ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                       №…..

гр. ЛЕВСКИ, _17.07. 2018г.

 

 

          Районен съд - Левски в закрито заседание на _седемнадесети юли през 2018 година в състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря __ и в присъствието на прокурора _ , като разгледа докладваното от съдия Манолова ч.н.дело_213 по описа на съда за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.244 от НПК.

          В ОП – Плевен по ел. поща на 03.07.2018г. е постъпила жалба от М.Д.Д. срещу постановление на РП - Левски за спиране на наказателното производство, като прокурорът в ОП - Плевен е приел, че жалбата е подадена в срок, но не на адресата, посочен в разпоредбата на чл. 244, ал.5 от НПК - съответния първоинстанционен съд, в случая – РС – Левски. Предвид горното е изпратил жалбата, подадена от М.Д. *** по компетентност.

          Постъпила е жалба от М.Д.Д. против постановление за спиране на наказателно производство от 29.06.2018 г. на  прокурор при РП – Левски.

В жалбата се твърди, че наказателното постановление е незаконосъобразно и неправомерно. Съображенията на жалбоподателя са, че не е получавал известие на посочения от него адрес за получаване на каквато и да е информация да се яви на разпит. Не е бил законово уведомен да се яви на разпит като свидетел. Изложени са и друго доводи.

Съдът като прецени изложеното в жалбата и събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в законоустановения 7-дневен срок по чл. 244, ал.5 от НПК, но е недопустима, тъй като е подадена от лице, което няма право да обжалва постановлението за спиране на наказателното производство.

Следственото дело е образувано по реда на чл. 212, ал.1 от НПК срещу неизвестен извършител за това, че на неустановен ден през 2012 г. в с. П. обл. П., противозаконно унищожил чужда движима вещ – метална конструкция, находяща се в двор на училище „****” в с.с. – престъпление по чл. 216, ал.1 от НК.

Съгласно разпоредбата на чл. 244, ал.5 от НПК право да обжалват постановлението, с което прокурорът спира наказателното производство имат обвиняемият, пострадалият или неговите наследници.

Срещу постановлението за спиране в конкретния случай жалбата е подадена от лице, което няма качеството на обвиняем, нито качеството на пострадал от престъпление.

Пострадал по смисъла на чл. 74, ал.1 от НПК е лицето, което е претърпяло имуществени или неимуществени вреди от престъплението.

В разглеждания случай М.Д.Д. няма качеството на „пострадал”, независимо, че досъдебното производство е образувано по подаден от него сигнал до РП – Левски. Движимите вещи, за които се твърди, че са противозаконно унищожени не са негова собственост, поради което същият не е претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъплението. Законът не дава права на лица извън лимитативно изброените да обжалват постановлението на прокурора.

При липсата на качеството на пострадал от престъплението на жалбоподателя, подадената от него жалба следва да бъде оставена без разглеждане и производството по делото прекратено.

          Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като НЕДОПУСТИМА депозираната от М.Д.Д., ЕГН**********, жалба против постановление за спиране на наказателно производство от 29.06.2018г. по пр.пр. 927/2015г. по описа на Районна прокуратура – Левски.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ч.н.д. №213/18 по описа на РС – Левски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

                                                                                                                               

                                                           СЪДИЯ: