МОТИВИ към присъда, постановена по НОХД №212/2018г. по описа на РС гр. Левски

 

 

Обвинението срещу Б.Е.Б., роден на ***г***, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, със средно специално образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН **********, e за това, че на 05.07.2018 г., около 23.57 часа, на главен път Е83, към км.57+269, след с.Обнова, общ.Левски, посока към гр.Плевен, управлявал МПС – лек автомобил „***”, с рег. №***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.02 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство алкотест „Дрегер 7510” с фабр. №0260.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – чл.370 и следващите от НПК, като е открита процедура по предварително изслушване на страните.

Подсъдимият Б.Е.Б. по време на предварителното изслушване, след разясняване на правата по чл.371, т.1 и т.2 от НПК признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласява да не се събират доказателства за тези факти.

Представителят на РП гр. Левски поддържа изцяло обвинителния акт срещу подсъдимия Б.. Счита, че са събрани категорични доказателствата относно престъплението, за което е предаден на съд.

Счита, че на подсъдимия следва да бъде наложено наказание лишаване от свобода около средата на предвиденото от законодателя, като основанието за това е високият процент на наличие на алкохол установен в кръвта на подсъдимия. Счита, че са налице предпоставките за приложение на чл. 66 от НК, тъй като подсъдимият не е осъждан на наказание лишаване от свобода.

Подсъдимият се явява лично и се представлява от адв. Р.Р..

Подсъдимият заявява, че съжалява за постъпката си и моли за минимално наказание.

Защитникът адв. Р.Р. не оспорва фактическата обстановка. Моли съда да бъде снизходителен при определяне на наказанието, както и да не налага кумулативно предвиденото наказание глоба.

         Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

         Видно от представените по делото писмени доказателства е, че подсъдимият е неправоспособен водач на МПС.

На 05.07.2018 г. подсъдимият Б. консумирал алкохол, след което се качил и управлявал МПС л.а. „***”, с рег. № ***.

На същата дата служител на РУ Левски В.С. изпълнявал служебните си задължения по предварително утвърден график. Около 23.15 ч. на главен път Е83, км.57+269, след с.Обнова, посока гр.Плевен, свидетелят С. спрял за  проверка  лек автомобил „***”, с рег. № ***. От изисканите документи – лична карта била установена самоличността на водача. Същият бил изпробван за алкохол с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510”, с фабр. № 0260, като уредът отчел положителен резултат – 2.02 промила. При така констатирано нарушение на Б. бил съставен АУАН.

Така описаната фактическа обстановка се установява от събраните по бързото производство писмени доказателства и гласните доказателствени средства.

Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели.

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371, т.1 и 2 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.2 от НПК съдът не е извършил разпит на свидетелите за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на бързото производство.  

Съдът приема с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

С оглед на събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е установено, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343б, ал.1 от НК. Установено е, на 05.07.2018 г., около 23.57 часа, на главен път Е83, към км.57+269, след с.Обнова, общ.Левски, посока към гр.Плевен, управлявал МПС – лек автомобил „***”, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.02 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство алкотест „Дрегер 7510” с фабр. №0260, предвиден в Наредба №30 за реда за установяване употребата на алкохол или друго силно упойващо средство от водачи на МПС.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Б.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасния му характер – че управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Установено е, че от престъплението няма настъпили имуществени вреди.

Съдът съобрази признанието на вината от страна на подсъдимия, оказаното съдействие органите на досъдебното и съдебното производство, съжалението, което изразява. Така мотивиран съдът налага на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от една година.

Съобразявайки, съгласно разпоредбата на чл. 373, ал.2 от НПК задължителното прилагане на чл. 58а от НК, и тъй като делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – чл.371 т.2 от НПК, като е открита процедура по предварително изслушване на страните, съдът намалява така определеното наказание с една трета и налага на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от осем месеца.

Подсъдимият не е осъждан на наказание лишаване от свобода, наложеното наказание е под три години, като целите на наказанието във връзка с генералната и специална превенция, визирани в чл. 36 от НК могат да бъдат постигнати по този начин, поради което на основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода с три години изпитателен срок.

Съдът му налага и кумулативно предвиденото наказание глоба в размер на 200 лв.

 

Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: