РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 04.01. 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на седми декември  2017 г. в състав:

 

                                     Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                 Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Илияна Петрова  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Панчева  н.а.х.д. №402  по описа за 2017год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Р.К.А. *** с ЕГН **********, против наказателно постановление №1532/29.09.2017 г. на Директора на РДГ – Л., в която жалбоподателя счита, че издаденото НП е незаконосъобразно поради допуснати съществени процесуални нарушения при издаването му и  като противоречащо на материалния закон.  В заключение моли да се отмени  изцяло.

Жалбоподателят Р.К.А. се явява лично в съдебно заседание  и се представлява от адвокат Б.Б.  от Плевенска адвокатска колегия с пълномощно по делото.

Административно наказващия орган – РДГ – Директорът  редовно призован по делото  не се явява  и не се  представлява се в съдебно заседание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 от ЗАНН. Наказателното постановление е получено лично от жалбоподателя, което се удостоверява  от издадена разписка, приложена към представената преписка. Жалбата е депозира до съда, чрез административно – наказващият орган, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество,  жалбата е основателна.

По делото бяха събрани писмени доказателства, разпитани бяха актосъставителят С.И.С., свидетелите И. Н. А. и св.П. Т. П.

Съдът, като взе предвид събрания по делото доказателствен материал, намира за установено от фактическа страна следното:

На 31.07.2017 година  свидетелите С.И.С.И. Н. А. от служители при РДГ С. били командировани на територията на  Плевенска област. 

  На същия този ден  жалбоподателя и св.П. Т. П.  първия горски надзирател, а втория служител в горското стопанство Н. извършвали регулярната си дейност. Около  11 часа  били на обекта в гората на Затвора Б. на сечището. Издали един  превозен билет за автомобил ТИР. Разбрали се да се чакат на портала на Затвора Б., тъй като имали уговорка с шофьора на Краза да бъде на  там в 11 часа, за да стигнат до сечището, за което имало особен режим на достъп, тъй като било в района на Затвора Б. и за да влезе в сечището, където да се  натовари Краза с дървесината. След натоварването следвало   жалбоподателя да секачи на камиона и на място да маркира натоварените трупи с КГМ и след това да му се издаде и превозен лист. Трупите за да за да му се издаде превозен  и подвозен билет, да се маркира  дървесината, след което той да я натовари на Краза. Двамата обиколили няколко пъти сечището и като не видели на сечището Краза го напуснали. Получили съобщение по телефона, че на тирстанция Енерговлак в Б. Краза бил спрян за проверка от контролни органи и санкциониран. Него друго превозно средство и се отправили към Тирстанцията Енерговлак.

По това време на тирстанцията гр.Б. Енерговлак  свидетелите С. и Н. забелязани товарен автомобил „Краз” с великотърновска регистрация натоварен с технологична дървесина средна и дребна топола.  Забелязали, че шофьора на Краза започнал да претоварва на ремарке на Тир с рег. № *** дървесината. Установи, че върху дървесината нямало КГМ. Спрели товарния автомобил и установили, името на водача, неговия адрес и месторабота, установили, че дървесината не е маркирана с КГМ от Горския надзирател  и няма  издаден превозен билет. Видели, че тази дървесина от Краза се претоварва от товарния камион на ремарке на Тир. с рег. № ***. Свидетелите извършили проверка на автомобила, при която установили, че натоварените дърва са без контролна горска марки. Водачът не представил на проверяващите превозен билет. На водача на товарния автомобил били съставени два броя актове, а автомобилът и дървата за огрев били конфискувани. По време на проверката  дошъл жалбоподателят Р.А.  и св.П. П. Св. С. съставил първоначално констативен протокол серия  Р-14№ 0002075  на 31.07. 2017 година в 13.00 часа, а в 14.00 часа и срещу него акт за установяване на административно нарушение серия Р014 20…. №  0001059 от 28.01.2015г. за неупражнен контрол – за това, че е допуснал извозване на дървесина без КГМ  /контролна горска марка/ и превозен билет. Нарушението е квалифицирано по чл.257, ал.1, т.1 във вр. чл.211, ал.2 т.2 от ЗГ.

Въз основа на посочения АУАН, наказващият орган издал атакуваното наказателно постановление № 1532/09.09.2017 г., в което нарушението е описано по идентичен начин както в АУАН и на основание чл.275, ал.1 т.2 във вр. чл.257, ал.1 т.1 на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лева.

При така установената фактическа обстановка и въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление, относно законосъобразността, обосноваността и справедливостта на наложеното административно наказание, съдът прави следните правни изводи:

Жалбата е подадена от легитимирано да обжалва лице, посочено в наказателното постановление като нарушител. Наказващият орган не е представил доказателства за датата на връчване на НП на жалбоподателя и не е направил възражение за недопустимост на същата, с оглед на което съдът приема че жалбата е допустима. Разгледана по същество е основателна.

Настоящото производство е от административно- наказателен характер, като същественото при него е да се установи има ли извършено деяние, което да представлява административно нарушение по смисъла на чл. 6 от ЗАНН и това деяние извършено ли е от лицето посочено в акта и наказателното постановление като нарушител. Освен това, за да бъде наказателното постановление правилно и законосъобразно е необходимо стриктно да бъдат спазени изискванията на ЗАНН относно съставянето на акта и издаването на наказателното постановление.

На жалбоподателя е вменена  нарушение за това, че на 31.07.2017 година, като горски надзирател при ДГС Н. не е издал превозни билети и не е маркирал с контролна горска марка дървесината добита от отдел 145, подотдел и в землището на гр.Б. Описанието е лаконично и не съдържа всички необходими признаци на състава на чл.211 от ЗГ, за да чертае съставомерно нарушението, липсва отбелязване дали нарушителя е оправомощено лице по смисъла на чл.211, ал. 2 от ЗГ, за да може да издава превозни билети и съотметно да бъде задължен с това задължение и съответно санкциониран за неизпълнение. В АУАН и констативния протокол, а и в самото НП липсва отбелязване дали мястото от което е извършено транспортирането на немаркираната и непридружена с превозен билет дървесина действително е бил временен склад,  както и не е отбелязано с кой номер заповед е определено това място като временен склад. Издаденото НП изобщо не съдържа квалификация на второто от вменените му нарушения – немаркиране с КГМ на добитата дървесина, което следва да намери правната си квалификация в чл.204 от ЗГ, за да може  издадения преди това АУАН да отговаря на изискванията на чл.257,  ал.1 от ЗГ.

На първо място в нормата на  чл. 257, ал.1, т.1 от Закона за горите е предвидена санкция за длъжностно лице, упражняващо лесовъдна практика, което не изпълни или изпълни несвоевременно задължения или контролни правомощия, възложени му по този закон, подзаконовите актове по прилагането му, както и решения и предписания, основани на тях. Тази норма е бланкетна, доколкото в нея не се съдържат конкретни задължения и правомощия, за неизпълнението или несвоевременно изпълнение на които, посочените лица носят административнонаказателна отговорност, поради това за да бъде санкционирано лицето на това основание е необходимо да се посочи и конкретната правна норма, в която се съдържа съответното задължение или контролно правомощие.

Според чл.211, ал.1 от Закона за горите, посочена като нарушена, дървесината се транспортира от временен склад, придружена с превозен билет. Алинея втора предвижда, че превозните билети се издават от оправомощени от директора служители в държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства и учебно-опитните горски стопанства – за дървесината, добита от горските територии, в които упражняват служебните си задължения или от лицата, упражняващи лесовъдна практика – за дървесината, добита от собствените им гори, както и от горските територии, за които са упълномощени от собственика. В чл.270 от Закона за горите е разписана обща санкционна норма „за други нарушения” на закона и подзаконовите актове по прилагането му, която предвижда наказание глоба от 50 лева до 500 лева или имуществена санкция от 100 лева до 1000 лева.

В конкретния случай А. е работил като горски надзирател и  е санкциониран за това, че е допуснал транспорт на дървесина от място  посочено като временен склад без превозен билет. Поделото АНО те е представило доказателства, че соченото място гр. Б., Тирстанция Енерговлак  представлява временен склад по смисъла на ЗГ.  Освен това  осъщественото от А.  деяние не е съставомерно по чл.211, ал.1, т.2 от Закона за горите. Субект на административнонаказателна отговорност за неизпълнение на тази норма може да бъде само лице, което превозва дървесина без превозен билет – по ал.1 или което превозва дървесина с превозен билет, който не е издаден от посочените лица - по ал.2, т.1 и т.2 , а А. не е такова лице, а служител на РДГ – горски надзирател. Санкция за длъжностното лице, което не е издало превозен билет при законово задължение за това, Законът за горите не предвижда. Законът не санкционира и допустителството на нарушение по чл.211, ал.2, в който случай би могла да се ангажира отговорността на А.. Според чл.10 от ЗАНН при административните нарушения подбудитетелите, помагачите и укривателите, както и допустителите са наказват само в случаите, предвидени в съответния закон или указ, а настоящият случай не е такъв.

По изложените съображения атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №1532 от 29.09.2017 год. на Директора на РДГ Л., с което на основание чл.275, ал.1, т.2 и чл.257, ал.1, т.1 от Закона за горите и чл. 53, ал.1 и ал.2  от ЗАНН на Р.К.А. *** с ЕГН **********, му е наложено административно наказание „ГЛОБАв размер на 300,00 лв. за нарушение на чл. 257, ал.1 т.1 от Закона за горите (ЗГ) във вр. чл.211, ал.2 т.2 от ЗГ, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението подлежи на касационно обжалване, пред Административен съд, гр.Плевен в 14- дневен срок от получаване на съобщението за неговото постановяване.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :