РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 27.07.2018 г.

 

Районен съд гр. Левски, ІV състав, в закрито съдебно заседание на  двадесет и седми юли  2018 г. в състав:

 

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _ и прокурора _, като разгледа докладваното от съдия Манолова ч.н.дело №240 по описа за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         

Производството по делото е образувано въз основа на постъпило искане от РП – Левски на основание чл. 155 от Закона за здравето за постановяване на задължително лечение по отношение на М.И.В..

В искането се твърди, че М. Д. В. моли синът й да бъде настанен на лечение в специализирана клиника, че поради прекъснато лечение той станал агресивен, подслонявал чужди хора в имота й, който се намирал в гр. Павликени, като прилагала епикризи от лечението му и подписи от живущите в блока. В хода на проверката от РП – Павликени били снети обяснения от живущи на посочения адрес в Павликени, които обяснявали, че М.В. живее в същия вход на третия етаж.

Съгласно разпоредбата на чл. 156 от Закона за здравето компетентен да разгледа искането за задължително настаняване и лечение е съдът по настоящия адрес на лицето. 

Нормата на чл. 156, ал.1 от Закона за здравето следва да бъде прилагана си с оглед на принципното разбиране, че едно лице живее преимуществено на адреса, регистриран като настоящ. Същевременно е възможно лицето да не пребивава на настоящия си адрес.

В случая и в искането на прокурора, така и в останалите материали по делото е видно, че лицето М.И.В. ***. Там живеят и всички свидетели.

Към настоящия момент не са налични данни лицето да живее на територия, попадаща в обхвата на местната компетентност на РС – Левски.

По изложените съображения настоящият състав намира, че тъй като съобразно искането на прокуратурата и материалите по делото местоживеенето на лицето е в гр. Павликени, което населено място попада в обхвата на местната подсъдност на РС – Павликени, компетентен да разгледа делото е именно РС – Павликени. Поради което делото следва да бъде изпратено за разглеждане от този съд.

Водим от горното, на основание чл. 42, ал.2 от НПК

 

Р А З П О Р Е Д И :

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ч.н.д.240 по описа на РС - Левски за 2018г.

ИЗПРАЩА делото на Районен съд – Павликени по компетентност.

                  

 

 

СЪДИЯ - ДОКЛАДЧИК: ____________________