МОТИВИ по НОХД № 507/2017 г. по описа на РС-гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия Г. В.Г. е повдигнато и предявено обвинение за това, че за периода от месец декември 2016 г. до месец август 2017 г. в гр.Левски, област Плевен, при условията на повторност, след като бил осъден да издържа свой низходящ – малолетното дете Ц.Г.В., ЕГН **********, с влязъл в сила на 08.09.2010 г. съдебен акт – протоколно определение (спогодба) № 560/01.09.2010 г. по гражданско дело № 451/2010 г. по описа на Районен съд гр.Левски, да заплаща месечна издръжка в размер на 80,00 лева, съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски, а именно – 9 месечни вноски по 80,00 лева всяка, в общ размер на 696,10 лева – престъпление по чл.183, ал.4, във връзка с ал.1, във връзка с чл.28 от НК.

В съдебно заседание представителят на РП Левски поддържа повдигнатото и предявено обвинение срещу подсъдимия. Моли съда да го признае за виновен и да му наложи съответно наказание.

          Защитникът на подсъдимия е изразил становище, че подсъдимия не е заплатил дължимата издръжка, поради липса на работа, тъй като същия работи сезонно за около 3-4 месеца през годината в Гърция и счита, че по отношение на подсъдимия целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез налагане на наказание глоба.

Подсъдимият е заявил, че разбира обвинението, признава се за виновен, съжалява и моли съда да му наложи наказание глоба.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за

установено следното:

          Подсъдимият Г.В.Г. е роден на *** ***, с постоянен адрес:***, с адрес за призоваване в РБ: **************, с българско гражданство, с основно  образование, неженен, работи сезонно в Г., осъждан, с ЕГН **********.

Подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направените от него самопризнания по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 от НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие и производството по делото е продължило по реда на глава ХХVІІ, чл. 371 т.1 от НПК.

На основание 373 ал.1 във връзка с чл.283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.  

          Видно от приложеното към делото копие от определение по гр.д. 451/2010 г. на РС Левски, влязло в законна сила на 08.09.2010 г. е, че Г.В.Г. е осъден да заплаща месечна издръжка за детето Ц.Г.В. в размер на 80 лв.

          От представените към досъдебното производство писмени доказателства – декларация и платежни нареждания, както и от протоколите за разпит на свидетели и от заключението на вещото лице по съдебно икономическата експертиза - дадени по досъдебното производство се установява, че Г. е извършва епизодични плащания на дължимата издръжка за детето, че е извършвал преводи на различни суми и като краен резултат е установено, че същия е останало да дължи сумата от 696,10 лв. за издръжка на детето, която сума представлява дължими 9 месечни вноски и е за периода от м. декември 2016 г. до м. август 2017 г.

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията на подсъдимия и приобщените към доказателствата по делото доказателства от досъдебното производство.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 183 от НК.

          Видно от справката за съдимост на Г. е че същия е осъждан за престъпление по чл. 183 ал.1 от НК, поради което деянието за което му е повдигнато обвинение е извършено при условията на повторност и представлява престъпление по чл. 183 ал.4 във връзка с ал.1 във връзка с чл. 28 ал.1 от НК.

          Подсъдимият е осъществил престъплението при форма на вината пряк умисъл, по смисъла на чл. 11 ал.2 пр.1 от НК обективиран в конкретните му действия – съзнавал е общественоопасния характер на деянието, изразяващ се в нарушаване на правото на издръжка и поставяне в риск на титуляра на издръжката, предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици, изразяващи се в неосигуряване на издръжка и е целял настъпването им, като неминуема последица от деянието.

          Подсъдимият е съзнавал, че е задължен да издържа детето си, но мотивира неплащането на издръжката с обстоятелството, че е безработен и не разполага с парични средства.

          Формата на вината се установява и от частния съставомерен признак – броя на незаплащане на повече от две месечни вноски за издръжка.  Прекият умисъл се извежда от обстоятелството, че подсъдимият не оспорва да е знаел, че с решение на съда е осъден да плаща издръжка, но мотивира неплащането с посочените по-горе причини.

          Причина за извършване на престъплението е ниската правна култура на подсъдимия и затрудненото му материално положение.

          Предвид изложеното, съдът е приел, че подсъдимият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение и го е признал за виновен.

          При определяне вида и размера на наказанието, съдът е преценил обществената опасност на деянието и личната такава на подсъдимия, смекчаващите и отегчаващите отговорността и вината обстоятелства, както и подбудите за извършването.

          Обществената опасност на деянието е обичайната за този вид престъпления. Подсъдимият също не е със завишена лична степен на обществена опасност. Същият очевидно е бил финансово затруднен. Съжалява и искрено се разкайва за извършеното.

          Предвид изложеното, съдът е определил на подсъдимия наказание с приложение разпоредбата на чл. 55 ал.1 т.2 б.в от НК, тъй като и най-лекото наказание в закона би се оказало несъразмерно тежко и на основание чл.183, ал.4, във връзка с ал.1, във връзка с чл.28 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б.„в” от НК, го е осъдил на глоба в полза на държавата в размер на двеста лева.

          Съдът счита, че така наложеното по вид и размер наказание ще изиграе ролята си за постигане целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК.

          При този изход на делото, направените деловодни разноски са възложени за заплащане от подсъдимия.

          По изложените съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: