РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _02.07._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _втори юли_ две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Янка Димитрова_ и в присъствието на прокурора _  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_174_ по описа на съда за _2018 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Р.П.Д. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 30.05.2018 г., около 18.05 часа в с.Малчика, община Левски, област Плевен, по ул.„Васил Левски”, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред – Съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркетата, теглени от тях – мотопед ********* с номер на рама ******** и номер на двигател ************, без регистрационна табела.

В съдебно заседание не се явява представител на прокуратурата.

Обвиняемият се явява в съдебно заседание. Признава се за виновен и съжалява за извършеното.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

         Р.П.Д. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно образование, женен, безработен,  реабилитиран, ЕГН **********.

         На 30.05.2018 г., около 18.05 часа, служители на РУМВР-Левски спрели за проверка водача на мотопед. При извършената документална проверка установили, че водач на мотопеда е Р.П.Д., а от извършената проверка в  информационните масиви на МВР по номера на рамата било установено, че няма данни за мотопеда да е издавана регистрационна табела. За установеното бил съставен АУАН.

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от пълните признания на обвиняемия и представените по делото писмени доказателства.

Предвид горното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК.

За извършеното от Д. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Тъй като Р.П.Д. не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на Д. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА Р.П.Д., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, със средно образование, женен, безработен,  реабилитиран, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.345, ал.2, във връзка с ал.1 от НК за това, че на 30.05.2018 г., около 18.05 часа в с.Малчика, община Левски, област Плевен, по ул. „Васил Левски”, управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред – Съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране на МПС и ремаркетата, теглени от тях – мотопед ******** с номер на рама ******* и номер на двигател ***********, без регистрационна табела и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: