РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _12.03._ 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _дванадесети февруари_ 2018 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_26_ по описа  за _2018_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от А.Г.Д. ***-0293-000777/15.12.2017 г. на Началник РУП към ОД МВР Плевен. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява частично основателна.

          Видно от представения АУАН от 07.12.2017 г. е, че същия е съставен против А.Г.Д. за това, че на 07.12.2017 г. в гр.Л. по ул. ***** управлява лек автомобил ***** с рег.№ *****, негова собственост, като не използва предпазен колан по време на движение и автомобила не е представен на годишен технически преглед. В акта е отразено, че водача виновно е нарушил чл. 137а ал.1 и чл. 147 ал.1 от ЗДвП.

По делото е представено и обжалваното НП, от което се установява, че за посоченото нарушение в акта – цитиран по-горе, на Д. е наложено административно наказание на основание чл. 183 т.1 от ЗДП – глоба в размер на 50 лв. и на основание чл. 183 ал. 4 т.7 пр.1 от ЗДП глоба в размер на 50 лв.

В съдебно заседание жалбоподателя заявява, че не е извършил нарушение като е бил без поставен обезопасителен колан, тъй като работи като такси и към момента на проверката е превозвал пътник. Заявлението на жалбоподателя, че в рамките на населеното място след като е с пътник не е длъжен да слага колан е отразено и в акта, към момента на проверката. По отношение на другото нарушение заявява, че действително към момента на проверката не е минал годишен технически преглед, поради пропуск, но е сторил това още същия ден.

В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани актосъставителя и свидетеля по акта, от показанията на които се установява, че към момента на проверката е установено, че водача е бил без обезопасителен колан и не е минал преглед.

В качеството на свидетел е разпитан и В.И., който заявява, че на 07.12.2017 г. е ползвал услугите на жалбоподателя за извършване на таксиметров превоз и тогава са спрели водача за проверка, но какво е написано в акта като нарушение Илиев не си спомня.

По делото са представени и писмени доказателства от жалбоподателя, от които се установява, че същия действително упражнява дейност като „таксиметров шофьор”. Представено е и доказателство, че в деня на проверката водача е представил автомобила на технически преглед.

Предвид изложеното, съдът приема, че жалбоподателя на посочената в акта дата не е допуснал нарушението отразено в акта по чл. 137а ал.1 от ЗДвП, тъй като съгласно разпоредбата на чл. 137а ал.2 т.4 от ЗДвП „могат да не използват обезопасителен колан водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място”. Както бе посочено по-горе от акта, от показанията на св. И. и от представените от жалбоподателя писмени доказателства относно упражняваната от него дейност, се установява, че към момента на проверката жалбоподателя е бил водач на тасиметров автомобил и същия е превозвал пътник /св. Илиев/ в рамките на населено място – гр.Л. по ул. *****/отразено в АУАН/.

При това положение следва да бъде отменено издаденото срещу жалбоподателя НП в частта в която със същото му е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. на основание чл. 183 ал. 4 т.7 от ЗДП за нарушение по чл. 137а ал.1 от ЗДП.

В останалата част НП е законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено. Както бе посочено и по-горе самият жалбоподател признава, че автомобила е представен на ГТП след извършване на проверката.

На основание изложеното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0293-000777 от 15.12.2017 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ Левски, В ЧАСТТА, в която на А.Г.Д. ***, ЕГН **********  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. на основание чл. 183 ал.4 т.7 пр.1 от ЗДП и на основание Наредба № Із-2539 на МВР са отнети общо 6 точки – за нарушение по чл. 137а ал.1 от ЗДП – посочено в АУАН Д337512/07.12.2017 г. като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0293-000777 от 15.12.2017 г., издадено от Началник РУП към ОДМВР Плевен, РУ Левски, В ЧАСТТА, в която на А.Г.Д. ***, ЕГН **********  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. на основание чл. 181 т.1 от ЗДП за нарушение по чл. 147 ал.1 от ЗДП – посочено в АУАН Д337512/07.12.2017 г. като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: