РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.06._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _осемнадесети юни_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_283_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е установителен иск с правно основание чл. 422 ал.1 от ГПК.

В исковата молба се твърди, че между страните е сключен договор за далекосъобщителни услуги М4267017 от 21.10.2014 г. Твърди се, че ищецът е доставил на ответника далекосъобщителни услуги по договора за периода от 12.06.2015 г. до 18.12.2017 г., но ответникът не е изпълнил задължението си да заплати потребените услуги, за които са издадени четири броя фактури, а в последната е начислена и неустойка за предсрочно прекратяване на договора за далекосъобщителни услуги.

Твърди се, че ищецът е  депозирал срещу ответника заявление по чл. 410 от ГПК, въз основа на което е издадена заповед за изпълнение, срещу която ответника, в законоустановения срок, е депозирал възражение, поради което е предявен настоящия иск.

Моли се съда да постанови решение, с което да признае за установено, че ответникът дължи на ищцовото дружество сумата от 133,22 лв., от която сумата от 127,92 лв. - главница, представляваща потребени и незаплатени далекосъобщителни услуги и неустойка по договора за далекосъобщителни услуги и мораторна лихва в размер на 5,30 лв. Претендират се и направените деловодни разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК ответникът не е представило отговор на исковата молба, не е представил писмени доказателства и не е направил доказателствени искания.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от приложеното към настоящото дело ч.гр.д. 30/2018 г. на РС Левски е, че същото е образувано въз основа на подадено заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК от ***** ЕАД срещу  Б.К.Н. *** и по същото дело е издадена заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК, с която е разпоредено Б.К.Н. да заплати на ***** ЕАД гр. С., сумата от 20,67 лв. – представляваща главница, сумата от 107,25 лв., представляваща неустойка за предсрочно прекратяване на договор за далекосъобщителна услуга, сумата 5,30 лв. – представляваща мораторна лихва за периода от 12.06.2015 г. до 18.12.2017 г., законната лихва върху главницата, считано от 05.01.2018 г. до изплащане на вземането, както и 205 лв. разноски по делото, от които 25 лв. д.т. и 180 лв. адв. Възнаграждение. В заповедта за изпълнение е отразено, че вземането произтича от следните обстоятелства – главницата представлява дължими суми за ползвани и незаплатени далекосъобщителни услуги за периода от 23.02.2015 г. до 22.08.2015 г. по договор за далекосъобщителни услуги М 4267017 от 21.10.2014 г., за което са издадени фактури.

          Тъй като заповедта за изпълнение е връчена на длъжника по реда на чл. 47 ал.1 от ГПК – чрез залепване на уведомление, поради обстоятелството, че съобщението е върнато в цялост и в същото е отразено, че на посочения адрес не живее никой и не е установен друг адрес или месторабота на лицето за връчване, съгласно разпоредбата на чл. 415 ал.1 т.2 от ГПК е изпратено на заявителя съобщение с указание, че може да предяви иск за вземането си в едномесечен срок от съобщението като довнесе дължимата държавна такса.

          В указания му срок, заявителя е предявил настоящия иск, но не е представил каквито и да било доказателства към исковата молба.

          Видно от проекта за доклад, изготвен с определение № 592/20.05.2018 г. получен от процесуалния представител на ищцовото дружество на 06.06.2018 г. – дванадесет дни преди датата на съдебното заседание е, че със същия е указано на ищцовото дружество, че следва да установи основанието и размера на вземането, за което се е снабдил със заповед за изпълнение, както и да докаже твърденията си в исковата молба. Както в настоящото производство, така и в заповедното производство /последното приложено към настоящото дело/ няма нито едно доказателство установяващо съществувалите договорни отношения между страните, както и каквито и да било други доказателства, установяващи основанието или размера на вземането на ищеца по отношение на ответника.

          Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск е недоказан и като такъв следва да бъде отхвърлен.

          На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И:

          ОТХВЪРЛЯ като недоказан предявения иск с правно основание чл. 422 от ГПК във връзка с чл. 415 ал.1 от ГПК, предявен от ***** ЕАД, /с ново наименование ***** ЕАД/, със седалище и адрес на управление гр.С., район И., ул.********* срещу Б.К.Н. ***, ЕГН ********** за признаване за установено, че Б.К.Н. дължи  на ******* ЕАД сумата от 133,22 лв. – от които 127,92 лв. – главница, представляваща потребени и незаплатени далекосъобщителни услуги и неустойка по договор за далекосъобщителни услуги и мораторна лихва в размер на 5,30 лв., за  които суми е издадена заповед за изпълнение по ч.гр. д. 30/2018 г. на РС Л.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. ПЛЕВЕН в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: