ” в гр.Левски.

На същата дата служители на РУ – Левски, свидетелите В.Н.С. и С.Ц. изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден график. Спрели за проверка лек автомобил „***” с временни рег. табели №*** След извършена проверка установили водача – подсъдимият П.Х.. След поискване на документи, същият представил свидетелство за регистрация на горепосочения автомобил с временни табели №*** Установено било, че талонът е издаден за този автомобил с номер на рама ***.

Служителите проверили рамата на автомобила, съвпадащ с този в свидетелството за регистрация.

В свидетелството за регистрация са бил изписани дата на издаване на временните табели – 08.09.2017г. и дата на изтичане – 08.10.2017г. За констатираните нарушения свидетелят С. съставил АУАН на подсъдимия П.Х., в който са описани извършените нарушения. Като свидетел бил вписан св. Ц.. Подсъдимият подписал акта без възражения.

По случая било образувано бързо производство.

С приемо-предавателен протокол от 29.01.2018 г. техн. сътрудник при РУ – Левски предал на А. Д. – разследващ полицай при РУ – Левски 2 бр. рег. табели №*** на лек автомобил „***” и разрешение за временно движение № ***, иззети при съставяне на АУАН.

С протокол от 01.02.2018 г. е извършена проверка в база данни на МВР и установено, че за лек автомобил „****” с номер на рама *** са издадени на 08.09.2017 г. временни рег. табели, като за същия автомобил няма данни да има други регистрации.

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните по бързото производство писмени доказателства и гласните доказателствени средства.

Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371, т.1 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.3 от НПК съдът е одобрил изразеното съгласие.

На основание чл.373, ал.1 от НПК съдът не е извършил разпит на свидетелите за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Събраните по делото доказателства установяват по един безспорен начин факти относно начина на извършване на престъплението и мястото на неговото извършване.

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. Установено е, че на 28.01.2018 г., в 11.50 часа, в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Иван Асен ІІ” на кръстовище с ул. ”Христо Ботев”, управлявал лек автомобил „***”, с № на рама *** и поставени временни рег. табели №***, изтекли на 08.10.2017г., без същият да е регистриран по надлежния ред.

От обективна страна е безспорно установено, че на посочената дата подсъдимият е управлявал моторно превозно средство с изтекли рег. табели, което не е регистрирано по надлежния ред, указан в чл. 140, ал.1 о сл. от ЗДвП.

Престъплението по чл. 345, ал.2 от НК е формално, на просто извършване и за неговата съставомерност и довършеност е необходимо и достатъчно единствено управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, като не е необходимо да са настъпили други общественоопасни последици.

Деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици, целейки настъпването на вредоносния резултат.

От субективна страна подсъдимият е извършил престъплението умишлено. Знаел е, че лекият автомобил не е регистриран и че е с поставени временни рег. табели с изтекъл срок, и че поради това обстоятелство не следва да се управлява по пътищата, отворени за обществено ползване, но въпреки това го е управлявал.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът съобрази признанията на вината и изразеното съжаление. Подсъдимият е съдействал изцяло за разкриване на обективната истина по делото и е с добро процесуално поведение. Като взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, мотивите за извършване на престъплението, съдът счита, че при определяне на наказанието по отношение на подсъдимия следва да приложи разпоредбата на чл.54 от НК и да бъде наложено наказание глоба в максимален размер.

Веществените доказателства: 2 бр. рег. табели №*** на лек автомобил „***”, като след влизане в сила на присъдата, същите да се предадат на Сектор ПП при ОД на МВР – Плевен

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: